Szabadidő

Drogok szabadon

A fû átható illata üti meg orromat, miközben Amsterdam utcáin sétálok. Ahogy felnézek, neonfények villognak a kávézók homlokzatán - olyan feliratok, mint „Holland virágok" vagy „Bulldog"...





Ezeken a helyeken nem a kávé az elsődleges áru: itt puha drogokat “tálalnak fel”, mint a marihuána vagy a hasis. Turisták és helyiek kóvályognak ki-be a füstfelhőben. Bent kék a levegő. Az emberek viccelődnek, pöfékelnek, füstkarikákat eregetnek. Néhányuk hatalmas vigyorral röhögcsél, mások karosszékekben elnyúlva chipses-zacskóban turkálnak.

A 70-es évek rockzenéje váltakozik laza jazz és house zenével. A pult mögül megkapom a soft-drog menüt, miközben a „legális díler” épp leszállít egy kiló „skunk nederwiet”-et – ez Hollandia egyik házilag termesztett minőségi füve. Egy pár guldenért már kapok is egy jointot. Még nem is gyújtottam meg, máris elkezdek pörögni. Na nem az egész testem, csak a fejem, zsarukat keresve. De nincsenek sehol. És nem is fognak feltűnni, legalábbis addig, amíg a „coffeeshop” a szabályok szerint játszik.





Az igaz, hogy Hollandiában szívhatsz füvet, vagy akár be is lőheted magad bármilyen megtorlás nélkül. De a drogok, köztük a marihuána és a hasis sem voltak soha teljes mértékben legálisak és még most sem azok. Az amerikaiakhoz hasonlóan, a hollandok is azt szeretnék, hogy a drogok illegálisak maradjanak, viszont ők a realitás talaján állva eldöntik, kinek kell börtönbe mennie.





Hollandia ennek köszönhetően nem csak Európa cannabis- és cannabis-termelő fővárosa, hanem óriási termelő, raktározó és szállító központja az ecstasynak (és a többi szintetikus drognak), sőt a heroin- és kokainszállítás fő tranzitországa is. A hollandok híres toleranciájának köszönhetően az országban kis mennyiségű (max. 5g) „puha drog” (marihuána és hasis) használata nem bűncselekmény. Még kisebb mennyiségű (0,5g) kemény drog (heroin, kokain, ecstasy) használatát is eltűrik, de aki ezzel él, azt rehabilitációs központokba utalják, a visszaesőket pedig kényszeríthetik, hogy válasszon a hosszabb elvonókúra és a börtön között.





Tehát a használat nem bűncselekmény, de bármilyen drog tulajdonlása az. Ha viszont csak saját használatra tartunk magunknál anyagot (5 ill. fél gramm), eltűrik, kivéve, ha visszaesők vagyunk. Bármilyen esemény során azonban a rendőrök elkoboznak minden drogot, akármilyen kevés is van nálunk. Ugyanakkor a drog importálása, exportálása, eladása, szállítása, gyártása és termesztése is bűncselekmény! Ehhez kapcsolódik még néhány tény: az ország 861 „coffee shop”-ja (ebből 290 Amsterdamban) eladhat felnőtteknek kis mennyiségű puha drogot.

Elméletben nem reklámozhatnak drogot, nem árulhatnak ugyanitt alkoholt, nem “csomagolhatják be” hazavitelre, és nem lehet náluk több napi 500 grammnál. Ez a paradoxon tipikus esete: szabad, de mégsem. Éppen ezért a rendőri szervek szemet hunynak az “etikus dílerek” – független, kis mennyiségben szállítók, akik nem tartoznak semmilyen nemzetközi kereskedő hálózatba – tevékenysége felett, ezzel életben tartva az iparágat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top