Shine

Akinek a miniszoknyát és a PVC csizmákat is köszönhetjük – Mary Quant

A forrónacik mellett a miniszoknyák is Mary Quant nevéhez fűződnek, bár szerinte csak a korhangulatnak tett eleget ollójával.

A forrónacik mellett a miniszoknyák is Mary Quant nevéhez fűződnek, bár szerinte csak a korhangulatnak tett eleget ollójával. Az idén 84. életévét betöltő angol divattervezőnő karrierje igazi sikertörténet, amihez azért az sem ártott, hogy jókor, jó helyen született.

Mary Quant divattervező 1965-ben (Fotó: Getty Images)

1934. február 11-én látta meg a napvilágot, walesi szülők gyermekeként. Művészeti iskolában tanult, amelynek elvégzését követően egy londoni couture kalapos műhelyben, az Erikben kezdett dolgozni gyakornokként. 19 évesen találkozott későbbi férjével, Alexander Plunket Greennel, akivel 1955-ben közösen nyitották meg első divatüzletét, a Bazaart.

Quant nagyon jól ráérzett, mire vágynak az ’50-es évek fiataljai, nem csoda, hisz’ ő is közéjük tartozott. A korszak legnagyobb divattervezőivel ellentétben ő épp csak elmúlt húsz, mikor építgetni kezdte divatbirodalmát, ráadásul míg Chanel vagy Dior egyértelműen a luxus árkategóriát képviselték, Quant egy fokkal megfizethetőbb, így a fiatalok számára elérhetőbb ruhákat válogatott össze üzletébe.

Kezdetben csak divatérzékeny butikosnak számított, aki tökéletesen ráérzett arra, hogyan állítsa össze kínálatát, miután azonban nem volt megelégedve a beszerezhető ruhák stílusával, úgy döntött, saját maga tervezi meg azokat. Végül néhány darabja akkora siker lett, hogy rövid időn belül már csak saját kollekcióit mutatta be vásárlóinak.

Mary Quant modelljeivel a Heathrow repülőtéren, 1968-ban (Fotó: Getty Images)

Mary Quant a Swinging London korszak legnagyobb neve lett

A modok, vagyis a modernista londoni fiatalok szubkultúrája az ’50-es évek közepén alakult ki és bár idővel szimplán csak egy balhés, Vespás bandává degradálták őket, a divat és a trendek iránt igencsak érdeklődő mozgalomról volt szó, amelynek fiatal tagjai menő ruháikban a munkásosztállyal szembeni előítéleteket akarták lebontani. És szabadon bulizni, táncolni hajnalig.

“A ruha teszi az embert” – mondogatták, Mary Quant üzletében pedig igazi otthonra leltek, hiszen ott a legújabb divatirányzatokkal, a megszokottól gyökeresen eltérő stílusokkal találkozhattak – mint ahogyan aztán pár évvel később a beatzenére táncoló Swinging Sixties fiataljai is előszeretettel öltöztek tetőtől-talpig Quantba.

Mary Quant üzlete, a Bazaar, ahová az ’50-es évek közepétől minden londoni divatimádó elzarándokolt legalább egyszer (Fotók: Getty Images)

Az ’50-es évek fiataljainak egyre inkább elege lett a decens tweed kosztümökből, finom kesztyűkből és kalapokból. Az “öreges” divat helyett valami másra, lazábbra vágytak, bontakozó fogyasztásközpontú szemléletük pedig rendesen szembe ment a II. Világháború utáni szűkös idők szegényes ruhatárával.

Ekkoriban Quant legnépszerűbb darabjai a fehér műanyag gallérok voltak, amikkel könnyen és gyorsan fel lehetett dobni egy unalmas fekete ruhát is, de leggingsnek is megfeleltethető sztreccs harisnyái is villámgyorsan a must-have darabok közé kerültek. Az általa képviselt fiatalos stílus saját nevet is kapott, “Chelsea Set”-ként kezdték emlegetni a médiában.

A divat területén népszerűsége a ’60-as években a The Beatles tagjaiéval ért fel, akikkel gyakorta találkozott is, ha másért nem, hát azért, mert a gombahajú srácok barátnői előszeretettel vásároltak Quant üzletében. Generációja igazi It Lánya volt, aki öltözködésével, Sassoon frizurájával egyértelműen diktálta a divatot.

Mary Quant modelljei társaságában, fényes, színes műanyaggal borított csizmakollekciójában bemutatásakor, 1967-ben (Fotó: Getty Images)

Mary Quant a Miniről nevezte el a minit

A ’60-as évek “London look”-ja is sok tekintetben köszönhető a divattervezőnek. Térdig érő, fehér, fűzős lakkcsizmáinál kevés dolog volt menőbb, szűk, bordás anyagú, színes mintás felsői pedig szintén az évtized legmeghatározóbb darabjai voltak.

1961-ben újabb üzletet nyitott, két évvel később pedig már az Egyesült Államokba is exportálni kezdte ruháit. Kis varrodája helyett immár tömeggyártásban készültek a kollekciók, a Mary Quant név pedig igazi világmárkává vált.

Legnagyobb népszerűsége a ’60-as évek közepén volt, ekkor robbant be a miniszoknya őrület. Igaz, annak kapcsán megoszlanak a vélemények, hogy ki szabta először arcpirítóan rövidkére a szoknyákat (John Bates, a Jean Varon designere és André Courrèges francia divattervező is versenyben vannak), az biztos, hogy Mary Quant nevével forrt össze leginkább az ominózus ruhácska, akitől a nevét is kaphatta: a miniszoknyát ugyanis kedvenc autója, a Mini után nevezte el. A fazonról pedig több alkalommal is csak úgy nyilatkozott, az üzletébe betérő lányok alkották meg a miniszoknyát, akik egyre rövidebb és rövidebb szabásúakat kértek tőle.

Megnézem
Összes kép (3)

Egyszerű vonalvezetésű, fiatalos miniruhái, A-vonalú kabátjai, dzsörzé ruhái és ujjatlan tunikái éltették és piedesztálra emelték a Twiggy korszakot. Divatba hozta a fénylő, PVC ruhák és kiegészítők viselését, mint ahogyan a harisnyák is új értelmet nyertek kezei között. Az extra rövid szoknyákhoz és sortokhoz ugyanis tökéletes kiegészítőként szolgáltak az élénk színű, mintás harisnyák.

Mary Quant szívesen használta a fényes PVC-t ruháihoz, cipőihez és kiegészítőihez (Fotó: Getty Images)

Munkásságát szülőhazája is elismerte: 1966. november 15-én Mary Quant a Buckingham Palotában II. Erzsébet királynőtől átvehette a Brit Birodalom Rendje kitüntetés OBE fokozatát. Azt, amelyet múlt évben Victoria Beckham is megkapott.

1966. november 15-én Mary Quant a Buckingham Palotában az OBE kitüntetést is átvehette munkásságáért II. Erzsébet királynőtől (Fotó: Getty Images)

Üzletében a kezdetektől nem csak ruhákat árult, hozzájuk passzoló kiegészítőket, ékszereket, cipőket egyaránt kapni lehetett. Idővel saját márkás kínálatot is kialakított belőlük, amit a ’70-es években tovább bővített: immár lakberendezési tárgyak és kiegészítők, valamint kozmetikumok is elérhetővé váltak pici margarétával logózott kiadásban.

Megnézem
Összes kép (3)

Vállalata éléről 66 éves korában köszönt le, ekkor adta el márkáját teljes egészében egy japán cégnek. Bár Amerikában és Nyugat-Európában mára már inkább csak, mint legenda emlegetik, a felkelő nap országában ma is 200-nál több Mary Quant üzlet található.

MARY QUANT official (@maryquant_official) által megosztott bejegyzés, Jan 1., 2018, időpont: 7:12 (PST időzóna szerint)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top