Shine

Ezek voltak 2017 leg-leg-leg cipői

Bizony, láthattunk jó pár emlékezetes lábbeli ajánlást a kifutókon, volt, amelyiknél csak mosolyogtunk az elképzelésen, hogy ez bárkinek is tetszhet,

Bizony, láthattunk jó pár emlékezetes lábbeli ajánlást a kifutókon, volt, amelyiknél csak mosolyogtunk az elképzelésen, hogy ez bárkinek is tetszhet, más esetben diszkréten sárgultunk az irigységtől, hogy bankszámlánk egyenlege más véleményen van arról, milyen cipő fér bele a havi éves keretbe.

Hasonlóképp lehettek a Vogue-nál is, ahol sorra vették, melyek voltak a legnépszerűbb, legfurább vagy épp legszőrösebb cipellők az idei évben. Persze nem bírtuk ki, néhol ironikus, néhol szarkasztikus megjegyzéseinknek is helyet kellett adnunk a listában.

A legrondább

Csodálkoztunk volna, ha a kategóriagyőztes nem a Balenciaga és a Crocs közös gyermeke, a 2018 tavaszi kollekció gyöngyszeme, a platform Crocs papucs lesz. Ennél rútabb jószág kevés tűnt fel a divatbemutatókon, már előre várjuk, vajon a sok street style huszár hogyan fogja majd ezt a pacskert beültetni a mindennapok szereléseibe.


A legcsillogóbb

A Saint Laurent Swarovski kristályokkal kirakott, cirka 10 ezer dolláros csizmája számára már akkor borítékolva volt az első hely, mikor a 2017 őszi kollekció bemutatóján feltűnt. Nincs hely és nincs helyzet, amiben egy ilyen csizmában ne keltenénk feltűnést, persze ki a csuda akarna eltűnni a tömegben, ha térdig gázolhat a kristályok ragyogásában?!


Legsportosabb

A sneaker cipők igazi vezérhelyet küzdöttek ki maguknak a lábbelik között, formájukat pedig a divattervezők is szívesen vették kezelésbe. Ennek köszönhetően aztán egyre extrémebb külsejű darabok kerültek elő, mint amilyet Nicolas Ghesquière is tervezett a Louis Vuitton számára, a 2018-as kollekció részeként. A lendületes formát ez esetben egyébként Párizs klasszikus épületeinek formája ihlette.


A legnépszerűbb

A Farfetch luxusáruház adatai szerint az egyik legkeresettebb darab idén a tűzpiros, tűsarkú, szűk, hosszú szárú Fendi csizma volt, a divatház őszi kollekciójából. Igaz, nem ő a legpraktikusabb darab, de azért lássuk be, nagyon szexi téli topánka, nem csoda, hogy elkapkodták.


A legextrább gumicsizma

A Chanel 2018 tavaszi kollekciójának átlátszó, plasztik csizmája volt a szerencsés, ami elnyerte azt a címet – bár, mi előbb adtuk volna neki a legkevésbé praktikus megjelölést. Hogy hogyan lehet szép, amint lábunkról rivaldafényben peregnek az izzadtságcseppek egy műanyag kalodában, számunkra elképzelhetetlen. Persze egy zokni sokat javíthat e kínos helyzeten.. kérdés, milyen zoknival viselhetnénk stílusosan egy ilyen gumicsizmát?


A legszőrösebb

Érthetetlen: míg az UGG csizmákat egy emberként nézi le a divatvilág krémje, a Prada jetibarát változatáért odavannak. Persze a pasztell kék cuki, a pom-pom rátétek még cukibbak, kényelme pedig egy házi mamuszéval vetekszik. Csak azt nem tudjuk, mégis milyen időjárási körülmények között lehet télen egy ennyire szőrös csizmát viselni? Mondjuk egynél többször.


A legmegosztóbb

Kicsin múlt, hogy a Loewe manócipői nem a lista első kategóriájában végeztek. Ha nincs a Crocs, bármi megtörténhetett volna. De így, csupán egy megosztó sneaker látható, amiről nehéz eldönteni, hogy egy zseni különleges agyszüleménye vagy egy röhejes kinézetű, hordhatatlan lábbeli, nulla piaci esélyekkel. Nos, az idő eldönti, hogy a tavasz beköszöntével hányan vállalják be viselését.


A legszebb sarok

Egy cipősarok lehet praktikusan egyszerű vonalvezetésű és lehet egy miniszobor különlegességét megszégyenítő, talpalatnyi műalkotás. Ez utóbbiak közül Dries Van Noten 2017 őszi kollekciójának áttetsző kristálysarkai lettek az abszolút befutók, amik ugyan formájukban vitték a divatházra jellemző bumfordiságot, a kristályok esetén ez még előnyére is vált a dolognak.


A legapucisabb

Bizony, lett ilyen kategória is, gyaníthatóan egyenesen a Balenciaga őszi férfiruha kollekciójához készült sportcipőnek, ami tényleg olyan, amit csak trendkövetőnek nem mondható, pocakos, ötvenes apukák hajlandóak viselni – úgy húsz éven át. És lám, tévedés, a cipő bármennyire is ronda, bejött az egyediségre epekedő tehetős rétegnek és férfiak, nők egyaránt szívesen hordják.


A legbojtosabb

Marc Jacobs már a 2018-as tavaszi kollekcióhoz tervezte meg virágdíszes bojtját, ami egy papucsot is rejt maga alatt. Az ezüstöse csillogó, zárt orrú papucs igazi participő, már ami a ragyogási állandóját illeti, viselőjének épp csak arra kell figyelni, nehogy rálépjen valaki a földet söprő, huncut szálakra.


A legmenőbb műanyag

Hiába Karl Lagerfeld kollekciónyi műanyagborítású cucca, a kategóriagyőztes az Off-White lett. Virgil Abloh designer a Jimmy Choo márkával állt össze egy minikollekció erejéig, amelyből megszületett a plasztik cipők királynője, a fekete, hegyesorrú magassarkú, amit nejlon zacskóba csomagoltak. Mert nagyjából erről van szó:


A legcsúszósabb

A bokaficam esélye már attól is duplájára nő, hacsak ránéz valaki Thom Browne magassarkújára, ami nem más, mint egy klumpa, ami korcsolyákat idéző talpat kapott. És ha ez még nem lenne elég ok egy hatalmas eséshez, viselését pamut zoknival ajánlja. Azért gyanús, hogy ezt a cipőt a tervező csak a kollekció bemutatójához készíttette és nem gondolta komolyan, hogy kedves vásárlói majd valóban designer korcsolyákban fognak bukdácsolni a betonon.

A legsokoldalúbb

Így jellemezték a Céline 2018 tavaszi kollekciójának cipőjét, pedig mi tudjuk, semmi másról nincs szó, mint egy remekbe szabott kerti cipőről. A szűkített bokarésznek köszönhetően nem csúszik ki belőle a lábunk és a sáros föld sem árt anyagának – sőt, akár esőben is hordhatjuk. Ja, hogy designer darab? Kár érte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top