régi_Háztartási tippek

Sportruházat tisztítása

A sport a civilizált társadalmakban pótolja a természetes testmozgást, s emellett kikapcsolódást, felfrissülést, jó egészséget és jó közérzetet biztosít. Mit tehetünk azért, hogy minden szinten szolgálja a jóérzést, és higiéniásan is védjük családunk egészségét sport közben? Az alábbiakban megosztok néhány gondolatot a sport során viselt ruhaneműk mosásáról és tisztításáról.

Milyen ruhát válasszunk a sportoláshoz?

Hasonlóan más öltözködési szokásainkhoz, a szempontok megegyeznek, csak azok prioritása cserélődik fel. A szabadidőruhák legfőbb feltétele, hogy kényelmesek legyenek. Mivel legtöbbször nem az otthonunkban sportolunk, az edzéshez hordott szett összeállításánál át kell gondolnunk azt is, hogy mi a praktikus. Hogyan csomagoljunk, ha több napra utazunk, ha előre nem kiszámítható az időjárás, ha másokkal közös öltözőben kell átöltöznünk, és szállítani, tárolni is kell a kizárólag sportolás közben viselt ruháinkat. Mást érdemes hordani különböző környezetben különböző mozgásformák gyakorlásához. Nem mindegy, hogy szabadtéren, tűző napon, esőben, sárban, vagy edzőteremben, gépeken, esetleg szőnyegen fogunk erőlködni, csak egy-két órás alkalomra választunk kellékeket, vagy egész napos viseletre.

Sportruházat tisztítása

Tehát mindig fontos szempont az alkalom jó besorolása is. És bár azt gondolnánk, hogy ilyen esetben nem számít annyira a divat, gondoljunk bele abba is, hogy akkor tudunk igazán feloldódni és kikapcsolni, ha teljesen jól érezzük magunkat a bőrünkben, szabadnak érezzük magunkat és mutatósnak, igazán rá tudunk érezni a sport lényegére, hangulatára és stílusára, és ezt külső megjelenésünkkel is kifejezhetjük.

 A költségek

 Vannak olyan sportágak és hobbik, melyek miatt megéri belefektetni egy kis pénzt a jó minőségű felszerelésbe. Elengedhetetlen a megfelelő cipő kiválasztása, hiszen pokollá tehetjük azokat az órákat, amikor végig csak a sarkunk sajgására tudunk figyelni. A lábunknak, gerincünknek többet árthatunk pár ilyen alkalommal, mint amennyit nyerünk a sportolás energiájával. Az is nagyon kellemetlen tud lenni, ha a ruhánk átázik, megizzadunk benne, úgy érezzük, megfulladunk, bepállik a bőrünk, és a hőérzetünk zavarja meg a koncentrációnkat mozgás közben. Mindenképpen azt ajánlom, hogy a lábbeli és az időjárás viszontagságaival való küzdelemre vásárolt esőkabátok, fülvédők, kesztyűk, napszemüvegek legyenek minőségi termékek, ezeket ne a kínainál szerezzük be az aluljáróban.

Szintén nagyon megéri befektetni egy-két “technikai ruhadarabba”, tehát speciális anyagból készült, alakunkhoz és hőmérséklet-változásunkhoz alkalmazkodó viseletbe, melyeket kifejezetten olyan célból fejlesztettek ki, hogy az izzadságot kezeljék bőrfelületünkön, a nedvességet elvezetve, folyamatos szellőzést biztosítva neki.

Természetesen mindenki ragaszkodik egy-két megkopott ruhadarabhoz, melyek kényelmesek voltak és hozzánk nőttek, de az idő eljárt felettük. Amennyiben valóban kényelmes ruhákról van szó, ezeket a pólókat, tréningeket nyugodtan átalakíthatjuk sportos viseletté. Nem érdemes sok pénzt költeni a bő pamutpólókra, az egy-két óra viselet után lecserélendő fehérneműkre vagy azokra a darabokra, melyeket csak arra a célra csomagolunk el, hogy melegítse hátunkat, amíg edzés előtt vagy után várakozunk. Fontos az is, hogy mindig tusoljunk le sport után, és tisztán, szárazan húzzuk vissza utcai viseletünket. Ezért a sportoláshoz gyakran kell cserélni a mindig fertőtlenített törülközőinket, melyekből szintén nem muszáj tucatszámra vásárolni a legújabb darabokat.

 A noname ruhák mosása

 A sportolási célra leselejtezett vagy olcsón vásárolt ruhaneműk tisztításakor a fő szempontunk nem a kíméletes, hanem a biztonságos mosás. A műszálas textíliák alkalmasabbak az izzadság elvezetésére, de sokkal büdösebbek lesznek. Szóhasználatunkban az terjedt el, hogy az izzadságnak van kellemetlen és jellegzetes szaga, de valójában a bőrünk által kibocsátott verejték szagtalan, a kellemetlen jelenséget a bőrünkön tartózkodó baktériumok okozzák, miközben lebontják az izzadságot. Ezeket a kórokozókat ruhánk magába szívja, és azzal, hogy megszárad a textília, sajnos nem pusztulnak el. Mosáskor mindig ezt kell szem előtt tartanunk.

A nem speciálisan sportra kifejlesztett ruhákat minden alkalommal ki kell mosnunk, és lehetőleg nem tárolni napokig a szennyest, mert ha egyszer ezek a baktériumok tanyát ütnek egy-egy ruhadarabba, a szagtól már sosem tudunk megválni, akárhogy mossuk. Hasznos információ lehet az a megállapítás, hogy a gombák 70 Celsius-fok alatt nem tudnak elpusztulni. Ha tudomásunk van ilyen fertőzésről, mindig gondoskodjunk a beteg bőrfelülettel érintkező ruhadarabok sterilizálásáról. Tisztítsuk ezeket a ruhákat magas hőfokon, mindig ügyelve a szortírozásukra, hiszen nagy eséllyel ezek könnyen eresztik színüket. A több napig tornazsákokban és öltözőszekrényekben tárolt zoknik és törülközők pár nap után néha maguktól megállnak a rengeteg kosztól, melyeket a halmazállapot-változások közben magukba szívtak. Ezeket is mossuk mindig magasabb hőfokon, mint a hétköznapokon hordott fehérneműinket.

Ha látható foltot találunk rajtuk, akár sár, akár vér, akár izzadság miatt, folttisztítóval véglegesen próbáljunk megválni ezektől. Érdemes továbbá fehérítőt és hosszan tartó öblítőket is alkalmaznunk a kellemes közérzetünk miatt.

 A márkás, technikai ruhák kezelése

 A direkt sportoláshoz kifejlesztett technikai ruhák speciális anyagokból készültek, ezért a fentiekkel ellentétben a mosásuk is teljesen másfajta odafigyelést igényel.

Szakértők azt ajánlják, hogy ezeket a ruhákat első viselet előtt feltétlenül mossuk át egyszer alacsony hőmérsékleten és vegyszer nélkül, hogy a gyártás során lerakódott kémiai anyagoktól megváljunk, és megelőzzük az allergiás hatásokat.

Ezután, tekintve hogy izzadságelvezető funkciójuk sokkal intenzívebb a hétköznapi darabokénál, elég háromszori viselés után kimosni őket, viszont ez a gyakoriság mindenképpen ajánlott.

A technikai ruhákat elég alacsony hőmérsékleten tisztítani (30-40 fokon), de busás árukért cserében magasabb hőfokon sem eresztik színűket. Azért nem szabad meleg vízben mosni őket, hogy anyagukból ne főzzük ki a speciális védelmet adó molekulákat.

A centrifuga fordulatszámára is ügyeljünk, mert a dörzsölődés sem tesz jót az ilyen anyagoknak. Sőt a fentiek miatt nem ajánlott ezek gépi szárítása és vasalása sem.

Sportruházat tisztítása

A mosáshoz használjunk kímélő és folyékony mosóport. Az öblítő és folttisztító használata meggondolandó, mert nem számíthatjuk ki előre, milyen kémiai reakcióba lépnek a gyárilag a textilszövetekhez adott speciális vegyi anyagokkal. Egy értékesebb ruhadarabot érdemes a baleset után minél hamarabb tisztítóba vinni, ahol megfelelő szakértelemmel tudják eltávolítani a nem kívánt foltokat.

Gondot okozhat a vízlepergető ruhák (pl Gore-Tex anyag) vízzel történő mosása. Ha nem megfelelő módon kezeljük ezeket, hamar elveszítik funkciójukat. Bizonyos mosógépeknek direkt fejlesztettek Outdoor Care programot és szaküzletekben kaphatunk direkt ilyen célra készített mosóporokat is.

Szintén akár éveket is megspórolhatunk ruháink, cipőink impregnálásával, de ezekről sem szabad megfeledkeznünk a mosás során, mindig gondosan olvassuk el a mosási javaslatokat!

A sportcipőket betehetjük mosógépbe, de maximum 30 fokra, és mindig figyeljünk a cipő anyagának összetételére, valamint a megfelelő szárításra.

Végül, de nem utolsósorban, mindig gondosan zárjuk össze a tépőzárakat, és húzzuk be a cipzárokat, nehogy ezek okozzanak kellemetlen meglepetést a mosás végére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top