Szabadidő

Holland konyha

Valószínûleg nincsenek sokan kis hazánkban, akik igazán jártasak a holland szakácsmûvészetben. Bár a holland tejtermékek nálunk is ismertek, ne higgyük, hogy konyhamûvészetük alapja kizárólag ez. Tengeri nép lévén sok halat és zöldséget is esznek.

Ahogy az Vincent Van Gogh híres festményén, a Krumplievőkön (Aardappeleteres) is látható, a hagyományos holland ételek fő hozzávalója a krumpli, általában hússal és főtt zöldséggel fogyasztva. A hollandok tradicionálisan nem használnak csípős fűszereket, viszont előszeretettel öntöznek meg mindent szafttal. A tejtermékek fogyasztása különösen jellemző, ez a tudósok szerint a hollandok magasságának egyik oka lehet.

A hollandok a napot általában szendviccsel, és kávéval vagy teával kezdik, majd délben újból szendvicset esznek (sajttal), végül egy nagyot vacsoráznak. Íme, néhány holland étel, amit egy hollandiai utazás során nem szabad kihagyni – zömét bármelyik boltban meg lehet vásárolni.

Vla: sűrű, édes puding, amit nagyrészt tejből készítenek, íze a vaníliától kezdve a csokoládén át az eperig bármilyen lehet. Érdemes kipróbálni a hopjes-vlát és a bitterkoekjes-vlát, melyeknek valóban tipikus és leírhatatlan ízük van.

Karnemelk: szó szerint ’habos tej’. Híg, elég keserű ital. Fogyasztása egészséges, de az ízlelőbimbókat nem kényezteti.

Poffertjes: Ezek leginkább kis palacsintákra hasonlítanak, melegen és sok porcukorral tálalják. Otthon egy speciális serpenyővel lehet elkészíteni, de egyszerűbb, ha elmész egy poffertjeskraam-ba (utcai falatozó) és ott vásárolsz egyet-kettőt.

Hagelslag: kenyérre szórható csokoládédarabkák.

Muisjes: szó szerint egereket jelent, és ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a hagelslag, kenyérre lehet szórni. Természetesen nem egérből készül, bár a kék és fehér muisjes tényleg hasonlít kis egérkékre, amik a kenyereden ide-oda rohangálnak. A muisjest hagyományosan beschuiton (vastag, kör alakú és nagyon ropogós snack) tálalják, ezzel ünnepelve egy gyermek születését. Bár manapság többféle változatban kapható, általában ánizsból készítik, cukorbevonattal.

Stamppot: teljesen szimpla étel, krumplipüréből és különböző hozzávalókból – mint például répa vagy salátakatáng, általában rookworsttal (szaftos kolbászfajta) tálalják.

Patat: (hasábburgonya) Ez önmagában nem tűnik holland specialitásnak, de a hasábok vastagsága és a tény, hogy gyakran majonézzel eszik, bizony több külföldi figyelmét felkelti. Még izgalmasabb étel a patatje oorlog (szó szerint: hasábburgonya-háború), melyben a sült krumplira majonézt, ketchup-ot és saté-szószt öntünk és meghintjük nyers hagymával.

Haring: Egy tipikus holland finomság. A nyers heringet nyers hagymával fogyasztják. A faroknál fogva felemelik a halat és fokozatosan a szájba csúsztatják. A hal fejét természetesen eltávolítják és a halat megtisztítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top