Egy “hétköznapi” lakoma
Az ünnepélyes lakomák első fogása általában a bárányhúsleves paradicsomos tésztával, fűszernek coriander, petrezselyem, valamint különféle magvak használatosak, majd végül citromszeletekkel díszítik.
Ezt követi a Brik – háromszög alakú tészta – Slata mechouia módra, melyre sült zöldpaprikát paradicsomot és apróra vágott fokhagymát raknak. A tojásos tonhalsalátához leginkább az olívaolaj a megfelelő, de ízletes lehet, ha hozzá olaj- vagy kapribogyót társítunk.
És következhet a főfogás: jól összeválogatott ragu, melyet roston átsütött bárány követ, majd borjúhús vagy hal, esetleg tajine – ízletesen megpirított omlett, apróra vágott sült hússal, mellé zöldségek és sajt.
Az utolsó fogás a friss zöldségekből és gyümölcsökből álló saláta és a tejsodóval leöntött sütemény. Végül a frissítő kávé vagy tea zárja a lakomát.
Ünnepi specialitások
Nevezetes ünnepeken néhány különleges fogás koronázza az étkezéseket.
A házi baklava és makroudh megkóstolására ez a legjobb időszak, hiszen ilyenkor az emberek egymást traktálják az efféle finomságokkal.