Szabadidő

Húsvéti maradékok

Egy-két jó ötlet húsvét utánra, ha sok kemény tojás vagy fõtt sonka maradt meg az ünneprõl.

Tojáspörkölt

Hozzávalók:

10 db kemény tojás

400 g vöröshagyma

10 g fokhagyma

100 g paradicsom

100 g zöldpaprika

100 g zsír

só, őrölt köménymag, fűszerpaprika

Elkészítés:

A tojásokat, a vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát megtisztítjuk.

A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot, sózzuk, megszórjuk a köménymaggal, és zsírjára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát felengedjük vízzel vagy csontlével / esetleg megmaradt sonkalével /, és forralva a hagymát, paprikát, paradicsomot szétfőzzük. Ha a leve elpárolgott kevés folyadékkal pótoljuk. Amíg a pörköltalap készül a megtisztított tojásokat negyedekbe vágjuk és a pörköltalaphoz adva átforrósítjuk, forrón tálaljuk.

Köretként bármilyen főtt tésztát adhatunk, valamilyen salátával.

Sonkás kocka

Hozzávalók:

100 g zsír

2 dl tejföl

4 db tojás

300 g füstölt sonka maradék

50 g zsemlyemorzsa

őrölt bors, só

500 g nagykocka tészta

Elkészítés:

A kockatésztát forró sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A sonkát apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a zsírral és a tejföllel kikeverjük, sózzuk / enyhén /, borsozzuk, hozzáadjuk a főtt tésztát, majd összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tésztás masszához keverjük.

Tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk zsírral, megszórjuk zsemlyemorzsával és az összekevert sonkás tésztát beleöntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és lassan aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.

Valamilyen salátát adhatunk hozzá!Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top