Shine

Bakancslista shopping királynőknek

Louis Vuitton párizsi Men’s Fashion Week divatbemutatójára nem más, mint Drake készítette a zenét, mint a divatházzal közös kopordukciót. A torontói

Ha a múzeumok és turista látványosságok helyett inkább aszerint készítenél egy városlistát, hogy hol lehet a legtutibb shopping túrákat megejteni, adunk pár tippet, mely metropoliszokat lenne vétek lehagyni róla. Íme, a bakancslista a legmenőbb városokkal, ahol stílusosan lehet a seggére verni pénzünknek.

New York

Ha csak egy várost tudunk meglátogatni a nagy Amerikában, hát New York legyen az. Ott van a SoHo, ahol megtalálsz minden létező fast fashion márkát, amiről csak hallottál – és és egy sor olyat, ami felénk nem is kapható. A Broadwaytől nyugatra a Sixth Avenue-ig, valamint a Houston Streettől délre a Canal Streetig tart a vásárlás szempontjából legizgalmasabb része a negyednek.

Luxus szintű mókázáshoz az örök klasszikus Fifth Avenue vagy a Meatpacking District abszolút bejövős lehet, és akkor még nem beszéltünk az olyan áruházakról, mint a Barneys vagy a Bergdorf Goodman, amikben darabonként el lehet tölteni egy-egy felejthetetlen napocskát.

Ha inkább a kihagyhatatlan vételekre pályázol, valamelyik Century 21 áruházba feltétlen el kell menned. Ez az outletek anyja, A Hely, ahol minden nap hosszú sorok kígyóznak a potom áron kínált designer ruhákért és kiegészítőkért. Türelem persze kell hozzá, hogy kibírd a tülekedést és a márkajelzés mellett érdemes figyelned a minőségre is, de állítólag ha hétköznap reggel nyitásra érkezel még megúszod a napi dömpinget és szuper cuccokat foghatsz ki töredékáron.

Dubai

Az Egyesült Arab Emirátus ékköve mára pimaszul pazarló szintre emelte a luxus fogalmát. Ha ide ellátogatsz, egészen új kép alakul ki magadban arról, mi is az a “plázázás”. A Mall of the Emirates messze több, mint egy üzletközpont, bár abból se semmi, ugyanis 630 márkabolt várja a vásárlókat. Akár még be is költözhetsz a bevásárlóközpontba, mivel egy ötcsillagos Kempinski és egy szintén ötcsillagos Sheraton hotel is működik itt, de akár síelhetsz egyet az itt található fedett sípályán is.

Dubai Mall-ban szintén egy helyen megtalálod a legnagyobb divatházakat: Chanel, Givenchy, Oscar de la Renta, Louis Vuitton, Valentino – csak, hogy néhányat említsünk. Ha pedig valami különleges ékszert is vásárolnál, a Gold Souk való neked, ami tucatnyi ékszerüzletnek ad otthont, tonnányi ragyogó aranycsodát, drágakövekkel kirakott szépségeket kínálva.

Hong Kong

A legtöbb divatmárka Hong Kong központjában található (Central), a luxusmárkák, bevásárlóközpontok (például a Landmark, a Galleria vagy a Prince’s Building) java is itt vár rád. Az utcakeresőbe a Queens Road, a Des Voeux Road, a Stanley Street, vagy a Hollywood Road, Li Yuen St. East vagy a Cat Street egyikét érdemes beütni.

A vásárlók mekkájának számít még a Causeway Bay is, itt tartanak a legtovább nyitva a butikok egész Hong Kongban, úgyhogy itt kifulladásig tobzódhat mindenki a közepes és magas árkategóriájú ruhákkal, kiegészítőkkel ékszerek és kozmetikumokkal teletömött butikokban.

Ha megnéznéd, milyen egy helyi piac, a Stanley Marketet ajánljuk, ami egy óriás, nyitott piactér. Ide nem csak turisták de a helyiek is szívesen járnak vásárolni. Mivel a piac az óceánhoz közel fekszik, levezetésként gyönyörködhetünk annak látványában is.

Párizs

Kö-te-le-ző. Közel van, legalábbis repülővel, gyönyörű, bámulatos, egyedi és megismételhetetlen. A valódi couture divatházak otthona, aminek a stílus és a sikk az első számú exportcikke. A “túrát” érdemes a 8. kerületben kezdeni, ami a Szajna jobb partján található, középpontjában a Champs-Elysées csodavilágával. Itt tobzódnak ugyanis a legnagyobb klasszikusok: a Louis Vuitton, a Chanel, a Saint Laurent, a Dior, a Balmain vagy a Chloé – csak, hogy néhányat említsünk. A Ladurée macaronját ki ne hagyjuk ha erre járunk.

High end márkákkal találkozhatunk a 8. és 9. kerület határán, a Boulevard Haussmann és a Place de la Madeleine környékén is, hogy mást ne említsünk, itt vannak a neves divatáruházak, a Galeries Lafayette és a Printemps, amelyeknek épületei önmagukban is különleges látványossággal érnek fel.

Ha itt kigyönyörködtük magunkat, irány a 3. kerület, ami divatügyileg szintén nagyon felkapottnak és trendinek számít. Ha ide látogatsz, a Merci áruházat érdemes felkeresni, a cipők szerelmeseinek pedig a Pring-be érdemes betérni.

Tokió

A Ginza a japán főváros legfelkapottabb része, a menő áruházak, világmárkák és helyi divatmárkák itt találhatóak. Az olyan divatházak, mint a Michael Kors, a Christian Dior vagy a Louis Vuitton mellett a kedvezőbb árú márkák is jelen vannak, mint a Uniqlo, a Zara vagy az Abercrombie & Fitch.

A Shinjuku vasútállomás nem csak utazás szempontjából lehet érdekes. Bár rettenet, mekkora arrafelé a tömeg, az állomás épületében található Japán egyik legnagyobb bevásárlóközpontja is, ahol számtalan márka vár arra, hogy felfedezzük kínálatukat.

A Harajuku városrészt nem csak olcsó divatüzletei miatt érdemes felkeresni, de itt gyűlnek össze a feltűnő megjelenésű harajuku lányok is, akik a távolról jött ember számára külön látványosságot jelentenek. A fiatal korosztály számára emellett izgalmas lehet a Shibuya is a maga giga bevásárlóközpontjaival, mint amilyen a tízemeletes Shibuya Hikarie, ami nem mellesleg a Mercedes-Benz Fashion Week japán kiadásának is otthont szokott adni.

London

Nem egyszerű felsorolni az összes lehetőséget, ami Londonban rendelkezésünkre áll egy tökéletes shopping túrához. Először is ott vannak a hírneves áruházak, a Harrods, a Selfridges és a Harvey Nichols, amelyekben bő fél napokat simán ellehetünk anélkül, hogy unatkozni kezdenénk.

Ha az utcákat nézzük, az Oxford Street egyértelműen vezeti a népszerűségi listákat, nincs úti könyv, ami ne javasolná desztinációként egy kis pénzköltésre. Egy rakat fast fashion márka tanyázik itt és persze a Selfridges is itt található. Innen nyílik a Carnaby Street, ahol közel száz önálló butik található, régi londoni márkák és vadiúj designerek portékáival felváltva.

A luxusmárkáknak a Mayfair kerület, azon belül is a New Bond Street ad otthont, a legnevesebb divat- és ékszerházak, beauty márkák mind megtalálhatóak itt: a Burberry, a Chanel, a Tiffany & Co., a Dior, a Hermés, a Miu Miu, stb. A környéken persze több Michelin-csillagos étterem és luxusszálló is megtalálható, kellőképp vastag pénztárcával szinte ki sem kell innen mozdulni. A legnevesebb angol szabóságok, mint a Henry Polle & Co., a Gieves & Hawkes vagy a Huntsman and Sons is errefelé, a közeli Savile Row-n találhatók.

Ha inkább egy bevásárlóközpont felé vennéd az irányt, válaszd ki valamelyik Westfield plázát, de javasoljuk, hogy hagyj időt az olyan különleges helyekre is, mint a Notting Hill a vintage ruháival és antik műtárgyaival, vagy a Covent Garden, ahol kézműves ékszereket, egyedi készítésű ruhákat, kiegészítőket találhatsz.

Szöul

Számos különböző negyede van a városnak, amiket érdemes a vásárlás szerelmeseinek felkeresnie, pláne, ha elkapta őket a k-beauty mánia. Közülük is kiemelendő a Myeongdong, ami maga a shopping központ. Az összes valamire való nemzetközi és koreai márka megtalálható itt, de érdemes felkeresni a Lotte Department duty free üzletközpontot is, ahol a vámmentesen megvásárolt portékákat összekészítik és hazautazáskor a reptéren vehetők át.

A Dongdaemun piacon a helyi tömegmárkákat találod meg garmadával, ha pedig még barátibb áron akarsz menő cuccokat kifogni, érdemes ellátogatni az Ewha városrészbe, ahol a helyi főiskolások pénztárcájához mérik az árakat is, így azok jóval barátibbak. A másik véglet az Apgujeong, ami Szöul legtehetősebb része, itt egy helyen megtalálsz minden luxus márkaüzletet, de szerencsére beékelődnek közéjük olcsóbb brandek is.

Milánó

Az egyik legnevesebb divathét otthona, ahonnan olyan márkák indultak útjukra, mint az Armani vagy a Zegna, nem csoda hát, ha igazi földi paradicsomnak számít egy vérbeli shopping királynő számára. Az 1877-ben megnyílt Galleria Vittorio Emanuele II kihagyhatatlan, a gyönyörű épület olyan neves márkáknak ad otthont, mint a Prada, a Louis Vuitton vagy a Gucci.

Az igazi, felső kategóriás butikarzenál azonban nem itt található, hanem a Quadrilatero d’Oro (Arany négyszög) nevű részen, ami a Via Monte Napoleone, a Via Sant’Andrea, a Via della Spiga és a Via Alessandro Manzoni utcák által határolt terület. Versace, Hermés, Ferragamo, Valentino, Roger Vivier, a Chanel vagy a Saint Laurent – mind itt vannak, szépen egymás mellett.

Lehet azonban annál jóval olcsóbban is szert tenni designer darabokra Milánóban, minthogy a márkaüzleteket látogatjuk meg. A corso Vittorio Emanuele II-n ugyanis számos outletet találunk, ahol a kifutói darabokhoz töredékáron juthatunk hozzá. A milánói outletek közül kiemelkedik a belvárostól picit kijjebb lévő, Il Salvagente, a legrégebbi áruház, ami három emeleten kínálja a durván leértékelt ruhákat és kiegészítőket. Ha pedig jobban eltávolodunk a központtól, a város szélén további outleteket találatunk, mint a gigaméretű Fox Town, ahol kábé 250 márka várja a vásárlókat.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top