Szabadidő

Görög ételek

A magyar turista bizony alaposan összezavarodhat, ha nyaralásra szánt drachmái egy részét étteremben költené el. Bár már sok helyen kaphatunk magyar nyelvû étlapot, ez néha csak humorforrásként alkalmazható. Helyette álljon itt néhány étel leírása a teljesség igénye nélkül.

Előételek

  • Tzatziki – Joghurt zúzott fokhagymával, reszelt uborkával, sóval, orssal, olajjal kikeverve.
  • Taramosaláta – Vörös kaviár préselve, krumplipürével vagy áztatott kenyérbéllel, olajjal, hagymával, kis citromlével összekeverve.
  • Melitzánosaláta (padlizsánsaláta) – Padlizsán megfőzve, krumplipürével vagy áztatott kenyérbéllel, borssal, ecettel, hagymával, paprikával mixeren áttörve-összekeverve.
  • Kolokitholuluda (tökvirágok) – A cukkíni virágját kétféle görög sajttal megtöltik, egy vízből, lisztből, sörből, sóból, borsból készült pépbe mártják, és forró olajban megsütik.
  • Szkordalia (fokhagymapép) – Krumplipüré, amelyhez zúzott fokhagymát, hagymát, olajat, sót, borsot kevernek. A szkordalia nélkülözhetetlen bákáliárosz nevű görög hal fogyasztásához.
  • Szaganaki – Sült görög sajt (kaszeri, graviera, kefalotiri stb.). Ugyanez a neve egy görög sajtból és garnélarákból készült ételnek is, amit kétféleképpen is tálalnak, paradicsom-, vagy más szósszal.
  • Keftedesz (fasírt) – Pici kerek fasírtok, darált húsból, áztatott kenyér, petrezselyem, hagyma, só, bors, kömény hozzáadásával, lisztbe forgatva, forró olajban kisütve.
  • Htápodi pszito (sült polip) – Szénen sült polip oregánoval.

    Htápodi xidáto (ecetes polip) – Főtt polip ecettel, sóval, borssal ízesítve.
  • Kalamarakia gemiszta (töltött kalamári) – Tintahal rizzsel, petrezselyemmel és fűszerekkel megtöltve, sütőben kisütve.
  • Szupiesz kraszatesz (boros tintahal) – Tintahal hagymán, fokhagymán pirítva, vörösborral, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítve, és egy kis aprított paradicsommal.

    Piték

  • Tiropita (sajtos pite) – Többféleképpen is készítik, tájegységenként is változó, de az alap mindenhol ugyanaz. Rétestészta valamilyen görög sajttal megtöltve. Sokszor többféle sajttal is megtöltik, de van ahol, tojást is kevernek a töltelékbe, vagy tejet, tejfölt, lisztet, grízt stb. és persze mindig sóval, borssal ízesítik.
  • Spanakopita (spenótos pite) Ugyanúgy készül, mint a tiropita, de a töltelék más: Spenót (párolt), petrezselyem, kapor és más zöldségek, tojás, reszelt fetasajt, só, bors.
  • Kreatopita (Húsos pite) – Rétestészta. Töltelék: apróra vágott hús (bárány, kecske, marha) megfőzve, hagyma, kapor, petrezselyem, menta, háromféle reszelt sajt, vaj, fűszerek.

    Egytálételek

  • Lahanodolmades – Káposztalevél rizzsel, sóval, borssal, köménnyel, fűszernövényekkel megtöltve. Lassú tűzön főzik meg, olívaolajat és citromlevet adnak hozzá.
  • Dolmades – Káposztalevél helyett szőlőlevelek megtöltve.
  • Gemiszta – Töltött paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini vagy krumpli. A belsejét kikaparják és megtöltik. A töltelék: rizs, apróra vágott hagyma és paprika, zöldségekkel, fűszerekkel és olaj. Gyakran darált húst is tesznek bele.
  • Kanelonia – Palacsinta darált hússal, apróra vágott hagymával, paradicsomszósszal, fűszerekkel, reszelt sajttal megtöltve, sütőben megsütve.
  • Muszaka– Tepsiben, egy réteg sült padlizsán, krumpli és cukkiniszeletek, egy réteg megpirított ízesített darált hús, és fölötte besamelkrém.
  • Paszticio – A makarónitésztát megfőzve, ízesítve, vajjal, tepsiben elhelyezik, fölé egy réteg ízesített darálthús kerül a tetejére besamelkrém.

    Édességek

  • Kataifi – Tepsiben készült sütemény. Egy görög tészta, ami nálunk nem található, de a cérnametélthez hasonlítható. Reszelt mandulával töltik meg, vaníliával vagy fahéjjal ízesítve, sok sziruppal leöntve fogyasztják.
  • Halva – Pirított gríz mandulával, sziruppal elkészítve, formába helyezve, fahéjjal megszórva.
  • Musztalevria – Must, liszt, őrölt dió, fahéj, szezámmag felhasználásával készülő sütemény.
  • Ravani – Mézes édesség, amihez vajat, tojást, lisztet vagy grízt, citromreszeléket és vaníliát használnak.
  • Galaktobureko – Szirupos édesség. Vajazott réteslap, krémmel megtöltve (a krém: tej, vaj, tojás, liszt vagy gríz, vaníliaaroma).
  • Lukumádesz – Kelt tészta víz, liszt, só, kevés cukor, élesztő felhasználásával. Kis tésztagolyócskákat sütnek meg belőle forró olajban. Mézzel meglocsolva, fahéjjal megszórva tálalják.
  • Baklavasz – Mézes édesség. Réteslap darált dióval, fahéjjal, szegfűszeggel, friss vajjal megtöltve. A sziruphoz cukrot és mézet használnak.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top