Szabadidő

Otohime

Még ha mai Japánban nem is veszik olyan komolyan a régi tradíciókat, egyvalami biztosan megmaradt: a mosdók etikettje.

Ha belépünk bármelyik áruház vagy irodaház női mosdójába Tokióban (és nem vagyunk férfiak, mert az beláthatatlan következményekkel járhat), akkor szinte minden mellékhelyiségben találunk egy Otohime elnevezésű szerkezetet. A mesebeli hercegnőről elnevezett, és a Toto Ltd. által gyártott kütyü egy lehúzott WC hangját reprodukálja, ezzel leplezve azokat a bizonyos kellemetlen – a kis hely miatti visszhang által felerősített – zajokat, melyek egy illemhely meglátogatásakor elkerülhetetlenek, de ugyanakkor előidézőjére kínos hatással lehetnek.

Mielőtt az Otohime megjelent volna a piacon, a japán nők több, mint 90 százaléka elismerte, hogy nyilvános toalettek használatakor azt kétszer húzzák le. Közülük szinte mindenki bevallotta, hogy azért húzza le kétszer, hogy ezzel takarja a nem kívánatos hangokat. A termék ötlete először 12 éve merült fel egy Toto-alkalmazottnál. Suzue Endo is mindig kétszer húzta le… Ami igazán zavarta, az az a nagy mennyiségű víz, amit ilyenkor elpazarolnak. Egy átlagos „lehúzáshoz” 13 liternyi vízre van szükség. Arra gondolt, hogy ha lenne valami zajcsináló, akkor a hölgyek nem húznák le feleslegesen a WC-t, így a vizet sem pazarolnák.

A második kérdés az volt, hogy milyen hangeffektust használjanak. Zenére, csiripelő madarakra, csobogó patakra gondoltak, de aztán végülis a lehúzott toalett hangja mellett döntöttek. Így született az Otohime – bár az elképzelés azonban már több száz éves. A 17. században például az egyik sógun felesége mindig egy szolgát vitt be magával az illemhelyre, ahol – míg a hercegnő pisilt – a lány egy tál vizet csapkodott. Máshol az volt a szokás, hogy az úrnő szolgája sárgolyókat dobált a vízbe.

Ez megmagyarázza, hogy miért lett a termék akkora siker Japánban.

A cég vezetői azonban nem tervezik a nyugati forgalmazást a „nyilvánvaló kulturális különbségek miatt” – ahogy a vezérigazgató mondja. Nem is beszélve a lehetséges tévedésekről! Egy régóta Japánban élő amerikai hölgy mesélte, hogy több percen át toporgott egy klozetban a lehúzót keresve. Amikor megtalálta az Otohimét és nagy boldogan megnyomta, a csobogó hang ellenére a csésze tartalma ott maradt. A hölgy idegességében végül lehúzás nélkül otthagyta a WC-t…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top