Szabadidő

Jeanne D’Arc

570 évvel ezelõtt halt meg a francia nemzeti hõsnõ, Franciaország patrónája és a francia katonák védõszentje Szent Johanna.

Az “orléans-i szűz”, lotharingiai parasztlány a 100 éves háború idején látomására hivatkozva égi küldöttként lépett fel az ostromlott Orléans felmentése és a trónörökös megkoronázása érdekében. Hatására 1429 májusában az angolok feladták a várost és ezzel a franciák bevonulhattak Reimsbe is, ahol végül valóban a dauphin lett a király, VII. Károly néven. Ő azonban tárgyalásokat kezdett az angolokkal és ez a kudarchoz vezetett. Ekkor Jeanne ismét támadásba próbált lendülni, de mivel az udvari körök nem nézték jó szemmel sikereit, népszerűségét, így a nemesség árulása folytán fogságba esett, majd eretnekség vádjával máglyán elégették. Később – 1456-ban rehabilitálták. 1920-ban szentté avatták. Élete számos irodalmi és zenei mű ihletője volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top