Shine

Az óceánok szemetéből készítenek divatos karkötőket a takarítók

A tengerek és óceánok szemetét összegyűjteni a világ jelen állása szerint sajnos szélmalomharc, mégis vannak, akik nem veszik félvállról a dolgot. A tonnákban mérhető hulladékból divatékszert készítenek, amivel nem csak újrahasznosítanak, de működésük alapjait is megteremtik.

A Word Economic Forum szerint minden egyes percben egy kukásautónyi műanyaghulladék kerül a természetes vizekbe, ami ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, 2030-ra már kettőre fog emelkedni. Ilyen növekedési ütem mellett pedig 2050-re súlyukat nézve többet nyom majd az óceánokba és tengerekbe szórt műanyagszemét súlya, mint halaké.

A megdöbbentő számok csökkentéséért és a folyamat lassításáért számos környezetvédő szervezet küzd a világban, köztük a 4Ocean is, amely úgy döntött, divatos kiegészítőket gyárt az általuk kihalászott szemét újrahasznosításával.

Önkéntesei és fizetett alkalmazottai a hét minden napján gyűjtik a hulladékot, a szervezet működése azonban hatalmas pénzösszegeket emészt fel, vezetői ezért úgy döntöttek, a kihalászott műanyag és üveg újrahasznosításával piacképes ékszereket fognak készíteni. Mint honlapjuk is hirdeti, minden általuk gyártott karkötővel annak boldog tulajdonosa félkilónyi szemét kihalászását és így magát a szervezetet támogatja.

4Ocean (@4ocean) által megosztott bejegyzés,

Az összegyűjtött üvegekből átlátszó gyöngyöket, a műanyagból pedig a karkötőhöz szükséges spárgát állítják elő, majd egészen csinos darabokat készítenek belőlük. Az eredeti kék zsinóros mellett minden hónapban készítenek egy limitált szériásat valamilyen más színnel is, amelynek célja, hogy egy-egy veszélyeztetett tengeri élőlényre hívják fel a figyelmet. Múlt hónapban a bálnáké volt a főszerep, júniusban pedig a tengeri teknősök helyzetére igyekeznek ráterelni a figyelmet, akiknek életét szintén veszélyezteti a sok helyütt szigeteket alkotó tengeri szemét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top