régi_Háztartási tippek

Így tarts csinos férjet

A férfiak gyakran még a nőknél is hiúbbak, de ettől még nem biztos, hogy jól is öltözködnek. Egy slampos, ódivatú férj pedig az asszonyra sem vet jó fényt, úgyhogy ha már a teremtés koronái nem tudják, milyenek az aktuális trendek és mi áll jól nekik, akkor segítsünk nekik! Az alábbi tanácsokkal hatásosan csiszolhatjuk párunk külsejét.
Így tarts csinos férjet

A (fél)meztelen igazság

Kezdjük a szabadidővel, nevezetesen a stranddal. Igazi megmérettetése ez a jó ízlésnek, egyetlen darabbal kell elmondani valami örök érvényűt. Az izmos, arányos testalkatú férfiak gyakorlatilag bármit felvehetnek, a bőség zavarában fordulhat csak elő, hogy olyan úszónadrágot választanak gyakran, ami eltakarja kidolgozott idomaikat. A vékony, hosszú lábú társaiknak viszont feltétlenül tanácsos ellensúlyozniuk ezt az adottságukat egy hosszabb szárú nadrággal. Megnyerően testes alkattal a legjobb viselet a térd fölé érő szűkebb fazon, ami hangsúlyozza a mackós formákat. Ezek mellett a színek és a minta teheti teljes értékűvé a férfiak strandi viseletét: a testbőr színéhez megválasztott úszónadrággal a legelőnyösebb oldalukat mutathatják meg. Az izmosaknak javasoltak a pasztellszínek és a minta nélküli nadrág, a vékonyabbak kerüljék a függőlegesen csíkos mintát, fehér bőrhöz tompa, barnához élénkebb színeket válasszanak.

Dolgozni csak csinosan, szépen

Munkahelyi öltözetről az üzletemberek esetében érdemes beszélni, mert rájuk vonatkozik a legszigorúbb etikett, illetve náluk is beszélhetünk hétköznapibb viseletről, ami általánosan is érvényesíthető az ízlésesen öltözködő férfi munkahelyi ruházatában. Széles körben, különösen a városi üzletemberek körében elterjedt ez a kényelmes viselet, melyben jól megfér egymás mellett a farmer inggel és zakóval, vagy éppen a vászonnadrág rövid ujjú inggel, pólóval. Az inggel csak óvatosan, elegáns férfi nem visel rövid ujjú inget hosszúnadrággal, ez alól csak a vászonnadrág kivétel. Informális üzleti megbeszélések, délutáni bulik könnyű, szellős viselete ez.

Egyéb esetekben könnyű dolga van a férfiaknak, szinte mindenkor az öltöny és a nyakkendő a követelmény, illetve átvezetésként az Egyesült Államokban elfogadott, hogy olyan irodákban, ahol hétfőtől péntekig az üzleti viselet az előírás, ott pénteken a dolgozók lazíthatnak és viselhetik a hétköznapi ruházatukat, de itt is meg kell felelniük bizonyos szabályoknak, előírásoknak. A megfelelő ing, illetve zakóujjhossz, a nadrág szárának kellő hosszúsága, az inggallér helyes bősége és a színek harmóniája ilyenkor is elengedhetetlen. Egy ilyen kötetlen öltözék összeállításakor is tartsuk szem előtt a kiválasztott kiegészítők minőségét. Fontos a jó minőségű bőröv, és az ezzel harmonizáló cipő, ami azonban lehet bebújós, mokaszinfazonú, nem kell feltétlenül fűzősnek lennie. A hosszú térdzokniról, amelynek színe illeszkedik ruházatunk többi darabjához, most se feledkezzünk el.

Alkalmi dresszkód

Mindannyiunk életében akadnak ünnepi pillanatok, amikor az öltözékünkkel is tisztelgünk a rendkívüli esemény ünnepélyessége előtt, ilyenkor kizárólag két szín használata megengedett, a feketéé és a fehéré. A frakk sokak szerint a legelegánsabb viselet, amit egy férfi felvehet. Kevesen tudják róla, hogy a magasan záródó nadrágderéknak és a szintén magasan viselt mellénynek köszönhetően optikailag nyújtja viselőjét. A mindig fekete zakó egysoros és nem lehet begombolni, felfelé szélesedő, selyemrátétes hajtókával ellátott. A szintén mindig fekete nadrág külső varrását dupla selyemcsík díszíti. Alján nincsen hajtóka és nadrágtartóval viselendő. A zakó alatt fehér pamutpiké mellényt és frakkinget ildomos viselni. A csokornyakkendő fehér, és mindig kézzel kell megkötni, csekély stílusérzékre vall, ha valaki készre kötött csokornyakkendőt visel. A selyemből készült fehér frakksálat csak addig tartsuk a nyakunkban, amíg kabátunk is rajtunk van.

A világ modernizálódásával nagyon sok olyan eseményre, amelyre korábban frakk lett volna előírva, ma már elégséges a szmoking viselése. A jellemző színek itt is a fehér és a fekete. Ha a kabát fekete, lehet egy- vagy dupla soros, hajtókája selyemrátétes, a hozzáillő nadrág hajtóka nélküli és oldalán selyemcsík fut végig. De a kabát lehet fehér színű is, ám a nadrágnak mindig feketének kell lennie. A szmokinging, a fekete csokornyakkendő, a díszzsebkendő, a kézelőgombok és a fekete térdharisnya elengedhetetlen kellékek, a spanyolöv úgyszintén, hiszen a nadrág és az ing találkozását takarja el.

Fentiek a ténylegesen ünnepi alkalmakra javasolt öltözékek. Korábban azonban sok olyan alkalomra is előírásos volt viseletük, amelyekre ma már nem olyan szigorú szabályok szerint kell öltözködnünk. Ilyen alkalom például az esküvő, ahol ma már a vőlegény is viselhet egy szép sötét öltönyt, egyáltalán nem követelmény a szmoking vagy a zsakett. Ahogy a világ modernizálódik, úgy válik az öltözködés is kevésbé formálissá. A férfidivat egyszerűsödése napjainkig tartó folyamat: ma már szinte mindent szabad, ami a divatot illeti, bár még mindig akad elég alkalom, hogy ezeket a nagyon elegáns és férfias darabokat viseljék társaink, barátaink.

A stílusos férfi öltözködésének receptje egyszerű: válasszon kifogástalan minőségű anyagokból, mérték után készített darabokat, amelyben kifejeződik személyiségének egyedisége, és kombinálja minőségi konfekciótermékekkel és szintén kifogástalan minőségű kiegészítőkkel. És viselje őket az örök szabályoknak megfelelően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top