Szabadidő

Antonio Gaudi

75 évvel ezelõtt, június 10-én halt meg a spanyol építész, épületszobrász, eredeti nevén Gaudi y Cornet.

1852-ben született a szecesszió irányzatára épülő, bizarr építési stílus, az ún. “organikus építészet” úttörője. Életének egyik meghatározó eseménye volt, hogy építészeti terveit bemutatták az 1878-as Párizsi Világkiállításon. Ezekre a tervekre figyelt fel a dúsgazdag barcelonai textilgyáros, Eusebio Güell, aki a művész pártfogója, mecénása és hűséges barátja lett. Első ismert alkotása a Casa Vicens, a tégla- és kerámiagyáros Manuel Vicens részére épített palota volt. Két leghíresebb munkájának az 1900-1914 között készült Güell-parkot, illetve az 1883-1926-ig általa épített Sagrada Familia (Szent Család) templomot tartják. A befejezetlensége ellenére is káprázatos Güell Parkban a legkülönbözőbb stílusok ötvözetéből páratlanul formagazdag, színes kerámiával borított, elvarázsolt környezetet sikerült összehoznia, amelyet a turisták milliói keresnek fel a világ minden részéből.

A szintén befejezetlen Sagrada Familia templom is lenyűgöző látványt nyújt. Ehhez tizenkét, százméter magas tornyot tervezett hozzá és egy 150 méter magas középső tornyot, amely Krisztus földi jelenlétének szimbóluma. A Sagrada Familián 40 évig dolgozott, de befejezni már nem tudta. Életében csak a templom keleti homlokzata készült el, építését azonban a kriptában álló modell és a pontos tervek alapján ma is folytatják. Ez az épület az egyetlen ma is épülő műemlék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top