Szabadidő

Paul Gauguin

Paul Gauguin 153 évvel ezelõtt született Párizsban. 1849-ben családjával Peruba indult, de az utazás közben az apa váratlanul meghalt. Anyja gyermekeivel Peruban telepedett le, és csak 1855-ben tért vissza Franciaországba.

Tíz évvel később Gauguin kereskedelmi hajóstisztjelölt lett, és első ízben utazott Rio de Janeiróba. Egy évvel később már második útját tette ide, majd világ körüli útra is indult. 1868-ban a haditengerészet szolgálatába lépett, de három évvel később otthagyta a tengerészetet, és egy tőzsdeügynökségnél kezdett dolgozni. Festői munkássága is ekkor kezdődött, méghozzá teljesen amatőrként. 1888-ban levágták a fülét. 1891-ben elhagyta Európát, s Óceániába, Tahitibe utazott. Két év itt tartózkodás után tért vissza ismét hazájába, de 1895-ben már ismét Tahitin volt. Két évvel később, egyik lánya halála után öngyilkosságot kísérelt meg. Tahitiből a Marquesas-szigetekre költözött, ahol összeütközésbe került a misszionáriusokkal és a csendőrökkel. 1903. május 8-án halt meg szívrohamban. Korai műveire még az impresszionisták hatottak, de később eltávolodott tőlük, és saját stílust alakított ki. Ő volt a szintetizmus irányzatának egyik alapítója. Művei közül leginkább a Tahitin készültek ismertek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top