régi_Háztartási tippek

Baba-“pucolás”– így mosd az ételfoltos ruhákat

Ahol gyerek van, ott megjelennek a foltok is. Minél kisebb a csemete, annál több, nagyobb és változatosabb foltokat hagy maga után, amit persze neked, az édesanyjának el kell tüntetnie. Hogy ne az egész napod paradicsomplecsnis előkék és koszos rugdalózók tisztításával teljen, gyorsítsd meg az eljárást, és alkalmazz néhány jól bevált trükköt!
Baba


A nagyját kézzel

A legbiztosabb módszer, hogy tisztán tartsd a gyereked ruháit az, ha egyáltalán nem adsz rá ruhát. A másik módszer, ha mindig van a kezed ügyében etetéskor nedves törlőkendő, amivel a kanálról szájból kieső és előkén landoló ételdarabokat, harsány színű bébipépeket azonnal letörlöd, és nem hagysz időt, hogy mélyen beszívódjanak a ruhába. A foltot ezzel megelőzni nem lehet és eltüntetni sem, de az intenzitását nagyban csökkentheted, esélyt adva arra, hogy mosógép kihozza a nem kívánt színeket és eredeti állapotába állítsa vissza a babaruhát.

Az apraját géppel

Mert bár számos népi praktika létezik, a leghatékonyabb megoldás ezekben az esetekben mégis csak az áztatás, majd a mosás. Kérdezd csak meg nagyanyádat, mit meg nem adott volna az ő idejében egy ilyen masináért és egy jó folttisztítóért… A legbiztosabb és a ruhaanyagot is leginkább kímélő módszer ugyanis az, ha profi folttisztítót használsz, és a folt típusától függően 1-6 óra áztatás után hagyományos mosóporral, 60 fokos programmal kimosatod géppel a ruhákat.

Fehéríts nappal

Gyakori hiba, hogy a fehér vagy éppen a túlzottan szennyezett ruhákat túl magas hőfokon mossák ki. Az ételfoltos bébielőkéket, rugdalózókat és egyéb gyerekholmikat nem kell 90 fokon kiforrázni. Alacsonyabb hőmérséklettel is elérhető a kívánt hatás, a fertőtlenítést és fehérítést pedig elég, ha a természetes napfényre bízod. Ha lehetőséged van rá, mindenképpen napra teregess szárítani, ez kellemesebb illatot ad a ruháknak, és az UV sugarak hatékonyak a fertőtlenítésben is, sőt optikailag is fehérebbek lesznek majd a ruhák.

A hatékonysághoz hozzátartozik, hogy lehetőleg halmozz fel annyi babaruhát, hogy egy teljes mosógéptöltést, de legalább egy féltöltést kitegyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top