Shine

Példátlan szigorításra készül az EU, betiltaná a mikroműanyagokat

A kozmetikai cégek mellett a tisztítószerek és a mezőgazdasági műtrágya gyártóit is érintené az EU-s javaslat, amelyet az Európai Vegyianyag-ügynökség állított össze.

Nyolcmilliárd eurós költséggel járna a szépségipar számára, ha elfogadják azt a pár napja benyújtott javaslatot, mely betiltaná a környezetkárosító mikroműanyagok használatát. Az Európai Vegyianyag-ügynökség még múlt év elején jelentette be, hogy átfogó vizsgálatot kezd arról, milyen tényleges környezeti hatásai vannak a különböző mikroműanyagoknak, a most benyújtott javaslat pedig ez alapján kemény megszorításokat szorgalmaz.

Ha az EU-s döntéshozók elfogadják a javaslatot, 2020-tól éves szinten 36 000 tonnával kevesebb mikroműanyag-hulladék keletkezik, erre pedig nagy szükség van, ugyanis csak Európában egy év alatt a csendes-óceáni nagy szemétszigetnél hatszor (!) több műanyaghulladék termelődik ebből az egy tételből.

A javaslat elfogadásával a kozmetikai ipar szereplőinek 24 172 termék összetételét kellene módosítaniuk úgy, hogy jelenleg nem rendelkeznek megfelelő alternatívával.

További részletek a Krémmánia Magazinon »

Illusztrációk: istockphoto

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top