Tzatziki Saláta
A Tzatziki akkor az igazi, ha villánkat felemeljük, majd megfordítjuk és nem folyik le róla a ízletes saláta. Minden ellenkező feltételezés dacára ez az étel nem salátaként, hanem előételként kerül a görögök asztalára. Rendszerint más előételekkel vegyesen, esetleg egy kis kenyérrel fogyasztják.
Hozzávalók
-50 dkg joghurt (teljes értékű zsíros joghurt)
– 1 darab uborka
– 3 gerezd fokhagyma
– pár szem olajbogyó
– 3/4 csésze olívaolaj
– só, bors
Elkészítés
Meghámozzuk az uborkát és lereszeljük (vastag lyukú reszelőn). Kinyomjuk a levét, vagy egy szűrőben hagyjuk lecsorogni. A fokhagymát átpréseljük egy fokhagymazúzón. A joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az uborkát, a fokhagymát, sót, borsot és az olajat. Szép lassan elkeverjük.
Mouszaka
A Mouszaka tipikus balkáni és török étel. Titka az itt nagyon népszerű padlizsán, és a besamelmártás. Bár nem könnyű, mindenképpen érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
3/4 kg burgonya
1 csésze olívaolaj
3/4 kg darált marhahús
1 finomra vágott hagyma
1 széttört fokhagyma
3/4 kg padlizsán
2 evőkanál vaj
3 meghámozott és felvágott paradicsom
2 teáskanál só
bors
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 tojás
petrezselyem
besamel
25 dkg túró
1/2 csésze juhsajt
Vágjuk fel a padlizsánt félvastag szeletekre. Forró olajban süssük őket, amíg egy kicsit meg nem barnulnak. Végezzük el ugyanezt a burgonyaszeletekkel is. A húst a hagymával, fokhagymával hirtelen süssük át a vajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a borsot és a sót. Letakarva főzzük lassú lángon, kb. 30 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, egy tojást, és a felvágott petrezselymet. Készítsük el a besamelszószt, és adjuk hozzá a másik tojást, a sajtot és a túrót. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat és tegyünk bele zsemlemorzsát is. Tegyünk az aljára egy réteg burgonyát, majd a hús felét, majd a padlizsánt, és így váltogassuk a rétegeket, amíg az összetevők el nem fogynak. A besamelt tegyük a tetejére, és süssük át.