Shine

10 könyv, amit minden divatrajongónak érdemes elolvasnia

Mielőtt teljesen megkattannánk az évvégi hajtásban, ne felejtsük el: 2017 utolsó napjainak ideje lenne a nyugalomról, a pihenésről is szólnia. Még ha

Mielőtt teljesen megkattannánk az év végi hajtásban, ne felejtsük el: 2017 utolsó napjainak a nyugalomról, a pihenésről is szólnia kellene. Még ha karácsonyig húzzuk is az igát, ha tudjuk, szenteljünk magunknak egy kis szünetet legalább a két ünnep közötti időszakban.

Az édes semmittevés óráit pedig akár ki is használhatjuk arra, hogy elolvasunk egy jó kis könyvet – mondjuk a divatról. Mert bizony az sem csak képekből áll, az elmúlt időszakban több divattervezőről is jelent meg magyar nyelvű olvasnivaló, de kiművelhetjük magunkat divattörténelemből, vagy stílusleckéket is vehetünk a legnagyobb nevektől.

1. Hal Vaughan – Egy ágyban az ellenséggel – Coco Chanel titkos háborúja

“A huszadik századi Franciaországból három név fog fennmaradni: De Gaulle-é, Picassóé és Chanelé.”
André Malraux

Coco Chanel kivételes jelenség volt, a divat nagyasszonya. Megszabadította a nőket a fullasztó fűzőktől, a cicomás ruháktól és kalapoktól, neki köszönhetjük többek között a “kis fekete ruhát”, a bizsukat és a világ legkelendőbb illatszerét, a Chanel No. 5-öt.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett, amelyeket senki sem vitat el tőle, van azonban egy olyan időszaka az életének, amelyről fél évszázadon keresztül csak legendák keringtek. De egyszer minden titok kipattan: Hal Vaughan feltárja, hogyan kollaborált Coco Chanel Hitler magas rangú hivatalnokaival a megszállt Párizsban 1940 és 1944 között.

Részletesen kiteregeti a több évtizeden át tartó viszonyt, melyet a “Spatz”, azaz Veréb fedőnevű Hans Günther von Dincklagéval folytatott – ez az úr az eddigi Chanel-életrajzokban mint angolul kiválóan tudó teniszjátékos, amolyan elit zsúrfiú, a haza szolgálatára fölesküdött, ám a náci pártba be nem lépő derék német katona és diplomata szerepel. Vaughan azonban rámutat, hogy ez óriási tévedés. Dincklage minden hájjal megkent befolyásos kém volt, aki egyenesen Goebbelsnek jelentett. Megtudhatjuk, milyen akciókba és mi okból vonták be Coco Chanelt, hogy miként sikerült elkerülnie a letartóztatást a háború után, hiába tudott viselt dolgairól a gaullista elhárítás, hogyan menekült kilenc évre Svájcba a szeretőjével. És persze ettől csak még izgalmasabb az újabb fordulat életében, mikor hetvenévesen visszatért, és ismét fénylő csillaga lett a párizsi divatnak, noha kémtevékenységéért a francia állam pert indított ellene…

Az amerikai származású Hal Vaughan (1928) hírszerzőként, újságíróként és dokumentumfilmesként dolgozott Európában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Két korábbi művében szintén a II. világháborúval és a hírszerzéssel foglalkozik. Párizsban él.


Giorgio Armani – A hülyék sosem elegánsak

Ez a kötet a divattörténelem első stylistja, Giorgio Armani szavaiból, mondataiból, szentenciáiból állt össze, azokból a nyilatkozatokból, melyeket egyedülálló nemzetközi sikerszériájának évtizedei alatt Armani a világsajtó legkülönbözőbb orgánumainak adott.

Sosem szabóként vagy hagyományos értelemben vett tervezőként fogta fel a munkáját, hanem a stílus, a jó ízlés felől közelített az öltözködéshez. A divattörténészek valószínűleg úgy fognak rá emlékezni, mint aki kibelezte a férfizakót. A keményítések, válltömések és vásznazások nélküli, jól szabott ruhadarab a világszerte híres Armani-stílus jelképe. A lezserség és az elegancia jegyében alkotott kollekciói klasszikusan szépek és izgalmasan modernek. Ruháit minden korosztály, férfi és nő szívesen hordja és hordhatja akár évtizedeken keresztül is, mert nem mennek ki a divatból. Olyasfajta öltözködési forradalmat robbantott ki Olaszországban, mint Coco Chanel Franciaországban.

A star system mechanizmusát is ő indította el azzal, hogy meghódította és azóta öltözteti a filmvászon és a vörös szőnyeg sztárjait. Az Amerikai dzsigoló főszereplőjének, az akkor még alig ismert Richard Gere-nek olyan káprázatos ruhatárat tervezett, hogy amikor a randevúra készülő szépfiú kinyitotta a szekrényt, a mozi közönsége felmorajlott.

Kirakatrendezőből bárminemű képzettség nélkül mára a világ egyik leggazdagabb stylist-vállalkozójává lett, aki a szabóműhelytől az igazgatótanácsig, az ötletektől az akvizíciókig mindent személyesen felügyel. Szenvedélyei: munka, ingatlanok, macskák. Soha semmivel nem elégedett. A mai napig rendületlen szorgalommal dolgozik. Nyolcvanegy éves.


Lakatos Márk – A nő hétszer – Életmód- és stíluskalauz minden korosztálynak

Lakatos Márk nagyon jól tudja, mire van szükségük a nőknek ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. A nő hétszer szakértők segítségével veszi sorra, mire érdemes odafigyelni a különböző életkorokban stílus, öltözködés, táplálkozás, testmozgás, sőt, szexualitás terén, és hasznos tanácsokkal lát el, melyek segítségével minden nő magabiztosabban élheti meg testi-lelki változásait.


Cathleen Miller, Waris Dirie – A sivatag virága – A nomád sátorból New Yorkba, a divat világába

Waris Dirie rendkívüli személyiség, a világ tíz vezető topmodelljének egyike és az afrikai nők jogaival foglalkozó ENSZ-nagykövet. Waris 11 testvérével együtt Szomáliában, kelet-afrikai sivatagi nomádok tradicionális családjába született. Kora gyermekkorát visszaemlékezése szerint gondtalanul töltötte, teveháton versenyeztek, és családjával együtt egyik legelőhelyről a másikra vándoroltak -, mígnem egy napon neki is az öregasszony elé kellett járulnia, hogy végrehajtsa rajta a legtöbb szomáliai kislányra váró ősi szokást: a körülmetélést.

Waris még csak ötéves volt, amikor ezt a kínt elszenvedte. Tizenkét évesen amikor apja öt tevéért cserébe megpróbálta hozzáadni egy 60 éves idegenhez, megszökött. A veszélyeket rejtegető sivatagon át tartó nem mindennapi menekülés után eljutott Londonba, ahol a szomáliai nagykövet cselédjeként dolgozott. Miután a nagykövet és családja visszament Szomáliába, Waris pénz nélkül, minimális angoltudással Londonban maradt és a McDonald’s-nál vállalt takarítást. Akkortájt fedezte fel egy divatfotós és karrierje azóta szakadatlanul ível felfele, de nem felejtette el, honnan jött: ma az ENSZ jószolgálati nagyköveteként küzd az afrikai nők jogaiért. Életéről játékfilm is készült.


A divat története a 20. században

A Taschen 25-sorozatban megjelenő kötet alapja a már korábban megjelent A DIVAT története a 18-20. században című nagysikerű kötet. Ez a kiadvány most csak a 20. századra fókuszál.

„ Egy inspiráló alapkönyv tervezőknek és divat rajongóknak egyaránt.”
iD Magazine, London


Ines de la Fressange, Sophie Gaíchet – Párizsi sikk – Szórakoztató stíluskalauz a francia divat nagyasszonyától

Hogy mi is a párizsi nő sikkességének titka?

Ines de la Fressange – a francia sikk ikonikus alakja – osztja meg velünk a divat világában eltöltött évtizedek alatt magáévá tett trükkjeit stílussal és szépségápolással kapcsolatban. Tanácsokat ad a párizsi öltözködési stílus elsajátításához és egy mindössze hét megfizethető alapdarabból és nagyszerű kiegészítőkből álló ruhatár összeállításához.

Kedvenc boltjain kívül Ines bemutatja Párizs legjobb szállodáit és éttermeit, felfedezésre váró helyeit, valamint a családi programokról sem feledkezik meg. Az Elle divatrovatának újságírójával, Sophie Gachet-val közösen írt szellemes könyv nélkülözhetetlen kalauzként szolgál a párizsi sikk világában.


Tommy Hilfiger – Amerikai álmodozó – Életem a divat és az üzlet világában

Ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb karriertörténete a divatvilágban. Ebben a könyvben Tommy Hilfiger maga mondja el, hogyan lehet kistermetű, lányos arcú fiúból óriássá nőni. Ahogy azt is, hogy milyen volt, hogyan változott, és mivé lett Amerika és az amerikai álom.

A középszerűség nem opció – mondja Tommy. A küzdő szellem és az álmodozó lélek keverékéből gyúrt divatguru őszintén és humorral meséli el, hogyan vezetett az útja egy Elmira nevű unalmas kisvárosból a világhírig. A forradalmi 60-as évek heve segítette átlépni a korlátokat, és megadta az első lökést szárnyaló fantáziájának. New Yorktól Tokióig kísérhetjük figyelemmel a divat izgalmas és bódító világát, s a történetből a könnyek sem hiányoznak.

“Amerikai álmodozó. Szeretem ezt a címet, mert ráillik Tommyra, és nemcsak róla, aki a barátom, hanem rólam is szól, meg a helyekről, ahol megfordult, és a többiekről mind, akik formálták az egyéniségét, és a lehetőségekről, amelyek rendelkezésére álltak mindannyiunk számára, amikor volt bátorságunk átlépni a határainkat. Azt gondolom, még mielőtt a féktelen jazz-elmém elszabadulna, hogy a kultúrák ütközése és összemosódása, és az új szabályok felállítása, mind tükröződik a könyv címében, hiszen ő, Tommy mindig egy lépéssel előbbre jár. Ez a szellemiség hozott minket össze, amikor először találkoztunk, huszonöt évvel ezelőtt.” Quincy Jones


Iain R. Webb – VOGUE Színezőkönyv

Fedezd fel a brit Vogue 1950-es években megjelent számainak csillogását, eleganciáját, humorát ezzel a roppant bájos színezőkönyvvel, amelyet a divatrajongó Iain R. Webb készített!

A könyv csodálatos gardróbot mutat be: luxus nagyestélyiket, nett koktélruhákat, elegáns kosztümöket és drámai kiegészítőket, amelyeket a kor legfontosabb tervezői, többek közt Christian Dior, Balenciaga, Givenchy és Chanel álmodtak meg. A képekhez a korabeli Vogue eredeti, és a mai szemmel nézve gyakran meglehetősen mulatságos divat- és stílus- ötletei társulnak.

Most te is tervező lehetsz: kiszínezheted a műalkotásokat az eredeti képek szellemében, vagy kidíszítheted őket bármilyen más színnel és mintával, amilyen csak az eszedbe jut. A Vogue színezőkönyv tökéletes ajándék azoknak, akik szeretik a klasszikus és a vintage stílust.


Vivienne Westwood, Ian Kelly – Vivienne Westwood – A divat provokátora

Vivienne Westwood a legnagyobb élő divattervezőnő, és ő a legformabontóbb is. A punk nagyasszonya, a szenvedélyes környezetvédő, a boldog nagymama: ebben a könyvben először beszél az életéről őszintén és részletesen. Ian Kelly megkereste a barátokat, üzlettársakat, rokonokat, és őket is kifaggatta. Az eredmény egy végtelenül izgalmas életrajz egy olyan nőről, aki soha nem foglalkozott mások véleményével, csak az álmait követte.

Vivienne Swire szegény, de boldog gyermekkor után férjhez ment Derek Westwoodhoz, és fiút szült neki. A házasság nem sokkal később felbomlott, Vivienne megtartotta férje nevét, hazaköltözött a szüleihez, és tanítóképző főiskolára ment.

Alsós tanító néni volt, amikor találkozott Malcolm McLarennel, öccse osztálytársával, aki fiatalabb volt nála. Évtizedekig tartó kapcsolatukból még egy fiú született – és egy bolt a Kings Road végén. A boltot hívták Too Fast To Live Too Young To Die-nak, Let It Rock-nak, Sex-nek, Seditionaries-nek, és manapság Worlds End-nek. Egyvalami volt állandó: a ruhákat, amiket árultak benne, Vivienne tervezte.

A fiatalasszonyból, aki saját tervezésű ékszereket árult piacokon, és minden ruháját maga varrta, védjegy lett. Általa tervezett ruhában jár az angol királyi család és Hollywood krémje. A Távol-Keleten császárnénak kijáró imádattal veszik körül. Párizsban, a divathéten, az ő új kollekcióját várják a legizgatottabban.
Bőséges képanyaggal, sokkoló őszinteséggel, olthatatlan lelkesedéssel mutatja be a könyv az elmúlt évtizedek gyűlölt és imádott ikonját.


Laurence Benaim – Yves Saint Laurent – A XX. század legnagyobb divattervezőjének élete

Ez a könyv – a divattervező első életrajza – annak az érzékeny fiúnak a története, akit erejét és törékenységét megidézve Misima “kötélidegzetű gyermeknek” nevezett, és aki tizenhárom évesen arról álmodott: Egy napon meghódítom Párizst, és fénylő betűkkel áll majd a nevem a Champs-Élysées-n!

Hogyan fér meg egy emberben a 21 évesen Christian Dior helyére lépő sötét öltönyös fiatalember és a Sept 1971-ben meztelenül pózoló világfija? A depressziós férfi, a vörös-arany dicsőség foglya és az ördögi provokátor, aki hatalmas botrányt kavar az Opiummal? Az YSL-birodalom felépítője és a Babylone utcai remete? A sivatagról, szabadságról álmodó örök gyerek és a fehér köpenyes maximalista, aki azért alkotott, hogy természetükből fakadóan eltűnő ruháknak adjon életet?

YSL bukása! A legpocsékabb bemutató Párizsban! Mi tagadás, határozottan és teljességgel förtelmes! Végtelenül ízléstelen, ocsmány, szélsőséges… – It’s fantastic! Quelle Merveille! Milyen csodálatos! Őrült siker! Diadal! Yves Párizs bálványa!
S ha kíváncsiak, hogyan csinálja?

Nos, egy női arccal kezdem – vallja a szerelmes ördög -, mert az arc bája a titok, aztán egyszer csak érzem a színeket, a nő illatát, s mint mikor árnyékként átsiklunk egy álomvilágba, látom a ruhát: egy kis csillagpor, holdpor, kis szerelempor… és kész a varázslat…

Laurence Benaim műve nem csupán YSL, az utolsó klasszikus életrajza és a divat története a múlt század közepétől napjainkig, hanem tisztelgés a szakma előtt, melyben az életművészet utolsó lángjai ragyognak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top