Szabadidő

Sophie Calle igaz történetei

Egy különös nõ még különösebb vágyai. Elõször is szõke parókában, kitömött állatokkal bújt ágyba, majd megkért pár embert, hogy szánjanak rá néhány órát az álmaikból. Sophie Calle, az intimszféra megörökítõ kutatója.

Kiállítás 2001.

Kortárs Művészeti Múzeum –

Ludwig Múzeum, június 4-éig.

Rendhagyó élmény

Feküdjenek be kb. nyolc órára dupla fekhelyének ágyneműi közé, aludjanak, egyenek, tévézzenek, tegyenek mindent úgy, ahogyan szoktak, illetve válaszoljanak néhány, az intimitást igen csak súroló kérdésre. Ez a Sophie Calle művészeti módszer.

Szokatlan kísérlet

Huszonkilencen – köztük barátok, ismerősök, vadidegenek – vállalták a megpróbáltatást.

Egy hetvenes évek végi április elsejei napon, délután 17 órakor kezdődött Sophie Calle ágyának kilenc napig tartó megszállása. Mindeközben a művész exponált, úgy is mondhatnánk, megfigyelt. Párnacsíkos, gyűrött arcokat, paplan alól kikandikáló, csiklandásra ingerlő talpakat.

Az intim szférákban való kutakodásra irányuló vágyát Az alvók egyre csak szították.

Újabb különös ötlet

Csillapítására, 1981 februárjában, három hétre szobalánynak állt egy velencei szállodába. Mialatt takarított, átkutatta a vendégek személyes holmiját: árulkodó, vetetlen ágyakon, szétdobált alsóneműkön, tamponcsokrokon, plüssmackók és pornómagazinok közös éjjeli szekrényén keresztül ismeretlen életekbe, elszórt csokoládékba kóstolt.

Miután alaposan áttanulmányozta, és kamerájával elcsente A hotel 28-as, 46-os, 23-as… stb. szobájának titkait, újabb ismeretlenbe vetette magát.

Szépség a vakoknak

A soha nem látók (legalábbis nem úgy, mint mi), a vakon születettek világába. Azt próbálta kideríteni, ők hogyan képzelik a szépséget. Például tengernek ”ami olyan messzire elnyúlik, hogy elvész az ember szeme elől”, egy erkélyről elénk táruló kilátásnak Felső-Savoyában, karácsonyfadísznek, szőkének és kék szeműnek, egyszerűen csak zöldnek vagy az Eiffel-toronynak. Calle interjúalanyait, A vakokat, illetve válaszaikat, valamint az általuk szépnek nevezett dolgot, személyt, jelenséget egyaránt megörökítette.

Calle Budapesten

És most mindezeket Az alvók interjúkkal és kommentárokkal megspékelt fényképes dokumentumaival, valamint A hotel leleplező pillanatfelvételeivel és a hozzájuk tartozó sztorikkal együtt a Ludwig Múzeumba költöztette. A kiállítást a Kortárs Művészeti Múzeumban – Ludwig Múzeum – nézhetik meg az érdeklődők június 4-éig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top