Aktuális

Rettegek a szüléstől!

Menyasszony vagyok, ezért az utóbbi időben megsokasodtak a találgatások, miszerint biztosan babát várok. Én viszont rettenetesen félek a szüléstől. Nem az anyaságtól, a terhességtől, hanem a szüléstől magától!

Kedves Soma!

Olyan problémával fordulok hozzád, amely kezd egyre sürgetőbbé válni számomra.
Kamaszkorom óta menstruációs cikluszavarokkal küzdök. Kiderült, hogy a betegségem oka egyfajta pszichés fogamzásgátlás, amely megakadályozza, hogy teherbe essek, vagy ha ez mégis megtörténne, nagy lenne a vetélés kockázata. Orvosom tüneti kezelésként fogamzásgátló szedését javasolta, amit majd akkor lehet felfüggeszteni, ha úgy döntök, hogy gyereket szeretnék, és akkor egy gyógyszeres kezeléssel orvosolják a problémát.
Attól viszont, hogy évek óta hormonokkal tömöm magam, felszaladt rám jó pár kiló, főleg (gondolom, nem véletlenül) a hasamra. Mivel menyasszony vagyok, az utóbbi időben emiatt megsokasodtak a találgatások, miszerint biztosan jön a baba.
Én viszont rettenetesen félek a szüléstől. Nem az anyaságtól, a terhességtől, hanem a szüléstől magától. Persze, mindenki fél, ez természetes, de úgy érzem, nálam ez mélyebb probléma. Mondhatni halálfélelem.
A húgom születésekor anyu is és ő is életveszélyben voltak (császármetszés, nyak köré tekeredett köldökzsinór). Az orvosok akkor azt mondták: az anyát mentjük. Végül minden jól alakult, mindketten épségben maradtak, de ez az esemény mély nyomokat hagyott bennem. Anyunak ezután több nőgyógyászati problémája is volt, köztük egy olyan, amikor több héten át vérzett, amitől teljesen legyengült. Arra is gondoltam, hogy az én menstruációkimaradásaim azt is jelenthetik, hogy annyira rettegtem ettől a betegségtől, hogy a szervezetem visszatartotta a vérzésemet.
Szeretnék egyszer gyereket, sőt úgy érzem, ha megfutamodom a szülés elől, azzal valami fontosat hagyok ki az életemből. Szeretnék szembenézni a félelmemmel, és gyereket szülni, de ezt addig nem teszem meg, amíg magamban rendet nem raktam. Ehhez kérem a segítségedet.

Köszönettel,

egy para-ara

Tipp: Somának a következő e-mail címre írhattok: soma@nlcafe.hu

Kedves ara!

Erre mondják azt, hogy generációs stressz. (Tegnap én magam is épp ilyet oldattam a kineziológusommal – magam sem tudom, hányadikat.) Szépen átvetted az anyukád félelmeit.

Amikor egy lánynak, fiatal nőnek menstruációs zavarai vannak, akkor a nőiségen, nemiségen való stressze nyilvánul meg ebben. Nem tudom, mikor jön el az ideje annak, hogy a hagyományos orvoslás holisztikus szemléletű legyen, és a klasszikus és alternatív gyógymódok végre „karon fogva” segítsék egymást. Amerikában sok orvos mögött évek óta már kineziológus is áll. Ott ugyanis nem engedhetik meg maguknak az orvosi műhibát, és rájöttek, hogy az izomteszt segít. (Egy ügyvéd évente átlagban 3-4 orvosiműhiba-pert vállal, ehhez több tucat emberrel dolgoztat, és mindenki jól jár anyagilag. Szinte esélytelen vele szemben az orvos.)
Vitathatatlan, hogy az elmúlt években is sokat fejlődött az orvostudomány, mindezért hála az orvosoknak, kutatóknak, de nagyon fontos lenne a szemléleten való változtatás. Nemcsak arra törekedni, hogy egy adott ponton „megszereljék” az embert, hanem „nézzék meg” a lelket is, amelynek a sérüléséből az adott probléma manifesztálódik. Épp a napokban mesélte az egyik ismerősöm, hogy a 16 éves (még szűz) lánya menstruációs problémák miatt szintén fogamzásgátlót kapott. Gratulálok az anyukának is, aki egyébként egy nőiségében megrekedt penészvirág, akiben épphogy csak szivárog az élet, és megérzésem szerint a 25 éve mellette levő férjével már hosszú évek óta nincs nemi életük. Ráadásul szerintem ezt még normálisnak is tartják. Megideologizálják, hogy az. De hiába, mert a lelket nem lehet átverni. Ráadásul tudjuk jól, hogy igaz a Rudolf Steiner-i bölcselet, miszerint: „Beteg a gyerek, gyógyítsd a szülőt!”
Persze, megértem én, sok szempontból jóval egyszerűbb elmenni az orvoshoz, és tőle várni a csodát, hogy majd „megjavítja az elromlott alkatrészt”, mint szembenézni magunkkal, és elindulni a változás belső küzdelmekkel teli útján.
Egyébként már Budapesten is van olyan gyógyászati központ, ahol a két imént említett gyógymód integráltan van jelen. Úgyhogy van választási lehetőség! Csak azt nem értem, ha eleve tudtad, hogy a betegséged pszichés gyökerű, miért a hormonokat választottad, miért nem egyből azt, hogy segítséget kérj a félelmeid feloldásához?
Lehet, hogy ennek most jött el az ideje. Ha rendszeresen olvasod a leveleimet, tudod jól, hogy mit fogok mondani: minél hamarabb menj el kineziológushoz és Hellinger-terapeutához. Sőt én nagyon fontosnak tartanám, hogy az anyukádat és a húgodat is rávedd erre!

Minden nőnek joga van ahhoz, hogy eleven, lelkes, a saját nemiségét, szexualitását élvező, boldog ember legyen, hogy párjának, gyermekeinek, környezetének is ezt adja. (Ez természetesen ugyanígy vonatkozik a férfiakra is.) És ha valami nem működik, valahol megrekedtünk, akkor van választásunk, hogy tegyünk érte vagy akár ellene. A panaszkodás és a sérelmek dédelgetése, a szorongások hizlalása csak lehúz. A félelmekkel kapcsolatban régi mondás, hogy a legjobb ellenszer szembenézni velük.

Most vasárnap, anyák napján volt a Születés Hete mozgalom egész napos rendezvénye az Aranytíz Művelődési Központban. Csodálatos, megrendítő szülés történetét hallottam egy házaspártól, akik ezt megosztották a közönséggel. Olyan násza volt ez a párnak, amelyben egy életre eggyé váltak. Még most is lúdbőrös leszek, ha rágondolok. Nagyszerű, hogy a mai nőknek már van választási lehetőségük! Szülhetnek akár kórházban is háborítatlanul, spirituálisan. Bízom benne, hogy hamarosan eléri a kritikus tömeget azoknak a száma, akik már nem a rideg, manufakturizált és hospitalizált szülést választják. Ez a váltás azokra is hatással lesz majd, akik még „alszanak” belül.
Szerintem jót tenne neked, ha te is meghallgatnál néhány pozitív szüléstörténetet! Ajánlom a Születés Hete mozgalom oldalát; és rendelhetsz DVD-ket, így végig is tudsz nézni háborítatlan kórházi szüléseket. Tanulmányozd a témát, rengeteg izgalmas írással fogsz találkozni, ami segít szembenézni a félelmeiddel, egyben felkészíteni egy gyönyörű és tudatos szülésre. (Aminek része lehet például a gát előkészítése a szülésre. Akik gátelőkészítésre, gáttornára jártak, azok közül szinte senkinek nem volt, nincs szüksége gátmetszésre.)

Ajánlom neked a kismamajógát és a meditációt is, hiszen nagyon sok minden a fejben dől el. Szerintem
akár már most elkezdhetnél járni, így bőven lenne időd az anyaságra való felkészülésre, és oldanád a félelmeidet. Egyre több nő igényli ma már a dúla jelenlétét. Ő az a segítő személy, aki jelenlétével, szakmai tudásával a várandósság, a szülés és az utána jövő időszakban végig melletted van, támaszkodhatsz rá. Nem kell hogy egyedül érezd magad, ezért van a dúla.
Neked már nem kell úgy szülnöd, mint anyukádnak, van választásod! Egyébként a Születés Hete mozgalomnak lesz egy sátra a Nők Lapja Családi Napon (május 17–18.), amelyet minden évben a Margitszigeten rendeznek meg. Ott is sok mindenben kaphatsz segítséget.
Hatalmas energiák fognak felszabadulni benned, amikor ez a félelmed oldódik! És külön gyönyörű, hogy ezáltal a családtagjaid is oldódni fognak.
Még egy módszer segíthet a fent említetteken kívül: a transzlégzés (www.transzlegzes.hu).

Lap.hu:
Kineziológia.lap.hu
Hellinger.lap.hu
Pszichológia.lap.hu

Tudomásul kell venned: ha változtatni akarsz, akkor tenned kell érte! Elég a paragyártásból, indulj el az önismeret és öngyógyítás útján, és rakd le végre a hozott batyukat. Nem kell tovább cipelned!
Sok-sok erőt, bátorságot, tudatosságot a belső úton, hogy boldog, kiteljesedett nő legyél!

Soma Mamagésa

Ha inkább személyesen beszélnéd meg problémáidat Somával (és vállalod, hogy a beszélgetésről készült anyag – amelyben személyed természetesen titokban marad – bekerül a Nők Lapja magazinba), akkor erre a címre írj: somaval@nlcafe.hu
Bővebb információért kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top