Trend

A kutya és a macska szaporodása

A kutya és a macska szaporodásának jellegzetessége, hogy míg a hímek állandóan, a nõstények csak az év bizonyos idõszakaiban képesek rá.





A nőstény kutya évente kétszer, kb. félévente „tüzel”. A nőstény macska szintén évente kétszer ivarzik, de a macska egy ivarzási időszakban többször egymás után. Így, főleg ha a párzás nem történik meg, néhány hét után újra kezdődik a tulajdonos számára elég kellemetlen folyamat. A szuka „tüzelése”, ahogy a köznyelv a kb. 10 napig tartó, vércsepegéssel járó szakaszt nevezi, tulajdonképpen előivarzás, ilyenkor még a szuka nem hajlandó a párzásra. A vérzés utolsó napjaiban, vagy az azt követő 1-2 napban történik meg a tüszőrepedés, az ovulatio, ezzel kezdődik az igazi ivarzás, amikor a szuka elfogadja, sőt keresi a kanok közeledését. Ekkor kell rá igazán vigyázni. Ez az időszak kb. 1 hét – 10 napig tarthat.





A nőstény macska ivarzása nem jár vérzéssel, de akinek volt már nőstény macskája, az rögtön észreveszi. Az állat ilyenkor rendkívül izgatott, állandóan ki akar menni, folyamatosan nyávog, hátát simogatva farkát félrecsapja, hanyatt fekszik, stb. Meglehetősen „idegesítően” viselkednek ilyenkor, főleg a csak lakásban tartott macskák, amelyeknél párzás hiányában az ivarzás elhúzódik, sőt újra és újra megismétlődik. Nőstény macskában a tüszőrepedés a pázás hatására következik be, ekkor az állat látványosan megnyugszik. A vemhesség a kutya és macska esetében kb. 2 hónapig tart.
Első heteiben még látható külső jelei nincsenek, kb. 4 hét múlva kezd az állat hasa megnőni, az utolsó hetekben már az emlők mérete is nő. Megváltozik a vemhes állat viselkedése is, nyugodtabb, ragaszkodóbb lesz, étvágya feltűnően megnő.





A magzatok megfelelő fejlődéséhez kellő mennyiségű és minőségű táplálékra van szüksége a vemhes állatnak. Etessünk vele erre a célra készült ún. „vemhes-tápot”, vagy házi koszt esetén kellően változatos, vitaminokban gazdag eleséget (húst, tejtermékeket, tojást, zöldségféléket, stb.).





Az utolsó időszakban, amikor a magzatok már jelentős helyet foglalnak el a hasüregben, naponta többször, kisebb mennyiséget etessünk. A vemhességet a 3-4. héten ultrahangos vizsgálattal, a 4-5. héttől fizikális, tapintásos vizsgálattal lehet megállapítani. A születendő kölykök egészsége érdekében az állatot a vemhesség második felében ajánlott fertőző betegségek ellen beoltani, az ellés előtt 2 héttel féregteleníteni. Az ellés jellegzetességeiről, a közben felmerülő problémákról, és az újszülöttekkel kapcsolatos teendőkről következő cikkünkben lesz szó.

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top