Szabadidő

Latinovits Zoltán

25 évvel ezelõtt halt meg a magyar színházmûvészet kiemelkedõ egyénisége, posztumusz Kossuth-díjas színész, a "színészkirály" Latinovits Zoltán.

Bajor Gizi figyelt fel rá egy iskolai előadáson, s megüzente neki, hogy belőle csak színész lehet. Építész diplomát szerzett, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1962-ben lett a Vígszínház tagja, később játszott és rendezett Veszprémben. Utoljára a Fővárosi Operettszínházban lépett fel. Szuggesztív indulatok, belső tűz, az érzelmek és az értelem harmóniájából fakadó alakábrázolás jellemezte művészetét. 1959-ben filmezett először. Több mint ötven filmben játszott, legelmlékezetesebbet az Isten hozta Őrnagy úr és a Huszárik Zoltán rendezte Szindbád szerepében alakított. Kiváló volt Ady, József Attila, Illyés Gyula verseinek előadójaként is. Rendezőként is a megszállottság és a kérlelhetetlen igényesség jellemezte. Sokat viaskodott az akkori hatalom képviselőivel, másfajta színházat szeretett volna létrehozni a hozzá hasonló szemléletű színészek, színházi szakemberek részvételével. A meg nem értettség felőrölte idegeit: máig vitatott, hogy a balatonszemesi vasútállomáson baleset történt-e vele, vagy öngyilkos lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top