Shine

Ezek voltak a kivégzett orosz nagyhercegnők kedvenc parfümjei

Az Orosz Birodalom utolsó cárjának, II. Miklósnak négy lánya született, akik, mint minden ifjú hölgy, szerették a finom parfümöket.

A fennmaradt tárgyi emlékekből, amelyeket ma már múzeumok őriznek, azt is tudni lehet, melyek voltak a szerencsétlen sorsú nagyhercegnők kedvenc illatai, mint ahogyan a szüleik által használt parfümök üvegcséi is fennmaradtak az utókor számára.

Mária, Tatyjana, Anasztázia és Olga nagyhercegnők, II. Miklós orosz cár leányai (Fotó: Getty Images)

Az egész uralkodó család szerette a természetet, a virágokat, palotájukban télen-nyáron temérdek virágcsokor, virágzó citrusfák és megannyi más növény volt található. A parfümök terén is a virágos változatokat kedvelték, Alexandra cárnénak a J&E Atkinson parfümház White Rose illata volt a kedvence, lányai pedig a COTY parfümökért lelkesedtek.

Pinterest

undefined

A legidősebb lány, Olga nagyhercegnő a La Rose Jacqueminot-t kedvelte, amely a Coty-ház 1906-ban megjelent legelső parfümje volt. Ma már nem gyártják, de vintage darabjaira azért különböző aukciós portálokon le lehet csapni. Az édes rózsa illatú parfümbe a leírások alapján keveredett némi púderes hatás, kevéske mohaillat, és más virágok is színesítették a kompozíciót.

Fejjegye: aldehidek, tearózsa, bolgár rózsa, jacqueminot rózsa és zöld jegyek
Szívjegy: jázmin, százlevelű rózsa, damaszkuszi rózsa, viola, ylang ylang, méz, narancsvirág
Alapjegy: tölgymoha, ámbra, indiai pézsma, szantálfa és dohány

Olga nagyhercegnő a Coty La Rose Jacqueminot-t kedvelte (Fotó: Getty Images és fragrantica)

Tatyjana nagyhercegnő kedvence a Jasmine de Corse volt. Ez egy nagyon édes, nehéz jázminillat, amelybe némi füstös illatjegy is keveredett. 1906-ban jelent meg, és egész Európában népszerűvé vált, de ma már ez a parfüm sem kapható. A Coty-ház még 2004-ben adott ki belőle néhány más klasszikus illatukkal együtt egy limitált kollekciót, illetve az eredetire is lecsaphatunk a neten, de nem olcsó mulatság, 80-120 ezer forint körül mozog egy üvegcse ára.

Tatyjana nagyhercegnő kedvence a Jasmine de Corse volt (fotó: Getty Images és fragrantica)

Mária nagyhercegnő a rejtélyes, 1911-ben megjelent La Lilas Pourpre parfümöt használta, amelyről azonkívül, hogy üvegét René Lalique üvegművész tervezte, szinte semmit sem tudni. Valódi ritkaság mára, amelynek üres üvege is kisebb vagyont ér.

 

Mária nagyhercegnő a La Lilas Pourpre parfümöt kedvelte (Fotó: Getty Images)

Anasztázia nagyhercegnő, a cár legkisebb leánya a La Violette Pourpre illatot kedvelte, amely szintén a parfümház első alkotásainak egyike volt. Nevéből következtetve meghatározó illatjegye az ibolya lehetett, és szintén René Lalique tervezte az üvegét, amely igazi kincsnek számít a gyűjtők körében.

Anasztázia nagyhercegnő kedvence a La Violette Pourpre illat volt (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top