régi_Háztartási tippek

Hogyan tüntessük el a bébiételfoltokat?

Bár örülnénk neki, a kisbabák képtelenek úgy táplálkozni, hogy ne kenjék szét az étel jelentős részét. Az ilyen foltok nagyon makacsok tudnak lenni, a pürés, folyékony ételek villámgyorsan beivódnak a textilbe.

Hogyan tüntessük el a bébiételfoltokat?A babák legtöbbször olyan állapotban hagyják maguk után az evés közben hordott rugdalózót, előkét, hogy az ember azonnal nyúlna az ecetes ollóért, vagy kínjában kidobná a kukába, de szerencsére van más megoldás is. A boltokban is többféle hatásos tisztítószerből válogathatunk, de a házi módszerekkel is sikerrel járhatunk a foltok ellen.

Ecet és szódabikarbóna

Olcsó és jó ez a régi módszer, a hamar elillanó ecetszag elkerülhetetlen velejárója. A szódabikarbónából 2-3 evőkanálnyit beleteszünk egy pohárba, felöntjük ecettel, de csak annyira, hogy egy sűrű masszára ki tudjuk keverni a porral, olyasmi állagúra, mint a fogkrém. Ezt a masszát rákenjük vastagon a nedvesített ruhán lévő foltra, és jól összedörzsöljük.

A csap felett egy kiszuperált fogkefével jól átdörzsöljük, jól beledolgozzuk az anyagot a ruhába. Tíz percig állni hagyjuk, majd átmossuk vízzel. Ezután, ha még marad folt, a csapba vizet engedünk, belelocsolunk némi ecetet, ez kölcsönhatásba lép a még ruhában lévő szódabikarbónával, és addig csutakoljuk, amíg tiszta nem lesz. Ha nincs időnk csutakolni, hagyhatjuk állni az ecetes vízben a beszódázott ruhát, úgy is kijön a folt.

Marhaepe-kivonatos szappan

Furán hangzik, de 30 fokos mosási hőmérsékleten is hatékony ez a módszer. Ne ijedjünk meg, nincs se marha, se epeszaga. A marhaepét a vágóhídra küldött, emberi fogyasztásra szánt állatokból nyerik ki, azután porrá őrlik és így használják fel a folttisztítókban. Kenjük be a foltot, dörzsöljük át, 1-2 percig hagyjuk hatni, aztán irány a mosógép!

Folttisztító folyadék és por

Fogjuk a leevett ruhadarabot, tartsuk a csap alá, langyos vízzel mossuk le amennyire csak lehet. Ezután az igazán profik alátétet használhatnak, akár egy tányért vagy műanyag tálcát, ebbe rakják bele a foltos ruhát. A folttisztító port pici vízzel felöntjük, összekeverjük, rátesszük a ruhára, összecsomagoljuk, és berakjuk a mosógépbe. A porból a mosógépbe is öntsünk egy kanállal.

A másik módszer, ha vízbe áztatjuk a ruhát (maximum 40 fokon), és abba tesszük a folttisztító port. Ilyenkor színes ruhát egy óráig, fehéret maximum 6 óráig kell állni hagyni. A folttisztító folyadékkal is mosás előtt kezeljük a ruhát, vagy közvetlenül a foltra öntünk kicsit és hagyjuk hatni, vagy előáztathatunk egy nagyobb adag pecsétes bébiruhát folttisztítós vízben.

Folttisztító szappan

A legmakacsabb szennyeződések fő ellensége a mosószappan. A nedves ruhán a foltba jól bedörzsöljük a szappant, mintha kiradíroznánk. A szappannal átkent ruhát tegyük a mosógépbe. 

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top