Shine

Grasse – A városka, ahol a parfümök születnek

Van egy városka a Francia Riviérán, amely a középkor óta a parfümkészítés központjának tekinthető, nem véletlenül.

Kivételesen szerencsés klímájának, földrajzi fekvésének köszönhetően szinte ideális állapotok uralkodnak ahhoz, hogy a virágok nagy mennyiségben is megteremjenek, miközben a levegő tisztaságának köszönhetően a belőlük kinyerhető illatanyagok a legjobb minőségűnek számítanak. Az illatozó szakma legnagyobb kreátorai számára igazi feltöltődés eljönni ide, hiszen kevés hely van a világon, ahol saját orrukkal érezhetnek több mint kétezer egyedi, természetes illatvariánst.

Bűzös kezdet

A város útja a hírnév felé azonban nem épp virágszirmokkal volt telehintve. A középkorban Grasse cserzőműhelyeiről, bőrműveseiről volt híres, akik az uralkodói körökben is elismert viseleti kiegészítőket és használati tárgyakat gyártottak. Ezek azonban kellemetlen szagot árasztottak – mondhatni irtó büdösek voltak, amely még a tisztálkodási szokásokat mellőző franciák körében is orrfacsarók tudtak lenni.

Az egyik helyi cserzőműhely, a Galimard mestere ezért gondolt egyet és bőrkesztyűit helyben termesztett virágokból kinyert olajokkal illatosította. Az 1500-as években Medici Katalin nagy rajongójává vált az illatos kesztyűknek, szokásával pedig divatot is teremtett az elit köreiben. A bőrárukra kiszabott vám, valamint a versenytárs, Nizza erősödése végül maga alá gyűrte a város bőriparát és a mellé kiépült virágtermesztést is. Hosszú vegetálás után végül egy másik Galimard volt az, aki megtalálta a megoldást a tonnányi illatozó virág felhasználására. Az 1747-ben Jean de Galimard, Seranon grófja által alapított Perfumerie Galimard egyenesen a királyi udvar számára kezdett parfümöket, illatos kenőcsöket gyártani. A 18. század közepén több másik parfümház is létrejött, amelyek mindegyike a helyi virágmezőkről begyűjtött alapanyagokat használta fel szépségápolási készítményeihez és parfümjeihez.

Ma is

Ma is számos neves parfümház rendelkezik saját parfümkészítő műhellyel a városban vagy vonzáskörzetében, virágmezői pedig a francia parfümök mellett az élelmiszerekhez szükséges természetes aromák döntő részét is biztosítják. Levendula, mirtusz, jázmin, rózsa, narancsvirág és vad mimóza termesztése világhírnek örvend, nekik köszönhetően viseli Grasse a parfümgyártás fővárosa címet.

A valóban minőségi parfümöket készítő luxus márkák rendre innen szerzik be az alapanyagaik egy részét, ilyen például a Chanel, ami a híres No.5 parfümjéhez a grasse-i Mul családtól vásárolja a jázminok és rózsák garmadáját, de a Louis Vuitton is egy itteni 17. századi épületegyüttest választott ki parfümkészítésének központjául.

 

 

Illatra gyűlnek a turisták

A város azonban nem csak a divat világából jól ismert luxusmárkák számára biztosítja az első osztályú virágokat és a belőlük kinyerhető illatjegyeket. Az olyan, nagy múltra visszatekintő parfümházak, mint a  Galimard, a Molinard vagy a Fragonard ma is itt működnek. Ha valaki a Francia Riviérára tervezi nyaralását, egy grasse-i kirándulást mindenképp iktasson be az útitervébe, hiszen ezek a neves parfümházak lehetőséget kínálnak, hogy szervezett gyárlátogatáson az érdeklődők bepillantást nyerhessenek a parfümgyártás kulisszatitkaiba.

És nem ez az egyetlen programlehetőség áll rendelkezésre. Parfümkészítő workshopra is jelentkezhetünk, aminek keretében szakértők segítségével készíthetjük el saját illatunkat, amit aztán természetesen haza is vihetünk, sőt, bármikor rendelhetünk belőle később is, ha valóban sikerült A Tökéletes Illatot megalkotnunk.

Emellett a parfümházak saját múzeumokat is működtetnek és előzetes jelentkezéshez kötve ugyan, de különleges túrákat, beszélgetős esteket is tartanak az érdeklődők számára.

A patinás múlt és a világhírű parfümházak ellenére az elmúlt évek történései okoztak némi fejfájást a város vezetésének. Elszaporodtak ugyanis a kamu-parfümházak, amik a turisták hozzá nem értését kihasználva olyan parfümöket árultak, amelyeknek valójában kevéske közük volt a városhoz vagy akár csak egyetlen szál ott nőtt virághoz. Mindez pedig rossz fényt vetett a város hírnevére is.

A helyi parfümkészítő manufaktúrák azonban úgy tűnik, rátaláltak a változáshoz vezető útra és egymás után nyitják meg üzleteiket a belváros ugyanazon területén. A Place aux Aires-nél indulva amolyan parfümök utcája van kialakulóban ahol a turisták valóban minőségi termékekkel találkozhatnak. A Molinard mellett kisebb, de tehetséges parfümőrök is megnyitották üzleteiket, mint Olivier Durbano, Guy Bouchara, az Eau de Cassis és a Gaglewski.

 

Srki (@srki.simic) által megosztott bejegyzés, 2017. Jún 28., 13:17 PDT

Múlt év végén futótűzként terjed a hír, miszerint a Francia Nagysebességű Vasút, a TGV fejlesztései között szerepel egy útvonal, amely épp a grasse-i virágmezőket szelné ketté, veszélyeztetve a levegő és így a virágok tisztaságát. Decemberben a Chanel is lobbizni kezdett, hogy a francia kormány módosítsa a terveket. Hogy azóta milyen előrelépés történt az ügyben azt sajnos nem tudni, de bízzunk benne, hogy a fejlesztési törekvések nem teszik tönkre ezt a több évszázados illatozó ékszerdobozkát.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top