Szabadidő

Ellenség a kapuknál

Mialatt a német és az orosz hadsereg tízezrével küldi katonáit egymás ellen, és a világ rettegve várja a sztálingrádi csata kimenetelét, az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcsev (Jude Law) csendben és egyenként cserkészi be ellenségeit.

A szerény és zárkózott Vaszilij csak egy átlagember, aki különleges ügyességgel végzi feladatát. Danyilov (Joseph Fiennes), a szovjet politikai tiszt felismeri a mesterlövészben rejlő propagandaértéket, és az egyszerű uráli katonából nemzeti hőst csinál.

Jó néhány, a németektől elszenvedett vereség után a Szovjetunió az összeomlás szélén áll, és Sztálingrád eleste biztosítaná a megszálló németek végső győzelmét Európában.

Sztálin magát Hruscsovot (Bob Hoskins) küldi, hogy felügyelje a város védelmét. Vaszilij példája feltüzeli a védők akaraterejét, és tovább harcolnak a túlerővel szemben. Danyilov viszont hamarosan féltékeny lesz arra az emberre, akit ő kreált, amikor a háború közepén mindketten beleszeretnek Tányába, a katonákkal együtt harcoló, bátor nők egyikébe.

A németek legjobb mesterlövészüket, König őrnagyot (Ed Harris) küldik, hogy felkutassa és megölje a német és orosz katonák közt egyaránt híressé vált Vaszilijt.

Mindkét férfi elszánt türelemmel, tökéletes szakértelemmel vadászik a másikra, és vívja magányos háborúját, miközben rengetegen halnak meg körülöttük Sztálingrád romjai között.

Emberi drámák

A tűz háborúja és A rózsa neve rendezőjének nagyszabású háborús eposza nem csak a történelem menetét meghatározó események, hanem az egyes emberek tetteinek és drámáinak krónikája is.

Színes, feliratos amerikai film

Szereplők:

Vaszilij………..Jude Law

Danyilov…………………….….Joseph Fiennes

Tánya…………….…….… ….Rachel Weisz

Hruscsov …….…..Bob Hoskins

König…………………….………… Ed Harris

Rendező:

Jean-Jacques Annaud

A film hossza: 131 perc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top