Shine

Így befolyásolják a sci-fi filmek a divatot

  A sci-filmek és a divattrendek ugyanis szeretnek kéz a kézben járni. A mozikban vetített távoli jövő szerelései pedig időről-időre felbukkannak

A távoli jövő mozis szerelései időről-időre megihletik a divattervezőket, láthattuk már párszor a kifutókon Neo és a messzi-messzi galaxis számos szereplőjének szettjeit is újjászületni, de nem csak a Mátrix és a Csillagok háborúja volt hatással a divatra.

Szárnyas fejvadász

Pár hete játsszák még csak a Szárnyas fejvadász 2049-et a mozikban, így az egyenlőre még kérdés, lesz-e akkora hatással az öltözködésünkre, mint az 1982-es első rész. Az viszont biztos, hogy a Harrison Ford főszereplésével bemutatott sci-fi klasszikus már több divattervezőt is megihletett az elmúlt 35 évben.

A cyberpunk és retro-futurista stílus mellett a ’40-es évek öltözködéséből összevegyített kosztümök már egyből 1983-ban visszaköszöntek Vivienne Westwood kifutóján, akinek bejöttek a válltöméses vállak által formált sziluettek. A maszkulin stílus aztán végigsöpört az egész ’80-as éveken is, az 1988-as Dolgozó lány filmben Melanie Griffith-ék már öntudatosan veszik magukra a karakán blézereket.

Embed from Getty Images

A film hatása még napjainkban is tetten érhető, Yohji Yamamoto 2017-es őszi/téli kollekciójához Rachel és Pris karakterének szerelései adtak ihletet, de Raf Simons jövő év tavaszi kollekciója is a szereplők stílusából merítkezett.

Daryl Hannah, mint Pris

Yohji Yamamoto – Fotó: Getty Images


Alien filmek

H.R. Giger Oscar-díjat is kapott A nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lénynek és az idegen űrhajónak megtervezéséért, a sci-fi képi világa pedig oly egyedi és korszakalkotó volt, hogy mindmáig ihletadó forrásként tekintenek rá a divattervezők.

Fotó: Getty Images

A késői szürrealizmus egyik legismertebb alkotója előtt tisztelgett Thierry Mugler az 1990-es Giger dzsekijével, de Alexander McQueen 2010-es, hírhedt Alien cipőjét is a film ihlette, amit anno több modell sem volt hajlandó felvenni, ugyanis tartottak tőle, hogy elesnének benne.

Pinterest

undefined

A lengyel divattervező Malgorzata Dudek 2012-ben, Georgia Hardinge pedig 2013-ban hivatkozott az első női főhőst bemutató sci-fi filmre.

Megnézem
Összes kép (2)

Mátrix trilógia

Földig érő fekete kabát, fényes, testre simuló bőrcuccok, vékony keretes, átláthatatlan napszemüveg. Meg van, ugye? A gépek és emberek jövőbeli csatájának hős harcosai, élükön Neoval és Trinity-vel divatot teremtettek már az első rész megjelenésének évében.

1999-ben, alig pár hónappal a bemutatót követően Galliano a Dior őszi kollekcióját tele rakta fényes, a film ihlette a bőrruhákkal, azóta pedig hiába telt már el 18 (!) év, hatása továbbra is érződik. A Louis Vuitton és a Balenciaga legutóbbi kollekciójában is találkozhattunk a Mátrix stílussal.

Megnézem
Összes kép (4)

Az ötödik elem

A Milla Jovovich által megformált karakter az 1997-es film óta stabil pontja a divat világának is, Jean Paul Gaultier-nek olyan jól sikerült megterveznie a filmes kosztümöket, hogy Leeloo cuccaiért azóta is megy a rajongás.

via GIPHY

A crop topok régi-új ismerősként idén nyáron ismét köztünk jártak, de a a fehér, sávokból álló ruhája is visszaköszönt már kollekciókban, például Alexander McQueen 1998-as tavasz/nyári ruhái között, míg a Givenchy 1999-ben trükközött geometriai mintákból összevágott szettekkel.

Embed from Getty Images

Na és akkor még a narancssárga szín népszerűségéről nem is beszéltünk, ami szintén kapott egy löketet az 1997-es filmbemutatót követően.

Embed from Getty Images


Csillagok háborúja

George Lucasra nagy hatással voltak Akira Kurosawa szamuráj filmjei, a főszereplők öltözékeihez nem titkoltan belőlük merített ihletet. A japán stílus a ’70-es évek végén így a filmnek is köszönhetően nagyon népszerűvé vált, igaz Han Solo alakja pont kilóg ebből a sorból, ő ugyanis tipikus űrcowboy ruhát kapott.

Fotó: Getty Images

Nicolas Ghesquière a Balenciaga számára tervezett többször is Star Wars ihlette kollekciókat, de Gareth Pugh és Rick Owens is újranézte már párszor a filmklasszikust egy kis ötletforrásért.

Megnézem
Összes kép (4)

A 2015-ös Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő rész kapcsán Kanye Westet szokás emlegetni, Yeezy márkájának egyszerű, homokszínű ruhákból álló szerelései ugyanis akár filmes kosztümként is megállhatták volna helyüket.

Fotó: Getty Images


Star Trek

1966 óta a sci-fi rajongók első számú kedvence a filmsorozat, ami több, mint 700 részt megélt, az elmúlt bő 50 év alatt pedig bezsebelt cirka 31 Emmy-díjat és egy Oscart is. Naná, hogy a divatra is hatással voltak a color blocking szerelések.

Fotó: Getty Images

2012-ben Prabal Gurung divattervező az egyik vezető parfüméria, a Sephora munkatársainak tervezett a Csillagflottába is beillő egyenruhákat, de a ’90-es éveket meghatározó sportos, hajlított napszemüvegek is innen eredeztethetőek.

Pinterest

undefined

A napszemcsik egyébként ismét visszatérőben vannak, Rihanna még tavaly tervezett a Diorral közösen “Star Trekes” napszemüveg kollekciót.

A 2009-es mozifilmes változat hatását Alexander Wang 2015-ös tavaszi kollekciójában láthattuk viszont, de a H&M X Balmain kollaboráció is tartalmazott némi utalást a filmre, jelesül a spandex anyagok használata, a mandarin nyakú felsők és az erős, elsődleges színek megjelenése a fekete mellett, mint a kék, a zöld és a piros.

Megnézem
Összes kép (2)

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top