14 kozmetikai apróság, amit kényelmesen környezetbarátra cserélhetsz

Benecz Judit | 2019. Augusztus 01.
Egy átlagos fürdőszoba csordultig van környezetszennyező, szeméthalmozó felszerelésekkel és kozmetikumokkal, amelyekből nagyon sokat lecserélhetünk környezetbarát változatokra anélkül, hogy az kényelmetlen vagy macerás lenne.

Igazi win-win helyzet lecserélni kozmetikumainkat, szépségápoló felszereléseinket környezetbarát alternatívára: rengeteg termék helyettesíthető már kevesebb csomagolást igénylő és/vagy kevesebb műanyag felhasználásával előállított változatokkal, amelyek kevésbé környezetterhelők és minőségileg is kifogástalanok. Belőlük válogattam össze tizennégy olyan dolgot, amelyeket a következő vásárlástól már beiktathatunk könnyedén, plusz még néhány olyan tippet is találtok a cikk végén, amikkel pénzt is megtakaríthattok.

1. Fogkefe

Fogkefékből a drogériákban is könnyedén beszerezhetünk nem műanyag változatokat, igaz, kétségtelenül szűkebb még a választék belőlük. Leggyakrabban bambusz fogkefékkel találkozunk, amelyeknek teste természetes anyagból készült, egyedül a sörtéi műanyagok még, de belátható, hogy használatukkal így is jóval kevesebb problémás hulladékot termelünk. A bambusz fogkefékkel (és általában a bambuszból készült kiegészítőkkel kapcsolatban) azonban kritikaként szokták felhozni, hogy megkérdőjelezhető, mennyire számít fenntartható termelésnek a jellemzően kínai, ipari méretű bambusztermelés. A megnövekedett kereslet kielégítésére hatalmas területeket vonnak be a monokultúrás termelésbe, és bár a növény maga szuper környezetbarát, lebomló alapanyagnak számít, kérdés, hogy előállításának körülményei mekkora környezeti károkkal járnak.

Ezért ha valaki még tovább menne a témában, kis utánajárással olyan fa fogkefét is talál a piacon, amelynek fateste európai fenntartható erdőgazdálkodásból származik, így nem utazza körbe a fél világot, hogy hozzánk eljusson, a sörtéi pedig a kínai húsipari feldolgozás során hulladékként keletkező disznószőrből készülnek. Ez ugyan első hallásra nem túl guszta, de tapasztalatból mondom, se íze, se bűze, egyáltalán semmi kellemetlenség nincs belőle. Igaz, nem vegán, és a kis sörték még mindig utaznak pár kilométert a felhasználásukig, de ezzel legalább egy olyan anyagot hasznosítanak tovább, amely máskülönben szimpla hulladékként végezné be sorsát. A fogkefe pedig száz százalékig lebomlik.

2. Fogkrém

A műanyag tubusos változatok helyett számos helyen találhatunk fogpasztákat, fogporokat vagy fogtablettákat, amelyek csomagolása műanyagmentes, vagy újrahasznosított műanyagból készült, és maga a készítmény sem tartalmaz mikroműanyagokat, sőt alapvetően jellemző rájuk, hogy csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek. Használatukkal jó pár műanyag tubustól kímélhetjük meg a környezetet, a 3 perces fogmosási szabályt pedig ha betartjuk, nyugodtak lehetünk, fogaink tökéletesen csillogóak és lepedékmentesek lesznek ezeknek a segítségével is.

3. Fogselyem

Még mindig a fogaknál tartunk, és íme, már a harmadik terület, ahol műanyagmentesíthetjük háztartásunkat. Árszinttől függetlenül az átlagos fogselymek a legapróbb porcikájukig műanyagból készülnek – szinte érthetetlen, hogy a nagy márkák hogy nem pattantak még fel a környezettudatos vonatra és gyártanak lebomló változatút, amelyet meglévő fogselyemtartónkba betehetnénk. Bosszantó ugyanis, hogy ha váltunk a 100 százalékig lebomlóra, azzal dobhatjuk ki meglévő tartónkat, miközben semmi baja. Mégis, ha valaki környezettudatos alternatívát keres, megnyugodhat, kaphatók már itthon is biológiailag lebomló, komposztálható változatok, amelyek ráadásul kinézetre is sokkal mutatósabbak, jellemzően üvegfiolákban érkeznek.

Környezettudatos fogápolók: Coconutoil aktívszenes fogpor, Naturborsten fa fogkefe, Lush Limelight fogtabletta, Bambusliebe vegán fogselyem, Hidrofil fogkefe, Eco-Dent vegán fogselyem

4. Műanyagmentes kozmetikumok

Tusfürdőkből, testápolókból, sőt samponokból, bőrradírokból is választhatunk szilárd változatokat, amelyeket papírban, fémdobozban vagy más, műanyagmentes csomagolásban vihetünk haza. Ezeknek a legegyszerűbb verziója nem más, mint a szappan. Ebből a kézműves remekektől a klasszikus márkatermékekig számtalan változatot találunk bármelyik drogériában. Mivel ezekből a kozmetikumokból használjuk a legtöbbet, ha csak néhány terméktípust leváltunk környezetbarátra, máris jó pár műanyag flakont spórolhatunk meg.

5. Törlőkendő

Teljesen rá vagyunk kattanva a törlőkendőkre, a babapopsiktól a saját fenekünkig mindent törlünk velük, miközben jó pár országban már komoly problémákat jelent a csatornarendszert eltömítő tonnányi kendő, ami csak gyűlik és gyűlik, anélkül, hogy belátható időn belül lebomlana. Nem akarunk álszentek lenni, kényelmi szempontból felülmúlhatatlanok a nedves kendőcskék, mégis, ahol csak lehet, iktassuk ki őket.

A sminklemosó kendőknek tökéletes alternatívája a folyékony sminklemosó, amely textilkorongra öntve is hibátlanul teszi a dolgát. A babapopsi letörlése már nehezebb dolog, pláne, ha nem otthon ér minket a feladat. Ilyen esetben jobb híján maradhatunk a jól bevált nedves törlőkendőnél, otthon viszont legalább a kisdolgoknál használjunk kicsi textilkendőket, amelyekre spriccelhetünk egy kis vizet vagy aloe verás folyadékot, majd mehetnek a következő mosásba az újbóli felhasználásig.

6. Fátyolmaszk

A k-beauty népszerűségugrásával itthon is keresettek lettek a fátyolmaszkok, vagyis a vékonyka szövetek, amelyek csöpögősre vannak itatva mindenféle bőrápoló összetevőkkel. Míg hatásuk valóban parádés, sajnos maga a szövet egy egyszer használatos, nehezen lebomló anyag, amelyet ráadásul egyenként csomagolnak műanyagba, így duplán terheljük vele a környezetet. Válasszunk helyettük hagyományos arcmaszkokat, velük is roskadásig vannak a polcok, és kevesebb hulladékkal jár a használatuk.

7. Sminklemosó korong

Az egyszer használatos, műanyag zacskós vattakorongokból ezret is elhasználunk egy év alatt, miközben gyártásuk kimondottan víz- és energiaigényes, nem beszélve róla, hogy körülbelül kettő perc alatt válik belőlük szemét. Válasszunk inkább mosható, puha textilből készült változatokat, amelyeket nagyon sokáig használhatunk – és a beszerzésükhöz sem kell az online kínai webshopokat nézegetni, hiszen bárhol is lakunk az országban, biztosan találunk a közelünkben ügyes kezű anyukákat, akik csodás kézműves termékeket készítenek. Támogassuk inkább őket a vásárlásunkkal.

Környezettudatos bőrápolók: Dove szappan, No2Plastic arctisztító korong – Meska, L’Oreal Pure Detox üvegtégelyes arcmaszk, Lush Peachy fürdőbomba, Yamuna epres, kézi készítésű szappan, Lamazuna Narancs szilárd sampon

8. Fürdőszivacs

A műanyag verziók helyett vegyünk luffa vagy konjak szivacsot, amelyet akár a komposztálóba is bedobhatunk, ha már elhasználódott, de egy minitörölköző is jó szolgálatot tehet, amelyet még tisztán tartani is könnyebb, mint bármilyen szivacsot. Funkciójukat tekintve bármelyik versenybe száll a rózsaszín szivacstéglákkal, ez a terület pedig valóban már csak a plusz kényelmi funkciót tölti be, igazán nem nagy áldozat környezetbarát verziót választani.

9. Habkő

Sarokreszelőből a habkövek számítanak a természetes alternatívának – teljesen felesleges a műanyag nyélre szerelt plasztikcsodákat választani, hiszen egy kis habkő tömbbel nagyon sokáig reszelgethetjük bőrkeménykedéseinket. Egyre figyeljünk csak: két használat között ne áztassuk folyamatosan a zuhanyban, legyen ideje néha kiszáradni is.

10. Fésű

Fanyéllel, természetes szőr felhasználásával készült hajkeféket, fafésűket sem nagy művészet vásárolni, igaz, ezek a típusok rendszerint többe kerülnek, mint műanyag változataik. De ne feledjük, egy fésűt hosszú évekre vásárolunk, miközben napi szinten használjuk, így bőven kifizetődő lehet, ha egyszer egy jó minőségű, természetes alapanyagú fésűbe invesztálunk, amellyel aztán nyugdíjazásig igazgathatjuk frizuránkat.

11. Borotva

Az eldobható borotvák a mértéktelen pazarlás tökéletes megtestesítői, hiszen a szőrtelenítés területén annyi más megoldás létezik már, amivel elkerülhetjük, hogy pár hetente szemétre kerüljön egy borotva. Ott a gyantázás lehetősége, de egy epilálógépet is évekig használhatunk, így hiába műanyag, mégiscsak kevesebb szemetet termelünk vele – ha pedig ragaszkodunk a borotválás utolsó pillanatos gyorsaságához, választhatjuk a klasszikus fémborotvákat is, amelyeknek csak a pengéjét kell időnként cserélni. Nagypapáink borotvája ugyanis mára már abszolút uniszex lett, sőt simán találunk pink nyelű változatot is.

12. Zsebkendő

Talán mi, mai harmincasok vagyunk az utolsó generáció, akik még masszívan textil zsebkendőztek gyerekkorukban – egy idő után ugyanis hirtelen extra ciki lett nem papírzsepibe fújni az orrunkat, még ha a papírzsepit egyébként ugyanúgy zsebre is tettük (tesszük) és hurcoltuk (hurcoljuk) magunkkal, a tartalmával együtt. Az eldobhatóság varázsa teljesen átitatta elménket, pedig ha belegondolunk, egy műsoros textil zsebkendő kimosása semmivel sem gusztustalanabb, mint a büdös zokniké, nem beszélve róla, hogy nekünk csak a mosógépbe kell bedobni, a többit a gép majd elvégzi helyettünk. Igaz, télen 5-10 darab sem árt belőle fejenként, hogy a náthaszezont túléljük, de azért valahogy gyerekként is csak elteltek azok a téli hónapok.

13. Fültisztító pálcika

A műanyag fültisztító pálcikák hamarosan hivatalosan is kivonulnak a forgalomból, de minek várakozni, hiszen már most is kaphatók papír- vagy bambuszpálcikás változatok. Így ha azok közé tartozunk, akiknek nem elég a törölköző csücske vagy az ujjuk a fültisztításhoz, válasszunk már a következő alkalommal környezetbarátabb változatokat, semmi lényegi különbséget nem fogunk észrevenni. 

14. Női higiéniás termékek

Foglalkoztunk már többször is a mosható tisztasági betétek és intimkelyhek témakörével, amelyek a megszokott műanyag betétek és szimpla tamponok helyett kínálnak környezetbarát alternatívát, nem beszélve arról, hogy költségkímélőbb megoldásnak is számítanak. Nem akarok álszent lenni, talán ez a terület a legrizikósabb, jómagam előbb mosnám a gyerek pelenkáját, mint a saját betétemet, de szerencsére nem vagyunk egyformák, így ha valaki már az előző 13 pontot mind kipipálhatja környezettudatos listáján, nincs más hátra, mint fenntarthatóvá változtatni a piros betűs napokat is.

Környezettudatos fürdőszobai kiegészítők: Hayna Luffa szivacs, Ecco Verde fésű, Edwin Jagger Pearl Effect (Pink) női borotva, BlessYou textil zsebkendő, Hydrophil fültisztító pálcika bambuszból és biopamutból, Biointimo Aqua-Tampon menstruációs kehely, Charlie Banana mosható női tisztasági betét

És a ráadás

Végül jöjjenek a bónusztippek, amelyekkel pénzt is megtakaríthatunk. A környezettudatos(abb) életmódra átállni ne jelentse azt, hogy hirtelen minden műanyag cuccunkat a szemétre dobjuk – ez lenne a legnagyobb botorság, ugyanis csak az össznépi szeméthalmot növelnénk tovább vele, az újabb vásárlással pedig újabb elkerülhető fogyasztást generálnánk annak minden károsanyag-kibocsátásával együtt. Helyette inkább, ha már megvan, használjunk mindent addig, amíg csak lehet:

Exit mobile version