régi_Háztartási tippek

Munkahelyi balesetek – gyors megoldások kávé-, étel- és tintafolt ellen

Előfordult már veled, hogy egy fontos munkahelyi tárgyalás előtt a kiskonyhában sikerült a frissen vasalt kosztümödre ráborítani a kávét? Vagy ebédidőben épp a legzsírosabb, paprikás, szaftos húsdarab zuhant le a villádról a világos ruhádra? Ilyenkor gyors, áthidaló megoldás kell, hogy viszonylag kulturáltan tudj megjelenni a kollégák előtt a nap hátralévő részében.
Munkahelyi balesetek – gyors megoldások kávé- étel és tintafolt ellen

Tüneti kezelésnek alkalmazzunk házi praktikákat. Ezzel valamennyire vállalhatóvá tehetjük a külsőnket, és megúszhatjuk, hogy ruhát kelljen cserélni – ez a legtöbb ilyen helyzetben nagyon nehezen kivitelezhető lenne. Viszont az átmeneti tisztítás után a ruházatot minden esetben érdemes profi folttisztító szerrel is átmosni otthon, hogy ne maradjon semmi nyoma a foltnak, és a ruha máskor is használható legyen. Tehát mit tehetünk az egyes foltok ellen?

Zöldség- és gyümölcsfolt ellen

Tavaszi ételfoltok ellen – ez alatt friss zöldségekből készült főzelékek nyomait értjük – egy darab nyers krumpli jelentheti az életmentő segítséget. A reszelt burgonyával bedörzsölt foltot 5-10 percig magára hagyjuk, majd langyos vízzel öblítünk és hajszárítóval szárítunk. Jó esetben – főleg ha van kéznél krumpli – negyedóra alatt túleshetünk a procedúrán. A spenótnál, zöldborsónál ez a módszer elég hatékonyan működik. Krumpli hiányában szóba jöhet még a citrom is, amivel hasonló eredményre számíthatunk, ám ha karnyújtásnyira semmilyen primőr termék nincs, nyúljunk be a táskába, és a fogkrémmel és kefével végezzük el a tisztítási műveletet. Ehhez elengedhetetlen, hogy fehér legyen a fogkrém, minden más típussal csak még nagyobb bajt csinálunk magunknak.

Gyümölcsfoltok ellen általában sürgősségi esetekben megfelel a langyos víz és a dörzsölés is. A harsányabb színű gyümölcsök foltjait citrommal vagy ecettel dolgozzuk meg.

A makacs tinta is megadja magát

Komoly fejtörést és szívfájdalmakat tud okozni egy tintafolt a munkahelyi blúzon. Általában le szoktunk mondani ilyenkor az adott ruhadarabról, pedig van megoldás: furcsa módon a hajlakk képes egész jó hatékonysággal elhalványítani a foltot. Az eljárás a következő: fújjuk be a foltot a lakkal, majd száraz ruhával dörzsöljük. A műveletet addig kell ismételni, amíg a folt elhalványodik. Végleges eltávolítását otthon végezzük folttisztítóval és kézi mosással, majd befejezést hagyjuk a mosógépre és a napra. A nap általában jót tesz mindenféle foltnak – illetve rosszat tesz a foltnak és jót nekünk –, különösen a fehér textileken, mivel nemcsak fertőtleníti az UV sugarakkal a ruhát, hanem fehéríti is azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top