régi_Háztartási tippek

Autókárpit-tisztítás – otthon is megoldható

Az autó kárpitja extra terhelést kap: van, aki többet ül ezen, mint otthon a füles fotelban. Ráadásul a szerencsétlenebb sorsú kárpitoknak el kell viselniük az egész nap hordott ruhák mellett azt is, amikor a telekről hazajövet munkásruhában ülünk be, amikor a gyereket egyenesen játszótérről rakjuk be a szutykos gúnyájában, de még azt is, ha egy forró nyári napon egy szál fürdőruhában érintkezünk a kárpittal, és így adjuk át neki testünk minden melegét és a kánikulában bőven fakadó nedveket. És a kutyát még nem is említettük.
Autókárpit tisztítás – otthon is megoldható

Időről időre tisztítani kell tehát a kárpitot, hogy megfeleljen a higiéniai és esztétikai elvárásainknak. Mivel a zavaró foltok és szagok kemény munkával dolgoztuk bele ebbe a szövetbe, nem használtunk akármilyen módszert az eltávolításukhoz. Természetesen profi tisztítót is megbízhatunk a dologgal jó pénzért, de takarékosabb, ha magunk végezzük el a piszkos munkát. A házi autókárpit-tisztításnak megvan a maga módja, amit érdemes betartani a jó eredmény érdekében.

Alapos dörgöléssel sikerülhet

Az autómosók általában gőzt használnak a foltok ellen, ami a legtöbb háztartásban viszont hiánycikk – gondolhatnánk. Pedig ott lapul a szekrényben a gőzölős vasaló, ami jól helyettesíti a profi gépeket. Első körben gőzöljük át ezzel a kárpitot jó alaposan és minden részén akkor is, ha csak kis helyen található folt. Ezt követően hígítsunk fel háztartási kárpittisztítót 1:5–1:10 arányban (a szer gyártójának ajánlása szerint) szoba-hőmérsékletű vízzel, majd ezt a levet egy jó minőségű, sűrű szövésű mikroszálas ruhával dörzsöljük bele a kárpitba. Ennél a munkafázisnál is fontos, hogy a teljes kárpitfelületen dolgozzunk, ne csak foltosodásban érintett területen. Később, a száradáskor látjuk meg majd ennek a hasznát: ugyanis ha csak a foltra koncentrálunk, akkor a megtisztított rész kilóg majd világosabb színével a környezetéből, és így egy újabb tisztítandó foltot kapunk – az exfolt körül. A dörzsölést több menetben végezzük: dörzsölünk, tisztára mossuk a kendőt, majd újra dörzsölünk egészen addig, amíg a folt el nem tűnik.

Megeshet, hogy a tisztítás és száradás után újra előkerül a folt. Ez első tisztításkor viszonylag normális és gyakori jelenség. Nincs más dolgunk, csak újra megismételni az előbb leírt tisztítási műveletet, de ezúttal kicsit hígabbra készítsük a “tisztítóvizet”.

Levegyük vagy ne vegyük?

Fontos kérdés, hogy az autókárpitot az ülésen vagy arról lehúzva takarítsuk-e ki? A válasz a folttól függ: a régi, makacs foltokat vagy nagyon szennyezőeket (például olajtól származó koszt) nagy mennyiségű tisztítószeres vízzel kell megdolgozni, ami óhatatlanul mélyen átszivárog az ülés szivacsába. Ez nem jó, mert a szivacs lassan szárad és bepenészedhet, megbüdösödhet. Ilyenkor tehát a kárpitot vegyük le, végezzük el a fenti procedúrát, és a teljesség kedvéért végül adjunk neki egy alacsonyabb hőfokú gépi mosást is. Kisebb foltoknál szó lehet arról, hogy az ülésen hagyva takarítsuk a kárpitot, de ilyenkor is érdemes a tisztítás után egy porszívóval kiszívni a vizet belőle, majd szárítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top