Egyre népszerűbb turkálós ruhát ajándékozni karácsonyra

nlc | 2019. December 01.
A pénz csak az egyik szempont, amiért így döntenek a vásárlók.

A legtöbben már javában járjuk az üzleteket, böngésszük a webshopokat, hogy megtaláljuk a legjobb, legszebb ajándékot karácsonyra, vagy azon ügyködük, milyen DIY meglepetéssel készüljünk a családtagoknak. Bármelyik is az utunk, sokunknak eszébe sem jut használt terméket ajándékozni, pláne, ha divatcikkről van szó. Hiszen, micsoda dolog az, hogy más levetett holmiját adjuk szeretteinknek?

Nos, a helyzet az, hogy a turiruha nem is olyan ciki, vagy legalábbis kezd elfogadható alternatívává válni akkor is, ha ajándékozásról van szó. Ez derült ki egy felmérésből, amit Amerikában végeztek el az elmúlt időszakban, és amely szerint

a válaszadók 48 százaléka számára abszolút elfogadható megoldásnak számított használt ruhát ajándékozni, sőt, 56 százalékuk akkor is örülne az ajándéknak, ha tudná, hogy turkálóból származik.

Az eredmény első hallásra talán meglepő, mégis számos indok erősítik létjogosultságát, amiket érdemes lehet nekünk is átgondolni.

1. Elsőként is, divatos lett használt cuccokat hordani, levadászni őket, majd elbüszkélkedni velük a közösségi médiában. A divattrendek időnkénti ismétlődésének, visszatérésének köszönhetően simán találhatunk jó állapotú, autentikus darabokat, mondjuk a kilencvenes évekből (gondoljunk csak a mom jeans-ekre), amik segítségével tökéletesen egyedi outfiteket rakhatunk össze.

2. A használt ruhák már évekkel ezelőtt megkapták a hangzatos vintage jelzőt, amelynek köszönhetően sokkal izgalmasabbnak, különlegesebbnek hatnak, sőt, ily módon még az alkalmi ruhák területén is képesek voltak megvetni a lábukat. Mindezt a vörös szőnyeges történések is erősítik, gondoljunk csak arra, milyen sok sztár visel előszeretettel vintage dizájner ruhákat, akár a legrangosabb eseményekre is.

3. A turizás már rég nem csak a kispénzűek szükségmegoldása, luxus szinten is megjelentek a használt cuccokra szakosodott áruházak, mint a TheRealReal vagy a ThredUp, de itthon is vannak exkluzívabb turik, kincset érő darabokkal. Fiatalok és idősebbek is szívesen vadásszák az akciókat, a kedvezőbb árakat, és bizony ezek a felső kategóriás márkákra szakosodott üzletek tökéletes platformot biztosítanak rá, hogy megszerezzék vágyaik tárgyát, amiről utána már senki nem fogja megkérdezni, honnan van, csak azt látják, milyen menő.

4. Fenntarthatósági szempontból is támogatandó, ha valaki turizni jár, és nem új cuccokat vásárol magának minden áldott alkalommal, a minőségi turkálókban pedig sokszor valóban még címkés, sosem hordott, márkás darabokat kaphatunk meg az eredeti ár töredékéért. 

Mindezt végiggondolva talán már nem is tűnik olyan borzasztó elképzelésnek, hogy akkor is másodkézből szerezzük be legalább egy részét a karácsonyi ajándékoknak, ha anyagilag megtehetnénk, hogy újat vásárolunk. Elég csak körülnézni a különböző netes apróhirdetési oldalakon, online adok-veszek csoportokban hogy lássuk, rengeteg ruha, cipő és kiegészítő van, amelyek tökéletes állapotban várják, hogy valaki végre viselje őket. 

 

Használt ruhát venni egyáltalán nem ciki. (Illusztráció: Istockphoto)

Exit mobile version