Shine

Egy véletlen, ami megváltoztatta a divattörténelmet

A 18 éves londoni diák mindössze tanárait akarta lenyűgözni a húsvéti szünetben végzett kísérleteivel, végül azonban olyan eljárást fedezett fel, mely alapjaiban rengette meg a kelmefestési módszereket. Mindezt ráadásul a lehető legtökéletesebb időzítéssel.

A gázégőktől a tévedésig

1856-ot írtak, amikor William Henry Perkin, a londoni Royal College of Chemistry diákja elhatározta, kikísérletezi a malária kezelésére használt kinin egy olcsóbb, mesterséges előállítási  módját. Meg kell hagyni, nem tette alacsonyra a lécet, mikor otthonában elkezdte összeöntögetni a különböző vegyületeket és talán csodálkozni sem kell, hogy nem járt sikerrel.

A mesterséges kinin előállításához úgy gondolta, a kőszénkátrányt veszi alapul, ami a viktoriánus korabeli gázlámpákhoz felhasznált gáz előállításának mellékterméke volt. Feltételezése szerint a kinin és a kátrány hasonló kémiai felépítésű, mégis, egyik próbálkozása során ahelyett, hogy átlátszó kinint kapott volna, sűrű, fekete ragacs képződött a kémcső alján. Ráadásul hiába próbálta kimosni belőle, az anyag élénk lilára fogta meg a csövet – és mint rájött, a ruhák anyagát is.

Ezzel pedig, bár a mesterséges kinint sohasem sikerült előállítania, megalkotta a világ első, szintetikus textilfestékét, ráadásul a lehető legjobbkor.

Embed from Getty Images

A kor liláért kiáltott

Az 1850-es évek legdivatosabb színe ugyanis a lila volt, a bíbortól az ibolyaszínig számtalan árnyalatáért rajongtak a kor hölgyei és urai, Perkin pedig okos volt, tudta, hogy felfedezését nem szabad elkótyavetyélnie. Akkoriban ugyanis a lila festékek előállítási módja roppant körülményes és költséges móka volt, a természetes alapanyagforrások, mint a bíborcsiga vagy a bíbortetű, földrajzilag és mennyiségileg is meglehetősen korlátozottan álltak rendelkezésre, felsrófolva ezzel az árakat. Másrészről az ipari forradalom végére már a technológiai vívmányok is türelmetlenül toporogtak, hogy ontsák magukból a színes kelméket – csak épp a festék hiányzott.

Embed from Getty Images

Perkin az általa feltalált festékszínt annak ókori elnevezése után a tyrian lila névre keresztelte, de később megváltoztatta a jóval “trendibb” mályvára. Eugénia császárné, III. Napóleon felesége az egyik legdivatosabb hölgynek számított Európában, akinek öltözködését a kor tehetős asszonyai nem győzték utánozni. Korabeli feljegyzésekből tudni, 1857 nyarán egy eseményen a császárné lila selyemruhát viselt, hozzá illő, szintén lila kiegészítővel – majd miután ennek híre ment, a párizsi hölgyek is egyből leadták rendeléseiket a szabóságoknál.

Eugénia császárné

Az ifjú feltaláló ügyesen kihasználta az egyre növekvő keresletet, és bár az iskolát ott kellett hagynia miatta, apja támogatásával saját üzemet nyitott, hogy kellő mennyiségben tudja előállítani a festéket.

A mályva után

Mint tudjuk, semmi sem tart örökké, a lila körüli hype is gyorsan lecsengett, az 1870-es években már más árnyalatok iránt volt nagy a lelkesedés. Perkin azonban erre is reagált és anilin alapú festékeit más színekben is kikísérletezte. Legfőbb előnyük a korábbi változatokhoz képest az volt, hogy színük nem fakult ki olyan könnyen a napfény és a mosások következtében, előállítása pedig filléres tétel volt a természetes alapanyagot igénylő változatokhoz képest.

Embed from Getty Images

Így már az alacsonyabb társadalmi réteg tagjai is megengedhették maguknak, hogy csodás színű textíliákat vásároljanak és abból divatos öltözékeket varrjanak az ugyanebben a korszakban feltalált Singer varrógéppel. Perkin felfedezése azonban nem csak a divatvilág számára okozott óriási változást.

A kémia egy egészen új ágazata indult fejlődésnek, olyan találmányok kikísérletezését elindítva, mint a szintetikus nylon és poliészter szálak, valamint a szintetikus gumi, de ide sorolható a penicillin is. Kicsit sem számít túlzásnak azt állítani, William Henry Perkin olyan volt az 1800-as évek végén, mint Bill Gates vagy Steve Jobs száz esztendővel később.

Embed from Getty Images

Mentés

Hozzátartozik azonban a képhez, hogy találmánya cseppet sem volt környezetbarát vagy egészséges. A gyár környékén lakók napi szinten tudhatták, épp milyen színű kelméket festenek, a festékes szennyvizet ugyanis akkoriban még mindenféle tisztítás nélkül eresztették bele a Grand Union Canal-ba. A lila, piros vagy épp élénk zöld víz pedig előbb utóbb az ivóvíz hálózatban kötött ki, hatalmas mértékben növelve a rákos megbetegedések kockázatát. De hasonló volt a helyzet magukkal a kelmékkel is, az anilin alapú festékek ugyanis hosszú távon károsak lehetnek a légzőrendszerre, árt a tüdőnek és a vér oxigén szállítási képességét is rontja. Elsősorban a kelmefestő gyárak munkásai voltak kitéve a veszélynek, de bizony gyakori volt, hogy a korabeli festékekkel jól átitatott ruhák is halálos megbetegedéseket okoztak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top