Szabadidő

Marie Fredriksson, azaz Roxette

Marie Fredriksson a Roxette-tel Marie Per Gessle oldalán 1989 óta a szemünk elõtt éli sztáréletét.

Ebben az évben ’The Look’ című számuk felkerült a slágerlisták élére, és jó ideig le se került onnan. Azóta sikert sikerre halmozva 40 millió lemezt adtak el világszerte.

Marie 1958-ban született a svédországi Östra Ljungbyban. 1993-ban életet ad első gyerekének Josefine-nek, majd három év múlva Oscar nevű fia is a világra jön.

Marie karrierje 1975-ben kezdődik, amikor Halmstadba költözik, ahol a new wave mozgalom magával sodorja, már bandákban énekel.

1978-ban a Strul együttes énekese és zongoristája, miközben Per énekese, dalszerzője és gitárosa a Gyllene Tidernek. Mindketten sikertelenül próbálkoznak több kiadónál, míg Per együttese kiadja saját finanszírozású kislemezét.

1979-ben a Gyllene Tider lemezszerződést kap az EMI-tól. Egy évre rá kitör Skandináviában a Gyllene Tider-láz. Eközben Marie szenved csapatával, 1982-ben kiadott albumuk megbukik. 1984-ben aztán a mérleg nyelve megfordul: Marie kiadja rekordokat döntögető szólóalbumát „Het Vind” címmel, míg Per bandája épp kifutóban van.

Az amerikai piacra akarnak betörni, immár az új, Roxette néven, de nem sok sikerrel. 1985-ben Per együttese felbomlik, a srác szólóalbumot ad ki, de megbukik vele, míg Marie-t második albuma Svédország legnagyobb női csillagai közé emeli. Az EMI hatására Per és Marie közösen kiadnak egy dalt „Neverending Love” címmel, Roxette néven.

Marie, bár nem akarja szólókarrierjét feladni a Roxette miatt, de azért beleegyezik. Az új album óriási siker, a Roxette koncertjeire országszerte több százezren jönnek el. 1988-ban kiadják ’Look Sharp!’ című albumukat, ami szintén igazi siker, de csak Svédországban. Egészen addig, míg egy amerikai cserediák haza nem visz egy kazettát a ’The Look’ című számmal. Egy rádiós haverjának odaadja, aki el is kezdi játszani, ettől fogva egész Amerika ezt a dalt dúdolja, és nemsokára az egész világ a Roxette nevétől hangos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top