Shine

3 villámtipp, hogy megelőzd sminkecseted széthullását

A sminkecsetek legnagyobb mizériája, ha elkezdik diszkréten hullatni a szőrüket. Először csak egyet-egyet, mi pedig reménykedünk, hogy ez csak a &#

A sminkecsetek legnagyobb mizériája, ha elkezdik diszkréten hullatni a szőrüket. Először csak egyet-egyet, mi pedig reménykedünk, hogy ez csak a “bejáratási” fázis, gyorsan kihullik aminek ki kell és elmélyülhet a bimbózó kapcsolat. Aztán észrevesszük, hogy hetekkel később is még idegen szőrszálakat csipegetünk sminkelést követően az arcunkról.

Több oka is lehet, ha egy ecsetből rendszeresen hullik a szőr, de ezek közül jobbára csak egy az, amiről nem mi tehetünk, ez pedig a minőség. Ha nem megfelelő körültekintéssel vannak beragasztva, rögzítve a szőrszálak, akkor bizony hiába teszünk bármit, az ecsetből távozni fognak a szőrikék, így érdemes még vásárlás előtt utánanézni, melyik sminkecsetek bírják valóban a strapát.

Ha azonban sikerült beszerezni egy hiper-szuper ecsetet, már valóban csak rajtunk múlik, hány közös reggeli készülődést fogunk együtt tölteni.

1. Mosni csak körültekintően

Szó volt már róla, mennyire fontos saját érdekünkben, hogy az ecseteket rendszeresen kitisztítsuk. A gyakori mosás azonban nem csak nekünk számít. Ha sokáig marad rajta a felesleges alapozó vagy púder az ecseten, annyira rászáradhat, hogy az már rontja a minőségét, ráadásul jóval nehezebben is lehet lemosni róla a szennyeződést.

A tisztításuknál ügyeljünk rá, hogy a nyél kezdeténél már ne érje víz a szőrszálakat, az ugyanis idővel meglazíthatja a ragasztást, ami a szőrök hullásához vezet.

Abban, hogy milyen sampont, tisztító folyadékot használunk hozzá, egyedül az számít, szintetikus szálakból vagy valódi szőrből készült az ecsetünk. A valódi szőrszálakat használó típusok esetén ugyanis jóval körültekintőbben kell kiválasztanunk a tisztítószereket, hiszen tulajdonságai hajszálainkhoz hasonlít, így károsodhat, kiszáradhat.

A szintetikus ecsetek ennél egyszerűbb esetek, kevésbé kényesek, azonban a rendszerességre fokozottabban ügyelni kell, ugyanis a sminktermékekben található olajak, emolliensek rátapadnak a felületükre és sokkal jobban megülnek rajta. Ennek oka, hogy a természetes szőrszálak ezek egy részét felszívják, a szintetikus szálak azonban érthető módon erre alkalmatlanok.

2. Hagyjuk, had pihenjenek

Az ecsetekből még véletlenül se kezdjük “kicsavarni” a vizet, az fáj neki. Ennyi erővel ki is tépkedhetjük a szőrszálakat. Bőven elég ha picit felitatjuk egy puha törölközővel vagy papírtörlővel a nedvességet – de szigorúan anélkül, hogy elkezdenénk nyomkodni, tunkolni bele az ecset fejét.

Fontos, hogy mindig fektetve szárítsuk, máskülönben a vízcseppek bejuthatnak a ragasztott részhez, károsíthatják azt és így a finom szőrök hullani kezdenek. Ha megoldható, olyan módon helyezzük a polcra vagy bárhova az ecseteket, hogy a fejük már ne legyen alátámasztva. Sokkal hamarabb kiszáradnak és még kevésbé adunk esélyt a víznek, hogy felszivárogjon a tövekhez.

3. Nem festőpemzli, csak óvatosan!

Használatuk során is bájunk velük kesztyűs kézzel. Ne nyomkodjuk erősen a kozmetikumba, majd utána az arcunkon se heves mozdulatokkal akarjuk szétdolgozni a festéket – ez amúgy is roppant kellemetlen lenne számunkra is. A túlzó, nyomó mozdulatoktól a szőrszálak idővel kilazulnak, kimozdulnak a rögzítésükből.

A nagyon puha, természetes szőrű ecseteket ne használjuk krémes állagú sminkek felviteléhez, az ugyanis túl nehéz lenne a finom szálaknak, ami idővel az ecset károsodásához, a szőrszálak kihullásához, letöredezéséhez vezethet. A szintetikus szőrű ecsetek ilyen esetben jobb választások, ha mégis ragaszkodunk a természetes változathoz, válasszunk erősebb szőrűt, illetve használjunk könnyebb állagú termékeket.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top