Otthon

Környezetbarát takarítás

Ha nem ragaszkodunk az erõsen maró hatású tisztítószerekhez, próbálkozhatunk környezetbarát anyagokkal is. Ezek nem szennyezik a környezetet, és ami nem elhanyagolható szempont: kímélik pénztárcánkat is.

Íme a fortélyok, amellyekkel tisztára, csillogóra varázsolhatjuk a lakás különböző helyiségeit, valamint háztartási gépeinket.

Fürdőszoba
 





1. A mosdót, kádat, csempéket átsúrolhatjuk szódabikarbónával és forró vízzel, illetve 20 százalékos ecet és víz 1:1 arányú keverékével, mindkettő egyaránt hatásos.

2. A penésztől megpróbálhatunk megszabadulni oly módon, hogy a penészes felületre tömény ecetet öntünk, és egy éjszakára rajta hagyjuk. A vízkövet és mészfoltokat is ecettel távolíthatjuk el. Erőteljesebb hatás érhető el, ha melegen használjuk az ecetet.

3. A rozsdafoltokat citromlével tüntethetjük el a kádról és a mosdóról. Csillogni fognak a csaptelepek, ha citromlével vagy hígított ecettel átdörzsöljük, majd szárazra törölgetjük őket.






Konyha


1. Nem könnyű feladat az edényeket rendbe tenni, ha leégettünk bennük valamit. Töltsünk az edénybe kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanálnyi szódabikarbónát, forraljuk fel. Miután kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk az edényt. Ugyanezt az eredményt érjük el, ha a kérdéses edénybe némi vizet öntünk, beleszórunk egy maréknyi sót, felforraljuk, és hagyjuk egy félnapot állni, mielőtt kitisztítanánk.

2. A zsíros csempéket ecetes ruhával töröljük át. Ha makacsabb a szennyeződés, próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

3. A mosogatót sóval sikáljuk ki, ami nemcsak tisztít, de fertőtlenít is.

4. A konyhaasztalt az erős szerek helyett inkább szódabikarbónával és nedves ronggyal töröljük le.






Szobák:


1. Ablaktisztításhoz nyugodtan használjunk ecetet. Készítsünk permetet egy rész ecet és négy rész víz keverékéből, és ezt permetezzük a már korábban meleg vízzel lemosott üvegfelületre, majd újságpapírral töröljük szárazra. Ne tisztítsunk úgy ablakot, ha rátűz a nap!

2. Bútorfényezéshez házilag elkészített szereket is használhatunk:


  • Tíz csepp citromolajat keverjünk el kb. fél deciliter lenolajban. Ruhadarabbal vigyük fel a keveréket a kezelni kívánt felületre.


  • Ecetes vízbe mártott Viledával töröljük át a bútort.


  • Készíthetünk bútorfényező rongyot is a következő módon. Meleg vízfürdőn olvasszunk fel egy tálkában 50 ml viaszt 50 ml ecettel elegyítve. Ebbe áztassunk bele fél órára egy alkalmas törlőkendőt, majd csavarjuk ki, és szárítsuk meg. Ha megszáradt, töröljük át vele a fényesíteni kívánt bútort.

    3. Nádbútorainkat töröljük át ecet és víz egy-egy arányú keverékével, majd meleg, napos helyen szárítsuk meg.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top