Shine

Iskolai egyenruhák: az elit köpenyektől a reményt adó ingekig

Bár az iskolai egyenruhák divatja nálunk az indigókék köpenyek szintjén terjedt csak el egy időben, sok helyütt a világban tartja magát a szokás, hogy

Bár az iskolai egyenruhák divatja nálunk az indigókék köpenyek szintjén terjedt csak el egy időben, sok helyütt a világban tartja magát a szokás, hogy az intézmények saját öltözködési rendet határoznak meg diákjaik számára.

Viselésük pedig ciki, nem ciki, kötelező, a lehetőségért pedig, hogy az adott iskolába járhasson a gyermek, sok esetben a szülők komoly összegeket csengetnek ki.

Bár én már nem tartoztam az oroszul tanuló generációhoz, középiskolában szerencsém volt élvezni az egyforma köpenyek minden előnyét és hátrányát és meg kell hagyni, van benne igazság, hogy az azonos öltözék szépen elfedi a családok anyagi helyzete közötti látványos különbségeket, tompítva a “nekem miért nincs menő pulcsim” szindrómát. Egyhangúsága pedig nem, hogy rombolja a kreativitást, de inkább ösztönzi azt.

Csodálatos, hányféle módon lehet gombolni egy köpenyt vagy igazgatni annak gallérját, hogy egyéniségünk átüssön a textilen.

Valószínű hasonló agyserkentő gondolatok indulnak útjára a napokban a világ számos pontján, az persze már más kérdés, milyen szigorúan veszik a viselési normákat mondjuk Észak-Koreában, egy brit középiskolában vagy egy tokiói általános iskola óvodásoknak megfelelő lurkói közt.

USA – Warminster, PA

A helyi katolikus középiskola diákjai klasszikus rakott szoknyás szerelésben és az elengedhetetlen fűzős bőrcipőben.

Fotó: Getty Images

Spanyolország, Leon

Fiatal lányok egy csoportja tart hazafelé az iskolából, szerencséjükre a térdharisnyás egyenruhához ők már az ízlésesebb balerina cipőt viselhetik.

Fotó: Getty Images

Japán

A kisiskolás lánykák egyenruhájához még csinos kalap is tartozik.

Pinterest

undefined

Anglia, Windsor

Az egyik legnevesebb angliai fiú magániskola, az Eton College diákjai igyekeznek a következő tanórára. Tisztára, mint a Harry Potterben.

Fotó: Getty Images

Oroszország, Moszkva

Az Orosz Védelmi Minisztérium Bentlakásos Lányintézete igazi elitiskola, ahová csak azok a lányok jelentkezhetnek, akiknek legalább egy közeli hozzátartozója megkapta az Oroszország Hőse állami kitüntetést.

Pinterest

undefined

 

Ne feledkezzünk meg azonban az iskolai egyenruhák kiváltságának másik oldaláról sem. Arról, amikor annak a jele, hogy a gyerek járhat iskolába, tanulhat és így talán kitörhet a nyomorból, amibe beleszületett. Bár az egyenruha sokszor nem jelent egyebet egyforma pólóknál, a lehetőség ami vele jár, felbecsülhetetlen a gyerekek számára.

Jemen

A politikai elitnek érdekében sem áll, hogy hathatósan javítsa az oktatási feltételeket, a gyerekek nagy része pedig rákényszerül, hogy a tanulás helyett dolgozzon.

Fotó: Getty Images

Észak-Korea, Észak-Hvanghe tartomány

Általános iskolások az iskolapadban, az országban, ahonnan tudással sem lehet kitörni.

Fotó: Getty Images

Afganisztán, Kabul

Iskoláslányok egy csoportja igyekszik a tanórára.

Fotó: Getty Images

India,Kaparda

Hindu iskola növendékei a poros udvaron, két tanóra között. Szerencsések, hogy ott lehetnek.

Fotó: Getty Images

Szenegál, Sahre Bocar

Az édesanya épp iskolába indítja fiát a helyi intézmény egyenruhájában.

Fotó: Getty Images

Kenya, Mombassa

Az osztálylétszám 97 – ennyien kaptak esélyt a jobb életre, a tanulásra.

Fotó: Getty Images

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top