Savtúltengés

Így marja a stressz a gyomrod!

Sokan "lenyelik" a problémákat, így előbb-utóbb a gyomrukban is érzik, hogy valami nem stimmel.

Mindannyian éreztünk már enyhe, tompa, nyomó érzést a gyomrunk tájékán egy fontos vizsga vagy állásinterjú előtt. De például egy szakítás után sem tudunk olyan jóízűen enni, mint előtte.

Így marja a stressz a gyomrod!

A gyomor falában nagyon összetett idegi hálózat van, ami szoros kapcsolatban áll a stresszválaszokat közvetítő vegetatív idegrendszerrel. Ezért lehet az, hogy a rendszeresen ismétlődő stressz „nyomot hagy” a gyomrunkban, hiszen – egyszerű szavakkal szólva – egyszerűen lenyomatot hagy a vegetatív idegrendszerünkön.

A legeslegrosszabb esetben a stressztől egyszerűen kilyukadhat a gyomor. Ha túl sok gyomorsav termelődik, emésztőszervünk nyálkahártyáján először kis sebek alakulnak ki, amelyek aztán végül lyukakká növekedhetnek. A gyomorfalunk akkor sebesedhet ki, ha a gyomor belső falát borító nyákréteg nem képes megfelelő védelmet nyújtani a termelődő sav ellen.

Ha többször érzünk tompa, maró fájdalmat a gyomrunk környékén, mindenképp vegyük komolyan, ne várjuk meg, amíg kilyukad a gyomor, és végül műteni kell.

A gyomor tényleg egy érzékeny jelzőrendszer, és sokat elárul a lelkiállapotunkról. Egy amerikai kutatócsoport még a World Trade Center elleni terrortámadás után vizsgálta azokat, akik részt vettek a romok eltakarításában – nyilván ez rengeteg stresszel járt –, és azt találták, hogy a segítők majdnem felénél kialakult valamilyen gyomorbetegség, míg a lakosság többi részének csupán 20 százalékát érintette a gyomor valamilyen betegsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top