Szabadidő

Az ünnepélyes lakomák

A tunéziai étkezések társadalmi eseményeknek számítanak, és minél hosszabbak, annál élvezetesebbek.

Egy “hétköznapi” lakoma

Az ünnepélyes lakomák első fogása általában a bárányhúsleves paradicsomos tésztával, fűszernek coriander, petrezselyem, valamint különféle magvak használatosak, majd végül citromszeletekkel díszítik.

Ezt követi a Brik – háromszög alakú tészta – Slata mechouia módra, melyre sült zöldpaprikát paradicsomot és apróra vágott fokhagymát raknak. A tojásos tonhalsalátához leginkább az olívaolaj a megfelelő, de ízletes lehet, ha hozzá olaj- vagy kapribogyót társítunk.

És következhet a főfogás: jól összeválogatott ragu, melyet roston átsütött bárány követ, majd borjúhús vagy hal, esetleg tajine – ízletesen megpirított omlett, apróra vágott sült hússal, mellé zöldségek és sajt.

Az utolsó fogás a friss zöldségekből és gyümölcsökből álló saláta és a tejsodóval leöntött sütemény. Végül a frissítő kávé vagy tea zárja a lakomát.

Ünnepi specialitások

Nevezetes ünnepeken néhány különleges fogás koronázza az étkezéseket.

  • Mouled ünnepén például „zgougou”-t szolgálnak fel Tunézia-szerte, ami egy édes pudingféle őrölt fenyőmagvakkal, ínycsiklandó vaníliaöntettel és a tetején reszelt mogyoróval.
  • Az Aid El Fitr az a nap, mely a Ramadán végét jelzi. Ilyenkor a családok meglátogatják egymást.

    A házi baklava és makroudh megkóstolására ez a legjobb időszak, hiszen ilyenkor az emberek egymást traktálják az efféle finomságokkal.
  • Az Aid El Kebir, a birka ünnepe, mely a birkahúsból készült különféle ízesítésű faszénen grillezett ételek színpompás skáláját varázsolja az asztalra.
  • A Ras El Am a Mohamedán újév, amit nem pezsgővel, hanem marhahús étellel, mloukhiával köszöntenek.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top