Szabadidő

Vendégszeretõ tunéziaiak

Tunézia õslakosai berberek voltak, késõbb más nemzetekhez tartozók is betelepültek az országba.

Az eltelt évszázadok alatt föníciai, római, bizánci, vizigót telepesek, gyarmatosítók és kereskedők keveredtek a lakossággal. Ennek ellenére az arabok maradtak a legnagyobb számban, akik a hetedik században véglegesen letelepedtek itt.

A tizenegyedik században beduinok érkeztek keletről, és még inkább megszilárdították az arab nyelv és a moszlim vallás használatát. Kezdetben a berberek ellenálltak a beolvadási folyamatnak: viszavonultak a hegyekbe és Jerba szigetére. Elszigeteltségüket a keveredés évszázadai törték meg.

Manapság a tunéziaiak – a városi lakosok, a vidéken élők és a sivatag lakói egyaránt – rendkívül büszkék állampolgárságukra. Tudatában vannak gazdag történelmi hátterüknek, érdeklődőek, tisztelettudóak és módfelett vendégszeretők. Szívesen segítenek a turistáknak a tájékozódásban, bármikor gyors útbaigazítást kaphatunk a helyiektől.

Többségében arabul és franciául beszélnek. A modern oktatási rendszernek köszönhetően az angol nyelv is népszerű, különösen a fiatalok körében. Elvétve németül vagy olaszul beszélő tunéziaival is találkozhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top