régi_Háztartási tippek

Így űzd ki az állatszagot otthonról!

Sokak számára rémálom egy kutya vagy macska a lakásban, aki viszont egy fedél alatt lakik a kedvenceivel, máshogy el sem tudná képzelni az életét. Az viszont biztos, hogy több munka egy állatos háztartásban takarítani, és a vészhelyzetek elhárítása sem olyan egyszerű. Segítünk: mutatunk pár olcsó, házi módszert.

Így űzd ki az állatszagot otthonról!Kicsi kutyáknál szinte menetrendszerűen előfordulnak, de a szépen nevelt kutyusok, rendes macskák is hagyhatnak takarításra váró foltokat maguk után. Ha pedig az állatok a lakásban élnek, akkor a szaguk részévé válik a lakás levegőjének. Bár a gazdi orra megszokja, a vendégek kedvéért érdemes a levegőt is frissíteni.

Nedves foltok a szőnyegen

Ha a szőnyegből kell eltüntetnünk a kedvencünk nyomait, akkor a legfontosabb, hogy azonnal cselekedjünk. Először itassunk fel annyi nedvességet, amennyit csak tudunk egy régi törölközővel, aztán folytassuk papírtörlőkkel. Ezután keverjünk el fele-fele arányban ecetet és vizet, majd ezzel vegyük kezelésbe a szőnyeget, hogy minden szennyezett részét átjárja.

Ha még nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor jöhetnek a bolti tisztítószerek, vagy kipróbálhatjuk a hidrogén-peroxidot is kis folyékony mosószerrel keverve. Miután végeztünk, még érdemes szódabikarbónát szórni a foltra, mert az magába szívja a kellemetlen szagokat. Miután megszáradt, porszívózzuk ki.

Havi frissítés

A szőnyegeknek a balesetektől függetlenül sem árt havi egy szódabikarbónás frissítés. Ez annyiból áll, hogy este behintjük vele a szőnyegeket, majd másnap reggel kiporszívózzuk őket.

Csak a kanapét ne!

A szőnyeg mellett a kanapéról sem könnyű eltakarítani a kutyák, cicák által hagyott nedves foltokat, de mutatunk egy pofonegyszerű receptet, amihez csak alkoholos szájvízre lesz szükségünk.

Hozzávalók

  • egy üres fújós flakon
  • alkoholos szájvíz
  • újságpapír

A flakonba öntsünk szájvizet, és hígítsuk fel kétszer annyi vízzel. Fújjuk a keveréket a kezelendő felületre, majd terítsük be újságpapírral, és várjunk, amíg megszárad. Ezalatt az újságpapírnak magába kell szívnia a szagot. Ha mégsem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor ismételjük meg a műveletet. Egy pár napig mentolos illatot áraszt majd a kanapé, de cserébe a vizeletszagnak búcsút inthetünk. A mentolt ráadásul a macskák nem bírják, így remélhetőleg nem veszik még egyszer kezelésbe azt a területet.

Így űzd ki az állatszagot otthonról!

A levegő frissítése

Hogy a lakásunk levegőjén se hagyjanak kellemetlen nyomot négylábú barátaink, elkészíthetjük ezt a házi légfrissítőt, ami szintén a szódabikarbóna erejével dolgozik.

Hozzávalók

  • 75 g szódabikarbóna
  • 30 csepp illóolaj
  • 1 befőttesüveg
  • egy kis anyagdarab, szalag

Tegyük a sütőport egy mozsárba, és adjuk hozzá pár cseppenként az illóolajat, és dolgozzuk össze. Tegyük bele a keveréket egy befőttesüvegbe, tegyünk a szájára egy szép anyagdarabot, és kössük meg egy helyes szalaggal vagy madzaggal. Csinálhatunk egyet-egyet minden szobába, akár az illóolajokat is váltogathatjuk szobáról szobára.

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top