Elkészítés
3-4 marék pitypangvirágot 2 liter vízben puhára főzünk, leszűrjük, és a forró lébe másfél kiló cukrot és 2 db citrom levét keverjük. Folyamatos keverés közben olyan hosszú ideig főzzük, amíg teljesen szirupszerűvé, nyúlóssá nem válik. Ekkor üvegekbe töltjük, kihűlés után kenyérre kenhető. Jó étvágyat!
Hatások
Élettani hatásai rendkívül figyelemre méltók. Rágjuk el a virágzó pitypang szárát (kb. naponta 2-3 darabot). Ezzel megelőzhetünk különböző betegségeket, például: cukorbetegség, bőrviszketés, sömör, kiütések. Ezen felül javítja a gyomornedv kiválasztását, tisztítja a gyomrot, oldja az epekövet, szabályozza a máj és epe működését. Ásványi sókat tartalmaz, amelyek az anyagcsere betegségek gyógyításában igen fontosak.
Vértisztító hatása folytán segíti a felépülést köszvény és reuma esetén. Elmúlasztja a nyirokcsomó duzzanatokat. A pitypangméz különösen ajánlott a vesebetegeknek és mindenkinek, aki nyitott az ilyenfajta ínyencségekre.