Shine

Ezért tesznek kannabiszt a kozmetikumokba

Egész jó a hatásuk, de másként, mint gondolnád.

Teljesen felforgatta a kannabisz a szépségipart, amely a növény legalizálására irányuló nemzetközi megmozdulásokat lereagálva ontja magából a különféle kivonatokkal készült kozmetikumokat. A múlt év szépségipari felfedezettje egyértelműen a CBD, amely szépen belesimul a holisztikus látásmód, az egészségtudatos bőrápolás trendjébe, és amelyet leginkább a dermokozmetikai márkák öleltek keblükre.

De mi hasznuk lehet a kannabiszkivonatokat tartalmazó kozmetikumoknak? Hogy erre megkapjuk a választ, meg kell néznünk, pontosan milyen formában kerül bele a kender a készítményekbe.

Kannabidiol, azaz CBD

A kender a belőle kinyerhető kannabinoidok miatt vált ismertté és keresetté, amelyek javarészt a növény virágzatán és a kísérőleveleken nagy számban található mirigyek által termelt gyantában vannak. Bár több mint száz típus különböztethető meg, a legismertebb a THC és a kannabidiol, röviden CBD. Míg előbbi tudatmódosító hatása miatt sok szempontból üldözött, más szempontok miatt gyógyászati célokat is szolgál, addig a CBD nem röpít minket sehová, a kozmetikumok esetén pedig csak ez utóbbi jöhet számításba a kettő közül, illetve ez az, ami most oly felkapottá vált.

Törvényi háttér

Fontos tudni róla, hogy a CBD-tartalmú kozmetikumok forgalmazását az EU-ban (és máshol is) komoly szabályokhoz kötik. Ezen próbál egy ideje racionalizálni a WHO, amelynek szakértői bizottsága, az Expert Committee on Drug Dependence legutóbb ez év januárjában fordult az ENSZ érintett szervéhez, hogy vizsgálja felül jelenlegi álláspontját a tiszta CBD-vel kapcsolatban. A kannabiszt és kannabiszgyantát, valamint ezek mindenféle kivonatait ugyanis az ENSZ az 1961-ben megalkotott, a kábítószerekről szóló egységes egyezménye drogként listázza, ezt a listát pedig nemcsak az egyes nemzetek, de például az EU is teljes egészében beemelte tiltólistájára. Az egyetlen kiskaput a CBD-nek jelenleg az jelenti az EU-ban, hogy az ENSZ-egyezmény kannabiszként csak a kender virágzatát és az ahhoz kapcsolódó leveleket érti, a CBD-t pedig a növény más részeiből (magjából és a többi leveléből) is elő lehet állítani. A WHO-javaslat célja az volt, hogy ezt a helyzetet egyértelműsítsék azzal, hogy a tiszta CBD ilyen szempontból kikerüljön a nemzetközi tiltás alól, amennyiben a végtermék igazoltan 0,2 százaléknál kevesebb THC-t tartalmaz. Az ENSZ kábítószerekkel foglalkozó bizottsága a javaslatcsomagot megvizsgálta, a szavazást azonban elhalasztották, hogy a tagországoknak több idejük legyen rá, hogy megvitathassák, milyen hatásokkal járhatnak a változtatások.  

A tiszta CBD-t sokszor keverik hozzá különböző növényi olajokhoz. Ilyen például a kendermagolaj (ezért is nem szabad a kettőt összekeverni egymással), de olívaolajhoz vagy kókuszolajhoz is szokták adni, így kapva meg a CBD-olajat.

A CBD-olaj az új kozmetikai szupersztár (Fotó: iStock)

A CBD elsősorban a bőrápolók világába tört be, köszönhetően annak, hogy igazoltan gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató képességekkel bír, így segíti az aknés, gyulladt bőr kezelését, valamint a túlzott faggyútermelést is segít normalizálni. A pattanásos bőr számára ezért duplán előnyös tulajdonságokkal bír, bár a szakértők azért hozzáteszik: érdemes lenne további kutatásokat végezni, hogy pontosabb legyen a kép, milyen mértékűek is ezek a hatások.

Ezenkívül antioxidáns összetevőként is számontartott, innentől pedig ráaggatták a ránctalanító, anti-aging képességeket is, ami ugyan nem hazugság, de érdemes a képet e szempontból egy kicsit árnyalni. A CBD valóban segítheti simábbá, ragyogóbbá tenni az arcbőrt, mégse tekintsünk rá úgy, mint egy szuperhősre: nem kiemelkedő képességű, számos más antioxidáns is ugyanerre képes. Egy ránctalanító kozmetikumot tehát csak azért, mert CBD-tartalmú, nem érdemes megvenni, azonban ha egyébként jó összetevőkkel rendelkezik, örülhetünk, hogy került bele egy ilyen antioxidáns is.

Kendermagolaj

A CBD mellett nem feledkezhetünk meg egy másik növényi kivonatról, a kendermagolajról sem, amely, mint már volt róla szó, nem azonos a CBD-olajjal. A kendermagolajban CBD alapjáraton nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben található, míg a CBD-olaj adott arányban CBD-vel bekevert kendermagolaj (vagy más növényi olaj). A kendermagolaj ráadásul már régóta alkalmazott és engedélyezett összetevőnek számít, amelyre vonatkozóan törvényi szabályozások éppúgy vannak. A kendernek, vagyis a Cannabis Sativának több faja is ismert, vannak, amelyeknek magas a THC-tartalmuk, és amelyek termesztése felett szigorú szabályok őrködnek, mások alacsony THC-tartalmúak (ez 0,3 százalékot vagy kevesebbet jelent), és bár ezek ipari termesztése is engedélyekhez kötött, a belőlük kinyerhető kendermagolaj az, ami a kozmetikumokba is kerül.

A kendermagolaj nem egyenlő a CBD-olajjal (Fotó: Joe Amon/The Denver Post/Getty Images)

A kendermagolajnak nincs hallucinogén hatása, a bőrápolás terén pedig mint bőrpuhító összetevőt tartják számon. Gyakorta tulajdonítanak más kedvező hatást is neki, például hogy alkalmas az irritált bőr, a rosacea, ekcéma kezelésére, ezeket azonban megfelelő kutatások nem támasztják alá. Ellenben gazdag E-vitamin-forrás, és esszenciális zsírsavakat is nagy arányban tartalmaz: 60-70 százalékban linolénsavat (Ómega-6) és 15-25 százalékban alfa-linolénsavat (Ómega-3), amelyek révén segítheti az atópiás dermatitiszes bőr kezelését, 1,7 százalék gamma-linolénsav-(GLA-)tartalmának köszönhetően pedig csökkentheti a száraz bőr viszketését. 

Az Euromonitor kutatásai szerint 2025-re a legális kannabiszpiac a teljes kereskedelem 77 százalékát (166 milliárd dollár) fogja adni, amely jelenleg is óriási, 150 milliárd dollár értékű. Előrejelzéseik szerint a kannabinoidokat tartalmazó termékek a mindennapok fogyasztási cikkeinek teljes skáláján teret nyernek, az ételektől és italoktól az étrend-kiegészítőkön át a kozmetikumokig számtalan variációban dolgozzák majd fel őket. A kender olyan általánosan felhasznált növény lesz, mint az aloe vera, igaz, esetében azért a THC-tartalomnak mindig érdemes lesz utánajárni. Mégis, a kozmetikumok esetén sem a CBD, sem pedig a kendermagolaj esetén nem kell tartani hallucinogén hatástól, így ha egyéb, a bőrnek kedvező tulajdonságai érdekessé tették, akár tehetünk is velük egy kísérletet. Szerencsére kedvezőtlen hatásuk nincsen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése