Szabadidő

Cher

55. születésnapját ünnepelheti vasárnap Cherilyn Lapierre Sarkisian, amerikai popénekesnõ, kétszeres Oscar-díjas filmszínésznõ, azaz Cher.

Karrierje az 1960-as évek elején kezdődött, amikor találkozott Sony Bono énekes-szerzővel, és vele ének-kettőst alkotott. Első slágerükkel berobbantak a popzene élvonalába: az I Got You Babe című kislemezükkel 1965-ben a toplista élére kerültek. A kilenc együtt eltöltött esztendő alatt a duó a folk és a west-coast sajátos elegyében saját számokat, amerikai népdalokat adott elő, és más szerzők dalait is feldolgozta. Cher más pályájának korai szakaszában sikeresen próbálkozott szólóénekléssel is: a Bang, Bang című száma telitalálat volt.

A kilenc szép esztendő elmúltával Bono eltűnt a süllyesztőben, és Cher is rosszul döntött, amikor az addigi folkos stílust diszkóra cserélte, mert lemezei alig fogytak. Már-már feladta, de az 1980-as évek végén mégis visszatért a stúdióba. Nem hiába, mert 1991-ben megjelent Love Hurts című albuma óriási siker, listavezető lett. Az amerikai popénekes kifejezetten tehetséges filmszínésznőnek is bizonyult. Nálunk is bemutatták Az eastwicki boszorkányokat, de 1988-ban ennél is nagyobb sikert jelentett számára a Holdkórosok című film, amelynek női főszerepéért Oscar-díjat kapott. Előtte a legjobb epizódszerepért járó Oscar-díjjal jutalmazták az 1982-ben készült Silkwood című filmben nyújtott alakításáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top