Shine

10 dolog, amit nem tudtál a Levi’s farmerről

A Levi's 501-es a divattörténelem legtöbb másolatával rendelkező ruhadarabja, de nem csak ez az egyetlen érdekesség, amit érdemes róla tudni.

189 éve született Levi Strauss, akinek a nadrágot köszönhetjük, ami nélkül ma már elképzelhetetlenek lennének mindennapjaink. A Levi’s 501-es a divattörténelem legtöbb replikájával rendelkező ruhadarab, de nem csak ez az egyetlen érdekesség, amit érdemes róla tudni.

“Bárcsak én találtam volna fel a farmert.
Van benne kifejezőképesség, szerénység, szexepil, egyszerűség –
minden, ami remélem a saját ruháimban is megvan.”

Yves Saint Laurent

Levi’s® (@levis) által megosztott bejegyzés, Nov 9., 2017, időpont: 11:51 (PST időzóna szerint)

1. Az amerikai ikont európaiaknak köszönhetjük

Levi Strauss és üzlettársa, Jacob Davis nem amerikai születésűek voltak. Strauss Németországból, Davis pedig Lettországból utazott át az Újvilágba, hogy szerencsét próbáljon. A vadnyugati telepesek örömére ők ketten szabadalmaztatták a szegecsekkel megerősített, kék denim anyagból készült nadrágot, ami sokkal elnyűhetetlenebbnek bizonyult, mint más akkori munkásnadrágok.

#501 #1890 #levisheritage #heritage #levisindonesia #denim #levis

Rini Wahyuningsih (@rini_wahyuningsih) által megosztott bejegyzés, Máj 27., 2014, időpont: 7:22 (PDT időzóna szerint)

2. Vegyeskereskedésből lett a farmergyár

Strauss, mikor 1853-ban megalapította vállalkozását, még egyáltalán nem foglalkozott ruhagyártással. Üzletében azonban már a kezdetektől árulta az Európából importált, denim nevű erős szövetet, amelyből Jacob Davis, egy Reno-i  szabómester is gyakorta vásárolt. Valójában az ő ötlete volt az is, hogy a főbb varrások mentén érdemes lenne szegecsekkel is megerősíteni a nadrágokat, hogy azokat tovább lehessen hordani. Pénze azonban a szabadalmaztatáshoz nem volt, így kereste fel Strausst, akivel közösen tervezték meg az eredeti 501-est.

levis_hongkong (@levis_hongkong) által megosztott bejegyzés, Ápr 30., 2016, időpont: 8:04 (PDT időzóna szerint)

3. Az 501-est sokáig csak XX-ként jelölték

1873-tól 1890-ig, az eredeti szabadalom lejártáig, farmernadrágjukat csupán dupla X-el jelölték, ami akkoriban a legjobb minőségű, felhasznált textilt volt hivatott jelölni a ruhákon. 1890-től azonban mások is jogosulttá váltak, hogy szegecsekkel megerősített denim nadrágokat gyártsanak, így szükségessé vált, hogy egyedi sorszámokkal jelöljék saját típusaikat. Hogy miért épp az 501-es számot kapta az eredetileg waist overall néven bemutatott nadrág, azt ma már senki sem tudja. Egy 1906-os San Francisco-i földrengés során ugyanis tűz ütött ki a Levi’s épületében és számos más, fontos irat mellett az erről szóló feljegyzés is a lángok martalékává vált.

Levi’s® (@levis) által megosztott bejegyzés, Nov 9., 2017, időpont: 11:51 (PST időzóna szerint)

4. A jellegzetes zsebvarrás titka

A Levi’s farmerek hátsó zsebein látható ívelt, általában sárga cérnával készült díszvarrás az egyik legjellemzőbb, eredeti mintája a nadrágoknak – mégsem tudja senki, miért pont úgy néznek ki. A már említett 1906-os tűzvészben ugyanis az erről szóló iratok is megsemmisültek. Kár, hogy senki nem emlékezett rá fejből.

levis_hongkong (@levis_hongkong) által megosztott bejegyzés, Máj 8., 2016, időpont: 7:41 (PDT időzóna szerint)

5. A nadrágot kettétépni akaró lovak nem szerepelt az eredeti logóban

Bizony, bár a mindent bíró nadrágot már 1873-ban elkezdték árusítani, a kis bőr rátét 1886-ig csupán a legfontosabb információkat tartalmazta a termékről és annak gyártójáról. Az 501-est szétszakítani akaró lovak csak ekkor kerültek fel, ami nem csak az anyag erősségét volt hivatott bemutatni, de az írni és olvasni nem tudó munkásemberek dolgát is megkönnyítették, ha azt a bizonyos szegecselt nadrágot keresték.

levis_hongkong (@levis_hongkong) által megosztott bejegyzés, Máj 2., 2016, időpont: 7:30 (PDT időzóna szerint)

6. Nem csak a farmernadrágot köszönhetjük a Levi’s-nek

Az 1880-as években kezdte el a márka a mai női és férfi gardróbok must-have darabját, a farmer dzsekit árusítani, igaz akkor még elnyűhetetlen férfiingként szerepeltek a kínálatban. A mai változat 1962-ben robbant be a divat világába, legnépszerűbb fazonja pedig a Trucker Jacket, vagyis a kamionos dzseki, ami valóban az amerikai kamionsofőrökről kapta nevét, akik előszeretettel viselték ezt a mára alapdarabbá vált kabátot.

SPLENDIDMEDEMBLIK (@splendidmedemblik) által megosztott bejegyzés, Febr 16., 2018, időpont: 2:14 (PST időzóna szerint)

7. Közel 30 évet kellett várni a második zsebre

Az eredeti 501-es farmernadrágon még csak egy hátsó zseb volt és az első évtizedekben nem is történt változás e téren. Egészen a Századfordulóig kellett várni rá, hogy szimmetriába kerüljön a hátsó kialakítás, a második zseb ugyanis, vélhetően a vásárlóktól érkező javaslatra, 1901 körül került fel a farmerre.

levis_hongkong (@levis_hongkong) által megosztott bejegyzés, Máj 6., 2016, időpont: 9:11 (PDT időzóna szerint)

8. Az 501 első típusán még nem volt övbújtató

Mivel az 1800-as években a vadnyugat hősei még nem igazán hordtak övet, a nadrág fenntartására pedig a hózentróger tökéletes volt, bújtatókra sem volt szükség. Helyette hátul, a derékvonalon szűkítő pánt volt elhelyezve az 501-es farmeren is, aminek állításával lehetett szorosabbra venni derékban a nadrágot. Az első övbújtatós modellek 1922-ben jelentek meg.

levis_hongkong (@levis_hongkong) által megosztott bejegyzés, Máj 7., 2016, időpont: 10:12 (PDT időzóna szerint)

9. Világháborús megszorítások

A II. Világháború kitörését követően Amerikában szigorú szabályozásokat vezettek be a nyersanyagok felhasználására vonatkozóan, ami még az 501-es kinézetére is hatással volt. Az ágyéknál, valamint az órazsebnél lévő szegecseket takarékossági okokból elhagyták, valamint a hátsó szűkítő pántot is levették a modellekről, hogy ezzel is spóroljanak a felhasznált fémek és textilek mennyiségén. Sőt, még a hátsó zsebeket díszítő, ívelt varrást sem tették a nadrágokra hasonló okokból, amiket végül úgy helyettesítettek, hogy a ruhakészítők minden egyes darabra kézzel festették fel a jellegzetes díszítést.

levis_hongkong (@levis_hongkong) által megosztott bejegyzés, Máj 10., 2016, időpont: 8:09 (PDT időzóna szerint)

10. A távoli keletet csak az ’50-es években hódították meg

És itt most nem a Távol-Keletre gondolunk, hanem Amerika keleti partjára. Ugyanis, míg a “vad” nyugaton a Levi’s már határozott népszerűségre tett szert és számos más országban is keresett volt, az ország keleti részét ekkoriban sikerült csak meghódítania. Sokat lendített a helyzeten a cipzáras változatok ’54-es bevezetése (501Z néven), ugyanis a gombos típusoktól idegenkedtek Amerika túlsó felén. A ’60-as évektől aztán a farmer egyre népszerűbb öltözéke lett a fiataloknak és mint tudjuk, ez a szerelem azóta is töretlenül tart. Az angol “jeans” megnevezést is csak ekkor kapta a nadrág, előtte overalls néven futott.

@rpg051516 által megosztott bejegyzés, Nov 21., 2017, időpont: 4:13 (PST időzóna szerint)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top