Shine

Számítógépekből bányásszák az aranyat a designer ékszerekhez

A Twilight filmekből ismertté vált Nikki Reed márkája egy teljesen átlagos divatpróbálkozás lenne, ha épp nem a világ egyik legnagyobb számítógépes hardvertervező és -gyártó vállalatától szerezné be az aranyat.

A Bayou with Love és a Dell kollaborációjából ugyanis olyan ékszerek születnek, amikhez kiselejtezett számítógépek alaplapjaiból nyerik ki a nemesfémet. A folyamatba ráadásul a vásárlókat is bevonják, ugyanis ők azok, akik a Dell partnercégénél leadhatják feleslegessé vált gépeiket, amiket aztán vagy helyrepofoznak és értékesítenek, vagy továbbküldik újrafelhasználásra azok részeit.

Az újkori aranyásók az alaplapokból minden felhasználható anyagot kinyernek, köztük az aranyat is, hat darabból például már annyit, amiből egy csinos gyűrű is készíthető. Az újrafelhasználással tehát nem csak az évi több száz kilónyi nemesfém egy része nyerhető vissza (csak a Dellnél közel 3200 kilónyi aranyat használnak fel évente), de ökológiai lábnyomunk is egy picivel csökkenthető az újrafelhasználás segítségével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top