Szabadidő

Hasznos információk

Egy jól indult nyaralást is könnyen elronthatja, ha zárva találjuk a boltot, nem tudod feladni a leveleket, sõt pénzedhez sem jutsz hozzá. Márpedig a szieszta egyik hazájában ez könnyen elõfordulhat!

Üzletek

Alkalmazkodva a görög életvitelhez, a legtöbb városban az üzletek délben zárva tartanak. A legtöbb helyen megőrizték ezt a hagyományt, ami annyit jelent, hogy az üzletek reggel 9-től 14-ig, majd délután 18-tól 21-ig vannak nyitva. Sőt még az is megeshet, hogy hétfő és szerda délután nem nyitnak ki. Szombaton általában reggel 9-től 14-ig van lehetőségünk vásárolni, vasárnap már egész nap zárva maradnak. Természetesen az idegenforgalmi helyeken ez nem igazán érvényes, de azért jobb, ha ott is számítunk erre.

Bankok

A bankok általában a következőképpen vannak nyitva: H-CS: 9.00-13.30, P: 9.00-12.30, SZ-V: zárva.

Posták

A posták a legtöbb helyen 9.00-től 14.00-ig vannak nyitva. Bélyeget viszont akár egy trafikban, görög néven “periptero”, is tudunk venni. A sima leveleket általában 2 hét alatt kézbesítik, ezért célszerű expresszel küldeni, így csak 3-4 napba telik.

Gyógyszertár

A gyógyszertárak általában az üzletekkel egyidőben vannak nyitva, de mindig van ügyeletes gyógyszertár még éjjel is. Minden gyógyszertárnál találunk egy listát az éppen ügyeletes gyógyszertárakról.

Múzeumok

A múzeumok általában hétfőn, esetenként kedden is zárva vannak. A belépőjegyek 1000 – 2500 drachmába kerülnek, s amennyiben fényképet vagy videofelvételt szeretnénk készíteni, külön engedélyt kell kérni, ami helyenként plusz költséggel jár. Nemzetközi diákigazolvánnyal a legtöbb helyre féláron is bejuthatunk.

Magyar Konzulátus

16 Kalvou str., Paleo Psychico, 15452 Athén

Nyitvatartás: H-P 9.00-12.00, kivéve ünnepnapokon.

Ünnepnapok

március 2., 25.,

április 19.,20.,

május 1.,

június 8.,

augusztus 15.,

október 28.,

december 25-26.

Hasznos telefonszámok

Mentők: 166

Rendőrség: 100

Turistarendőrség: 171

Tűzoltóság: 199

Autómentők: 104

Vöröskereszt: 150

Magyarországra 00-36+ hívószám

Autósoknak

Ha saját gépkocsival utazunk, rendelkeznünk kell forgalmi engedéllyel, biztosítással és zöld kártyával, valamint érvényes nemzetközi jogosítvánnyal. Helyi gépkocsibérlés esetén szintén nemzetközi jogosítvány szükséges. Bérléskor ajánlatos a biztosítást tisztázni a szerződéskötés időpontjában! Ez ajánlatos a kismotorok bérlésekor is, ezekkel egyébként is vigyáznunk kell, hiszen nagyon sokan jönnek haza tipikus robogós balesetek nyomaival (zúzódások, horzsolások, égésnyomok).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top