Shine

Pirelli naptár 2018 – a kulturális barométer a nyúl üregébe néz és meglepő dolgokat láttat

http://edition.cnn.com/2017/07/20/fashion/2018-pirelli-calendar-all-black-tim-walker-alice/index.html http://www.gq-magazine.co.uk/gallery/pirelli-

Jó nagy utat tett meg a Pirelli naptár, ami exkluzív “csöcsös kalendáriumként” szerezte hírnevét, mára pedig sokoldalas nagyító lett, ami különféle társadalmi problémákra mutat rá.

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb izgalom övezi, mi is lesz a téma, amit a következő évi naptár felkarol. Szerencsére erre ezúttal nem kellett sokat várni – épp csak átestünk az év felén, máris itt vannak az első fotók és videó az alkotás folyamatáról.

Pinterest

undefined

2018 témája Alíz csodaországban lesz, a fotókat pedig Tim Walker világhírű divatfotós készíti. Walker hosszú évekig dolgozott a Vogue-nak, de a W Magazine és a LOVE Magazine számára is több briliáns fotósorozatot és kisfilmet készített már.

Modelleknek sem akárkiket kértek fel. A brit Vogue magazin nemrég választott férfi főszerkesztője, Edward Enninful és Shona Heath díszlettervezőkkel közösen az a döntés született, hogy csak fekete bőrű modellek és hírességek szerepelnek a naptárban.

Pinterest

undefined

Az ifjú modell üdvöskék, Adwoa Aboah, Slick Woods és Duckie Thot mellett többek között az Oscar-díjas Lupita Nyong’o-t, a média mogul Sean “Diddy” Combst, Whoopi Goldberg színésznőt és a drag queen RuPault is az a megtiszteltetés érte, hogy felkerültek a neves naptárra, Naomi Campbell esetén pedig ez már nem is az első alkalom, hogy arcát és testét adja valamelyik hónaphoz.

Pinterest

undefined

A hatás ezúttal drámai lett. Sokunk kedvenc meséjéből kiszedtek mindent, ami lágy és gyerekes, hogy egyedi, provokatív látványvilágot teremtsenek, amelyben az egyes beállított jelenetek mind valamilyen rég berögzült sztereotípiát, prekoncepciót tolnak az arcukban.

Pinterest

undefined

Fő témája az inkluzivitás, ami azonban messze tovább megy a fekete és fehér bőrűek témáján. A Vogue főszerkesztő, Enninful a The New York Times-nak úgy nyilatkozott, “Szó van mindenféle hitről, színről, testalkatról, arról, ahogy az emberek saját valójukat megélik. A digitális kor soha nem tapasztalt hangot adott az embereknek, az új generáció pedig visszautasítja a kelletlen kompromisszumokat és helyettük válaszokat akarnak az őket foglalkoztató  kérdésekre. Ha azt a világot nézzük, amiben élünk, néha mindannyian úgy érezhetjük, mintha beleestünk volna a nyúl üregébe.”

Pinterest

undefined

A Pirelli naptár 1964-es indulása óta évtizedeken át arról volt híres, hogy a világ legszebb modelljeiről mutatott be fotósorozatokat. A szexi, sőt, inkább erotikus pózokat A-listás fotóművészek örökítették meg, egyetlen céllal, hogy a modellek a lehető legszebbek, legvonzóbbak legyenek. Az, hogy mi lapult a csinos fejecskékben, nem igazán foglalkoztatta a gumigyáras megrendelőket.

A naptár ráadásul igazi gyűjtői darabnak számít, azt ugyanis minden évben csak a cég VIP ügyfelei, néhány híresség, ismert médiaszereplők, politikusok kapják meg – egy határozottan szűk elit tagjai. Régebbi példányok köröznek ugyan az aukciós portálokon, azok árai azonban magasabbak annál, hogy szereplői egy lepukkant szerelőműhely falán végezzék.

Az erotikus pillantások mellé a 2016-os naptár készítésekor zárkóztak fel a gondolatok. Annie Leibovitz fotós ugyanis ekkor kapott zöld utat ahhoz, hogy a pucérság helyett a női büszkeséget mutassa be. Így kapta lencsevégre Yoko Onot, Serena Williams teniszcsillagot vagy épp Fran Lebowitz írónőt.

Az idei év naptárjánál aztán még ennél is tovább mentek. A modellek nyakig felöltözve, full smink nélkül néztek szembe a fényképezőgépekkel, ráadásul életkor tekintetében is elég nagy volt a szórás ismét. Peter Lindbergh sztárfotós többek között Helen Mirren, Nicole Kidman, Uma Thurman és Julianne Moore szereplésével készítette el a különleges képsorozatot.

A jövő évi naptár képi világa jóval szürreálisabb képekkel készül, mi pedig nagyon, nagyon sajnálhatjuk, hogy nem vagyunk rajta azon a bizonyos listán, akik megkapják majd a kalendárium 2018-as kiadását.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top