Aktuális

Lombikbébi – beavatkozás a természetbe?

Idén 35 éves leszek, az orvosom azt javasolta, hogy próbáljuk meg a lombikprogramot, azonban én kicsit idegenkedem ettõl, erõszakos beavatkozásnak érzem. Nem ellenkezik ez a természettel?





Kedves Soma!

A párommal 4 éve szeretnénk gyereket, de sajnos eddig még nem kaptuk meg ezt az áldást. Sokféle vizsgálatot végeztek mindkettőnkön, de ez idáig még pontosan nem derült ki, hogy mi a terméketlenség oka. Tulajdonképpen semmi különleges elváltozás nincs egyikünknél sem. Mivel idén már 35 éves leszek, az orvosom azt javasolta, hogy próbáljuk meg a lombikprogramot. Azonban én ettől kicsit idegenkedem. Tudom az eszemmel, hogy a mi gyerekünk lenne, belőlünk, a mi vérünk, de valamiért mégis erőszakos beavatkozásnak érzem. Valahogy ellenkezik a természettel, mert ha úgy kell, hogy történjen, hogy nekünk gyerekünk kell legyen, akkor természetes úton meg kellene fogannia, nem? Ha pedig úgy kell lennie, hogy nekünk nem lehet gyerekünk, akkor ezt kellene elfogadni.

A férjem nagyon szeretne gyereket még így is, én pedig most nagyon elbizonytalanodtam, és ez konfliktus közöttünk. Kérlek, írd meg, mit gondolsz, szerinted nem a természetbe való durva beavatkozás ez? Vagy csak haladnom kéne a korral, és elfogadni, hogy ma már az ember is „teremthet”?
Előre is köszönöm, hogy időt áldozol a problémámra.

Szeretettel üdvözöl: Nóra


Kedves Nóra!

Közeli barátaim között van három olyan házaspár is, akiknek lombikbébiprogrammal lett babájuk. (Közülük az egyik, Ficsku Pál, meg is írta ennek a történetét „Gyerekgyár” címmel. Zseniális, ajánlom olvasmánynak is.)
Mindannyiuknak egészséges, szép gyermeke van, sőt, Palinak ikrei. Mindannyian boldog és jó szülők. Az egyik házaspárnál ráadásul a lombikprogram után magától jött a testvér. Úgy látszik, előbb meg kellett, hogy szűnjön az asszonyban a szorongás, hogy nem lesz gyermeke. Egy másik házaspár barátomnál meg akkor jött a baba, amikor elindították az örökbefogadási kérelmet.





Az a barátnőm, aki tavalyelőtt szülte a lombikprogrammal fogant babáját, előtte elment kineziológushoz. Itt két alapvető dolog történt. Az egyik, hogy a várható megszületés időpontja előtt 10 nappal még nem fordult be a kicsi, úgyhogy erre kapott oldást – így hívják a módszeren belül zajló folyamatot: (stressz)oldás. Ezután néhány nappal be is fordult, és minden gond nélkül meg tudta szülni. A másik dolog, amire oldást kapott, a babának a sérülései, szorongásai. Mégpedig legfőképpen a hímivarsejt sérülésén kellett dolgozni. A lefagyasztott spermiummal ugyanis az történik, hogy lecsippentik az ondósejt farkát. (Bizonyára emlékszel, biológiaórán tanultuk a hímivarsejt felépítését, ez a fejből jövő hosszú nyúlvány, amivel a sperma hajtja magát.) Úgyhogy sikerült oldani a magzat fogantatáson való stresszét is. Tudom, hogy ez így elég elképesztően hangzik, de bizony ez a módszer erre is képes. (Nem véletlenül reklámozom ennyiszer…)

Sőt, van még más jó hírem is ezzel kapcsolatban. Mégpedig az, hogy két barátnőm is hasonló cipőben volt, mint te, annyi különbséggel, hogy ők már közelebb voltak a 40-hez, és közel 10 éve vágytak az anyaságra. Néhány héttel az erre kapott kineziológiai oldás után megfogantak. Nagyon érdekelt, hogy mit derített ki a szakember, milyen okot talált arra vonatkozóan, hogy addig nem sikerült megfoganniuk? Mindkettőjüknél az anya saját magzati időszakában szerzett sérülések és a saját megszületésén való stressz húzódott a háttérben. (Születéstréninget egyébként többféle módszerrel csinálnak, ebből az egyik a transzlégzés. Ajánlok két honlapot is: transzlegzes.hu és mosoly.extra.hu.

Tehát ezzel végül is elmondtam a véleményemet. Én először oldatnám magam, sőt, végigcsinálnék a helyedben egy Hellinger-terápiát is [erről is többször írtam már, a módszer leírását megtalálod Thomas Schafer: Ami a lelket megbetegíti és meggyógyítja (Bioenergetic Kiadó) című könyvében, ugyanis sokszor egy hozott családi trauma vagy stressz is állhat a háttérben]. Ezek abszolút alázatos önismereti és öngyógyító módszerek, de nagyon mélyre nyúlnak, intenzívek. És ha ezzel sem érsz el eredményt (bár ezt nehéz elképzelni), akkor csakis neked, illetve nektek kell eldönteni, hogy mi az utatok, személyes sorsotok. A válasz ott van bennetek belül, csak meg kell tanulni elcsendesülni és befelé figyelni, hogy meghalljátok a belső hang válaszát, útmutatását.

Minden jót hozzá: Soma Mamagésa

Tipp: Soma a következő e-mail címre várja leveleiteket: soma@nlcafe.hu






Ha inkább személyesen beszélnéd meg problémáidat Somával (és vállalod, hogy a beszélgetésről készült anyag – amelyben személyed természetesen titokban marad – bekerül a Nők Lapja magazinba), akkor erre a címre írj: somaval@nlcafe.hu

Bővebb információért kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top