Szabadidő

Tokió, a metropolisz

Tokió 1868 óta fõvárosa Japánnak. A várost Edónak (zsilipnek) hívták addig, de amikor az uralkodó család Kyotóból keletre költözött - odaköltözésükkor átnevezték Tokióvá, azaz "Keleti Fõvárossá".




Tokió körülbelül a közepén fekszik a japán szigetcsoportnak. A város 3 nagyobb részre bontható: az egyik a belváros, más néven a „23-ku”, ami nappal megtelik emberekkel, de éjszakára kiürül – köszönhetően a nagyszámú ingázóknak a környező településekből, akik átlagosan 44 percet utaznak naponta. A másik a metropolisz nyugati részén található, és magában foglalja a külvárosi kerületeket, a mezőgazdasági területeket és a Fuji-hegyvidéket. A harmadik a Csendes-óceánban található szétszórt szigetcsoport.

Kb. 12 millióan lakják a várost (ez egész Japán lakosságának tizede), ebből kb. 8 millióan lakják a 23-ku területet – ami annyit jelent, hogy egy négyzetkilométerre több mint 5000 ember jut. A japánok híresek a munkabírásukról. A munkanélküliség alig 4%, munkaórák számában pedig, ha a túlórákat nem számítjuk, itt dolgoznak a legtöbbet az országban – gyakran napi 14-16 órát!. Ennek ellenére Tokióban az átlagos lakás 62,1 nm, míg ez az egész országban 91,9 nm. A nők is egyre jobban bekapcsolódnak a munkavégzésbe, az összes dolgozó 39%-a nő.

Tokió egyesek szerint nagyon romantikus város, de sajnos csak kevés helyen lehetünk egyedül párunkkal. A parkok nagyon kellemes helyek – gyönyörűek, ápoltak, kertépítészeti remekművek (némelyikük több száz éves!), de az ember valahogy mégis úgy érzi magát, mint egy bevásárlóközpontban: mögöttünk folyton emberek toporognak és siettetnek.

Ha Tokióba készülünk, jobb előre tudni: sok pénzt vigyünk magunkkal!
A példa kedvéért álljon itt néhány élelmiszer ára tájékoztatásul (ezek csak nyersanyagárak!):

– 20 deka fagyasztott eper/szeder – 755 Ft
– 4 db banán – 250 Ft
– 5 db kivi – 882 Ft
– 2 db paradicsom – 498 Ft
– 1 db (8 szeletes) kenyér – 475 Ft
– 10 db tojás – 495 Ft
– 0,5 liter tej – 398 Ft
– 0,5 liter narancslé – 377,6 Ft
– 0,5 liter Haagen Daz jégkrém – 1764 Ft
(100 jen ~ 252 Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top